- Rydder plass til Giske

Jonas Gahr Støre vil at de med stor makt i partiet også skal sitte i ledelsen. Dermed ryddes det plass til Trond Giske som nestleder eller partisekretær.

Nytt lag: Flere sentrale kilder i Arbeiderpartiet bekrefter nå at partileder Jonas Gahr Støre vil finne plass til Trond Giske i den øverste partiledelsen. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
Nytt lag: Flere sentrale kilder i Arbeiderpartiet bekrefter nå at partileder Jonas Gahr Støre vil finne plass til Trond Giske i den øverste partiledelsen. Foto: Benjamin A. Ward / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  SISTE: Raymond Johansen bekrefter nå til Dagsavisen at han stiller seg til disposisjon for Oslo Arbeiderparti.

I går ble det kjent at Helga Pedersen forlater partiledelsen når Arbeiderpartiet samler seg til landsmøte i april. Dermed er det klart for å legge en helt ny lederkabal på nest øverste nivå i partiet. Det skal ikke bare legges personkabal, men også bestemmes hvilken ledelsesstruktur partiet skal ha.

Dagbladet hadde i går samtaler med flere kilder sentralt i partiet. Flere sier at det nå er duket for Trond Giske i partiledelsen. Han kan enten få den innflytelsesrike jobben som partisekretær, eller han kan bli nestleder.

Hadia inn? Hvis Giske blir nestleder er det også duket for endringer i ledelsesstrukturen. Partiet kan ikke styres av to menn, så da blir løsningen å utvide fra én til to nestledere, opplyser kilder.

Dermed kan Trond Giske og Hadia Tajik få hver sin nestlederposisjon. Andre igjen antyder at denne ledertrioen vil være for by-tung, og at man må finne plass til minst én representant fra utkanten. 

Mye tyder nå på at partisekretær Raymond Johansen blir kandidat til byrådsledervervet i Oslo. Dermed forsvinner han ut av partiledelsen.
Kabalen kan da gå opp med en utkant-kandidat i hans gamle stol.

Stor makt Overfor Dagbladet blir det vist til at Støre har en ledelsesfilosofi om at de som reelt sett har stor makt i partiet også må sitte med den formelle makten. Trond Giske har gjennom mange år bygget opp en stor maktbase i både partiet og i fagbevegelsen.

Med Støres filosofi er det ikke mulig å komme utenom Giske, sier en kilde.

En kilde tror Giske har aller mest lyst på jobben som partisekretær, for da kan han fullt ut utnytte sine sterke egenskaper som organisasjonsbygger og valgkampstrateg. 

Likevel sier flere kilder at de har størst tro på at Giske vil ende i en nestlederpossisjon.
Det er ikke mye Trond Giske vi si om ledelseskabalen utover dette:

- Det er alltid hyggeligere å være nevnt enn glemt.

- Men hva har du mest lyst til å bli - nestleder eller partisekretær?

- Jeg har mest lyst til å jobbe politisk fram til 2017 og vinne valget. Det er valgkomiteen og landsmøtet som tar seg av personvalgene, sier han.

Taus Støre Jonas Gahr Støre vil heller ikke si mye om ledelseskabalen.

- Dette er fremtidige valg som Arbeiderpartiets landsmøte i 2015 står overfor. Det vil være prosesser fram mot disse valgene som partiet vil håndtere på skikkelig vis. Dette er ikke dagen for å gå inn i diskusjoner om det.

- I dag vil jeg anerkjenne den jobben Helga har gjort som nestleder og hun vil også være nestleder i et halvt år til.

- Er det mulig for partiet å ha flere oslofolk i toppledelsen?

- Det vil en valgkomité og et landsmøte finne ut av. For Arbeiderpartiet er det alltid viktig med bredde, både i ledelse og i andre organer, sier Støre.

Tid for opprydding Partiet er ute av regjeringskontorenet og det er urealistisk å se for seg noe annet enn at partiet vil være i opposisjon fram til 2017.

Dermed er tida inne nå til å jobbe med organisasjonen på en helt annen måte enn det som er mulig når man samtidig skal styre landet.

Derfor sier en kilde at partiet nå skal vurdere hele styringsstrukturen nøye.
Kanskje skal de også se på fordelingen mellom stortingsgruppa og partiledelsen. I både Sverige og Danmark sitter partiledelsen nærmere parlamentarikerne.

Andre sentrale kilder i Arbeiderpartiet mener det er mest sannsynlig at Ap fortsetter med en nestleder.

Mannlig nestleder De peker på at det er fullt mulig å få til en god balanse når det gjelder kjønn, geografi og alder innad i en toppledelse bestående av partileder, partisekretær og nestleder.

Kildene sier til Dagbladet at partiet kan samles om en mannlig nestleder ved siden av Jonas Gahr Støre dersom en kvinnelig partisekretær overtar for Raymond Johansen.

-Partisekretæren er i prinsippet nummer to i Arbeiderpartiet. Med en kvinne i den sentrale posisjonen i partiet går det fint om Jonas får en mannlig nestleder, mener en kilde.

Aktuelle kandidater til partisekretærjobben kan være respekterte og profilerte politikere som Else May Botten, Rigmor Aasrud eller Anniken Huitfeldt. 

Unge kandidater Også disse kildene trekker fram Trond Giske som et naturlig navn i toppledelsen, men at det eneste som taler mot er at Trond Giske (47) er at han er for nær Jonas Gahr Støre (54) i alder.

I følger kildene tyder alt på at Støre har planer om å være partileder i mange år. Dermed kan det være duket for yngre kandidater som Hadia Tajik (31) og Torgeir Micaelsen (35).

Tid med barna Til Dagbladet forklarer Helga Pedersen at hun har valgt ikke å ta gjenvalg som nestleder for å bruke mer tid sammen med barna Anna (7) og Maja (3).  Hun viser til at hun har vært fulltidspolitiker i 11 år. Og selv om hun fortsatt vil være parlamentarisk nestleder for stortingsgruppa og kommunalpolitisk talsperson, har hun tro på at det nå blir flere helger hjemme i Tana.  
 
-  Det er en tid for alt, sier hun.

Hun vil ikke begi seg inn på spekulasjoner om hvem som blir hennes etterfølger(e) som nestleder.

- Dette er en vemodig dag. Hun har vært nestleder i flere år. Det er en gjenkjennelig Helga vi ser i dag. Hun deler en begrunnelse som er veldig troverdig. Det har jeg respekt for, sier partileder Jonas Gahr Støre til Dagbladet.

- Var det hun som kom og sa at hun ikke stiller til gjenvalg?

- Helt åpenbart, det var det. Dette informerte hun meg om for et par dager siden og har gjort det offentlig i dag, sier Støre.

- Har noen snakket med Helga før hun tok sin beslutning?

- Helga delte dette med meg for noen dager siden og jeg har ikke snakket med henne om dette før nå.

- Ble du overrasket?

- Ja, jeg måtte tenke meg grundig om da jeg fikk den beskjeden. Så svaret på det er ja, sier Støre.