Rydder Oslos narkogater for sommeren

Politiet fokuserer på narkotika, prostitusjon og tigging når de skal trygge Oslos gater i sommer. Rundt 150 narkotika-pågripelser de ti siste dagene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Politiet konstaterte for noen uker siden en forverring i det harde narkotikamiljøet i Oslo, med åpent rusmisbruk og konsentrasjonen av narkomane, prostituerte og tiggere nederst i Karl Johans gate og Skippergata.

I sommer skal politiet trygge Oslo-gatene gjennom økt tilstedeværelse av synlig, uniformert politi.

- Vi fokuserer spesielt på kjøp og salg av narkotika. Siden forrige mandag er mellom 120 og 150 personer pågrepet i forbindelse med narkotikaforbrytelser, forklarer fungerende stasjonsleder ved Grønland politistajon, Karsten Fossum.

Når det gjelder tiggerne og de prostituerte som i utgangspunktet ikke gjør noe ulovlig, ser politiet bare til at de ikke plager folk og sier ifra dersom de blir for pågående.

- Vårt mål er at publikum generelt skal føle seg tryggere i Oslo, sier informasjonssjef i Oslo politidistrikt, Unni Grøndal.

Det stadig tydeligere rusmiljøet nederst ved Karl Johan har vekket sterke reaksjoner hos publikum.

- Vi har lenge etterlyst mer synlig politi, og er veldig glade for at politiet endelig intensiverer tilstedeværelsen. For dette viser at de tar folks hverdagsproblemer på alvor. Reaksjonene har vært utrolig sterke. Vi har aldri mottatt så mange klager fra folk og næringsliv som i forbindelse med dette, sier byrådsleder i Oslo, Erling Lae til Dagbladet.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Truer næringsvirksomhet

VIL HA DEM VEKK: Alle vil ha de narkomane og den åpenlyse narkotikabruken vekk fra gatene i Oslo Arkivfoto: TRULS BREKKE
VIL HA DEM VEKK: Alle vil ha de narkomane og den åpenlyse narkotikabruken vekk fra gatene i Oslo Arkivfoto: TRULS BREKKE Vis mer

På hjørnet av Skippergata og Prinsensgate, et kvartal fra Karl Johans gate, ligger VVS-forretningen Tjersland og Co. De opplever hvor tøff situasjonen har blitt for de næringsdrivende i kvartalet. Flere bedrifter er lagt ned, og det tynnes i rekkene av de som driver med handelsvirksomhet.

- Vi har vært her siden 1911, men etter at de narkomane ble jagd fra Plata og kom opp hit for to år siden, har det blitt veldig vanskelig å drive økonomisk. Vi har mistet mange kunder, og det er ikke tvil om at det har med alle de narkomane som holder til like utenfor døra, sier direktør i Tjersland, Arne Stensrud.

Stensrud har hatt ukentlig kontakt med politiet de to siste årene, i håp om at politiet vil ta tak i den åpenlyse narkotikaomsettingen like utenfor butikkvinduet.

- Det er ikke uvanlig at det står 70-80 narkomane på fortauet og trappa utenfor her. Noen kjøper og noen selger, og de bruker åpenlyst. Den siste uken er det blitt bedre, så vi merker at politiet er ute og mer synlige. Men hva hjelper det, dersom de narkomane er tilbake minutter etter at politiet har dratt igjen, spør han. Og han vil ha svar.

- Politiet og politikere skyver ansvaret over på hverandre. Dermed skjer ingenting som løser situasjonen. Selvfølgelig skal de narkomane få lov til å være i byen, et sted må de jo gjøre av seg. Men for næringslivet i strøket så er det katastrofalt, sier han.

- Vil ikke ha sosial nød som dekorasjon

- De som driver butikk har krav på at kundene ikke uteblir på grunn av utrygge gater, mener byrådsleder Lae. Han er overbevist om at mer synlig politi vil redusere omfanget av problemene.

- Mer synlig politi reduserer omfanget og har en forebyggende effekt. Men det må mer til for å få bukt med problemene. Det vi ser i Oslos gater i dag er en kombinasjon av ordensproblemer og sosiale og kriminelle problemer. Det handler også i stor grad om internasjonal fattigdom som har ført til at tigger- og prostitusjonsturismen har økt dramatisk, mener han.

Rydder Oslos narkogater for sommeren

Byrådslederen er også opptatt av hva slags inntrykk turister får av hovedstaden.

- Vi kan ikke slå oss til ro med at sosial nød blir dekorasjon i våre hovedgater. Det er også viktig i forhold til at turismen øker i Oslo på sommeren og hva slags inntrykk utlendinger får av Oslo og dermed av Norge, sier Lae.

Lae får ikke støtte fra alle hold for sin holdning til problemet. Kirkens Bymisjons generalsekretær, Sturla Stålsett, synes Laes syn på problemet er forkastelig.

- Dette er å behandle folk ut fra en renovasjonstanke. Det er å gjøre et sosialt problem til et kosmetisk et. Det hjelper lite å skyve det under teppet. Å drive å flytte de narkomane er ingen endelig løsning, sier han.

TRYGGERE BY: - Jeg er opptatt av at vi skal ha et byliv som er så trygt at bestemor og barnebarn kan spasere uforstyrret, sier byrådsleder Erling Lae