Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rydder opp i styrene

Næringsminister Monica Mæland skal rydde opp i statlige selskaper og utvalg. Nå starter jakten på partikaninene.

INGEN PARTIUTNEVNELSER: - Det er ikke denne regjeringens politikk, sier næringsminister Monica Mæland. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet.
INGEN PARTIUTNEVNELSER: - Det er ikke denne regjeringens politikk, sier næringsminister Monica Mæland. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En gjennomgang Dagbladet har gjort, viser at minst 79 av nær 300 styremedlemmer i de statlige selskapene på Næringsdepartements liste har partibakgrunn. 48 av styremedlemmene kom fra rødgrønne partier, 31 fra borgerlige partier.

Det kan det bli en endring på. Næringsminister Monica Mæland skal gjennomgå utvalg og styrer i forbindelse med generalforsamlingene denne våren.

- Vi skal få innblikk i hvilken jobb som gjøres, og hvilken kompetanse styrene trenger. Det er vår plikt å se på styreledere og styremedlemmer og sørge for at vi får på plass de beste. Vi er ute etter profesjonelt eierskap, kompetanse og mangfold. Partitilknytning er ingen diskvalifikasjon, men heller ingen kvalifikasjon. Jeg registrerer at det har vært kritikk mot forrige regjering for partiutnevnelser. I den grad det har skjedd, er ikke det denne regjeringens politikk, sier næringsministeren til Dagbladet.

Hun mener det er naturlig at en ny regjering gjør en grundig jobb med styrene.

Flest fra Ap Blant de 79 med partibakgrunn, er Arbeiderpartiet best representert, med 31 personer. Blant de mest profilerte er de tidligere statsrådene Hill-Marta Solberg i Vinmonopolet og Bjørn Tore Godal i Statoil. 17 personer, deriblant eks-statsrådene Kristin Krohn Devold i Aker Kværner Holding og Kristin Clemet i Norfund, har bakgrunn fra Høyre.

Senterpartiet er en gigant i statlig styresammenheng, tredje best representert med 12 personer. De tidligere Sp-statssekretærene Liv Monica Stubholt, Kolbjørn Almlid og Endre Skjørestad, er plassert i noen av de viktigste selskapene: Norsk Hydro, Statnett, Posten Norge og Gassnova. Tidligere Sp-leder Åslaug Haga var inntil nylig styreleder i SIVA.

KrF-folk sitter i seks styreposisjoner, mens Venstre og KrF har fem hver. Frp, landets tredje største parti, er dårligst representert med bare tre representanter, alle i helseforetakene.

Giske: - God balanse Tidligere næringsminister, Trond Giske (Ap) mener at de rødgrønne holdt god balanse i valget av styremedlemmer.

- De fleste har ikke partibakgrunn. Det antallet som har det, reflekterer størrelsen på partiene. Ap er størst, deretter kommer Høyre. Senterpartiet er overrepresentert, SV og Frp er underrepresentert. Det er nok tilfeldig, sier Giske.

Han sier han blir beroliget av det Mæland sier.

- Det høres ut som om Mæland vil føre akkurat samme linje som oss. Det bryter med linja fra Bondevik II-regjeringen, og det er gode nyheter. Vår linje var at politisk innsikt og samfunnsforståelse er en kompetanse som er til nytte i en del selskaper, slik industriell kompetanse er det i andre. Man er ikke diskvalifisert fordi om man er politisk engasjert. Det er nyttig, men det er kvalifikasjonene og styrets behov som avgjør. Jeg vil anbefale Meland å se etter kompetanse og ha et avslappet forhold til partibakgrunn, sier Giske, som i sin tid ble beskyldt for å favorisere Ap-venner.

Mæland vil ikke si hvem som står i fare for å ryke ut.

- Jeg registrerer at det har vært synspunkter på enkeltstyrer og enkeltmedlemmer, men jeg er innstilt på å gjøre en jobb i alle selskapene vi eier. Det er en viktig oppgave, sier hun.

Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik forventer endring.

- Partiutnevnelser er en strategi som har vært lenge, det er problematisk fordi det har vært gjennomgående. Det er klart at synet på Frp—folk har vært annerledes. Det er ikke politiske preferanser man sitter der for, det er kompetanse. Jeg er sikker på at Mæland vil sette sammen styrene ut i fra kompetanse og ikke partibok, sier Nesvik.

Høie startet Regjeringens ryddejobb startet allerede før jul, da helseminister Bent Høie fjernet kravet om at et flertall av kandidatene til styrene i helseforetakene skulle være politikere, og byttet ut og reduserte antallet styremedlemmer.

NB! Næringsdepartementets liste ble sist oppdatert 31. mars i fjor, og en del personer er skiftet ut siden da.

Hele Norges coronakart