Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jemtland-drapet:

Ryddet alle spor av veien. Så ringte han politiet: «Jeg savner kona mi»

Svein Jemtland ventet i 31 timer etter at kona ble skutt før han tok kontakt med politiet. Rettsmedisinere sier kulden vil gjøre det vanskelig å konkludere med når hun faktisk døde.

MELDTE JANNE SAVNET: Lørdag 30. desember 2017 ringer Svein Jemtland politiet for å melde kona si savnet. Nå er han tiltalt for drapet på henne. Dette er samtalen mellom Jemtland og nødsentralen. Video: NTB Scanpix. Christian Roth Christensen og Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAMAR (Dagbladet): Stadig nye detaljer om Janne Jemtlands dødsfall 29. desember i fjor kommer fram i rettssal 9 i Hamar tingrett. På dag to av rettssaken hvor hennes ektemann, Svein Jemtland, står tiltalt for drap, ble det spilt av lydopptak av hans første telefonsamtale med politiets operasjonssentral på Hamar etter at kona ble skutt klokka 02.15.

Samtalen fant sted klokka 09.26 den 30. desember, over ett døgn etter skuddet. På opptaket høres en rolig Jemtland.

Slik var samtalen:

«Hallo, ja. Det er Svein Jemtland som ringer. Jeg ringer og lurer på, jeg savner kona mi, og lurer på om dere har hørt noe? Hun heter Janne Jemtland».

«Det har ikke jeg så mye informasjon om. Hun er borte bare, eller?»

«Hun er borte, ja» sier Jemtland.

«Vi har ingen i vår befatning, hvert fall ikke i Innlandet. Du har ikke hørt noe fra henne siden i går kveld?».

«Siden i går morges. Jeg har prøvd å ringe. Jeg og venner og sånn.»

«Har hun vært ute på noe?»

«Nei. Ikke ute på noe.»

«Vi har ikke noe hos oss»

«Okay», svarer Jemtland.

«Vi får håpe at hun dukker opp, hvis ikke får vi se om vi iverksetter noe», sier operatøren.

«Okay. Skal jeg bare ringe litt rundt da?»

«Ja, det kan være lurt det.»

«Greit. Ha det.»

Ventet 31 timer

I retten har Jemtland selv forklart at han gjentatte ganger vurderte å ringe politiet etter at kona ble skutt. Det tok likevel drøye 31 timer før han tok opp telefonen og gjennomførte samtalen. Da hadde han allerede fjernet omfattende spor fra ekteparets eiendom, deriblant liket av sin egen kone.

Men samtalen på lille nyttårsaften førte ikke til søk eller leteaksjon. Først dagen etter, 31. desember, møtte Svein Jemtland opp personlig på Ringsaker lensmannskontor i Brumunddal og meldte kona formelt savnet.

JEMTLAND-SAKEN: Mandag startet rettssaken mot Svein Jemtland i Hedmarken tingrett. Dette er saken. Video: NTB Scanpix og Hans Arne Vedlog. Redigering: Frida Andersen og Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer Vis mer

En leteaksjon ble satt i gang, og politiet gjennomførte avhør av Jemtlands nære bekjentskapskrets. Jemtland selv hadde før han ble pågrepet 12. januar uttalt seg kritisk til politiet over håndteringen av den første samtalen han hadde med politiet, og sa at han ikke var fornøyd med politiets prioriteringer og innsats.

Da hadde han blant annet selv kvittet seg med alle spor etter konas dødsfall så godt han kunne, og kjørt rundt med liket i bagasjerommet før han dumpet dette i Glomma.

Skjerpende handlinger

Påtalemyndigheten mener tiltaltes handlinger i etterkant av skuddet kan være straffeskjerpende. Aktor Iris Storås har likevel ikke ønsket å si noe om hvor lang straff hun kommer til å be om at Jemtland får.

Under de to første dagene av rettssaken har tidslinja etter det fatale skuddet på ekteparets gårdsplass 02.15 den 29. desember vært et sentralt tema. Påtalemyndigheten har i retten forklart at obduksjonsrapporten slår fast at Janne Jemtland døde av drukning to til tre timer etter hun ble skutt. I tiltalen er det også beskrevet at hun ble senket i vann kort tid etter at hun ble skutt.

Et sentralt spørsmål er hvor denne drukningen har skjedd. Selv har tiltalte forklart at han dumpet kona i Glomma først omkring ett døgn etter at hun ble skutt.

Dagbladet har vært i kontakt med flere rettsmedisinere. De forteller at særlig kulden på tidspunktet da Jemtland ble skutt og døde, vil gjøre det ekstremt utfordrende å fastsette tidspunktet for døden. Dette fordi alle kroppens biologiske prosesser forsinkes av kulden, også de som skjer etter at døden inntreffer. Det at det gikk to uker før kroppen ble funnet i Glomma, vil ifølge rettsmedisinerne også gjøre fastsettelsen av dødstidspunktet vanskeligere.

Dermed er det trolig andre faktorer, som hvor lenge det var mulig å leve med hodeskadene fra skuddet, og med det hvor langt tidsvindu det var mulig å få vann i lungene og dø av drukning, som vil kunne felle Jemtlands forklaring om hva som skjedde i timene etter at kona ble skutt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!