Rydder plass for Geir Mo

Carl I. Hagens bøddel under fjorårets opprydding i Frp, Geir Mo, kan bli partiets nye nestleder allerede i april. Sammen med John Alvheim vil de trolig legge planen for maktskiftet i Spania i påsken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En rekke samtaler Dagbladet har hatt med personer i Frp-ledelsen levner ingen tvil om at det er generalsekretær Geir Mo (35) som er utpekt som John Alvheims etterfølger.

I utgangspunktet er det bare partiformannen og tre sentralstyremedlemmer som er på valg på landsmøtet i april. Men Alvheim kan velge å trekke seg når som helst. Da 72-åringen ble valgt på landsmøtet i fjor, etter at Terje Søviknes trakk seg, lå det i kortene at han bare ville være en overgangsfigur. Alvheim skal ha gitt klar beskjed om at han ikke vil gå av med mindre han har fått forsikringer om at Mo overtar.

Stor tillit

Alvheim - og Carl I. Hagen - har store ambisjoner på vegne av generalsekretær Mo.

Han og Alvheim har hatt et nært politisk vennskap helt siden Mo meldte seg inn i partilaget på Alvheims hjemsted Notodden. Der steg vestlendingen raskt i gradene.

Mo er også Hagens favoritt. Partiformannen har tidligere sagt at han ikke kunne ha fortrolige venner fordi de dolket ham i ryggen etterpå. Men Geir Mo er trolig den som slipper nærmest innpå.

Hagen sa til Dagbladet i fjor at «Geir er en av de jeg stoler mest på. Han er er en fortrolig politisk alliert og venn for Carl I. Hagen. For privatpersonen Carl Ivar er det fortsatt viktig å skille mellom fritid og politikk. Men her er det selvsagt en glidende overgang. Jeg spiller golf og fester litt med Geir.».

Hagen vil ikke kommentere mulighetene for at Mo blir nestleder. Men Dagbladet er kjent med at Hagen ønsker å få sin nære allierte inn i ledelsen så raskt som mulig.

Vurderingen er at partiet nåtrenger en nestleder som dyrker organisasjonen mens Siv Jensen fronter politikken. Mo får æren for å ha bygd opp Frp til en profesjonell organisasjon som i langt større grad enn før fanger opp velgerne.

Både Mo, Alvheim og Hagen er klar over at noen i Frp's rekker kan reagere på at partiledelsen allerede har sett seg ut hvem som skal overta som 2. nestleder.

Spania-møte

- Det kan jo bli oppfattet som et kammerspill. Og det er nettopp det det er, sier en sentral kilde.

Samtidig gjør de ingenting for å unngå spekulasjoner om et toppstyrt skifte. I påsken reiser Hagen og Mo ned til Costa Blanca til feriehusene sine, et steinkast fra hverandre. Dit er også John Alvheim invitert.

Geir Mo sier til Dagbladet at «det er tilfeldig at de er i Spania samtidig». Han avviser enhver spekulasjon om å bli nestleder.

- Tillitsvervet er ikke på valg i år. Dessuten har jeg en jobb som gjør problemstillingen uaktuell. Men det er hyggelig at noen mener at jeg bør bli nestleder, sier han.

John Alvheim vil ikke kommentere saken.

Geir Mo

  • Bor: Re i Vestfold.
  • Sivilstand: Gift.
  • Inntekt: 337000.
  • Utdanning: Innen økonomi og administrasjon.
  • Karriere i Frp: Meldte seg inn i 1984, 18 år gammel. Formann i Notodden Frp. Rådgiver for stortingsgruppa 90- 92. Gruppeleder for Frp i Telemark fylkesting 92- 94. Generalsekretær fra 94.
  • Til Dagbladet beskrev han seg selv slik da det sto på som verst i Frp i fjor: «Jeg er en hardt arbeidende, trofast sliter som gjør så godt jeg kan.»

KOMMER: Generalsekretær Geir Mo er utpekt av partiledelsen som John Alvheims etterfølger. Bildene er tatt under FpU's landsmøte i Kristiansand i helga. Der unngikk de to bevisst å bli fotografert sammen.