Ryddet brønner for lik

- Jeg ser mye bedre hvor godt vi har det i Norge nå, enn det jeg gjorde før, sier Arne Moksnes (43), som har vært i Kosovo for å rydde brønner for lik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I enkelte av de små landsbyene ble mer enn hundre personer drept av serberne kort tid før NATO-styrkene gikk inn i Kosovo. Mange av ofrene ble dumpet i brønner rett etter at de ble drept. Og en av dem som hjalp til med å rydde opp er Arne Moksnes fra Gran.

Han var i Pec i Kosovo i 14 dager på oppdrag for Kirkens Nødhjelp. Han og de fem kollegene rensket 10- 15 brønner, og fant åtte lik. Etter at likene var hentet opp fra brønnene, ordnet de lokale myndighetene med å arrangere begravelse.

- Hvorfor dro du til Kosovo?

- Jeg ville bidra med noe, gjøre det jeg kunne. Jeg var ikke bare der for å delta i oppbygging og opprydding, men også for å snakke med folk, sier Moksnes, som i 20 år har jobbet som brannmann hjemme i Norge.

På nyåret skal han til Kosovo igjen.

- Hva sa familien din da du meldte deg frivillig til oppdraget?

- De var litt skeptiske til å begynne med, men det gikk greit. Opplevelsene i Kosovo var selvfølgelig sterke. Da vi fant lik i brønnene, gjaldt det å tenke på at dette var en jobb som måtte gjøres, sier han.

- Hvordan virker krigen på folk?

- Det er veldig forskjellig hva folk har opplevd nå når krigen er over, men alle har pågangsmot i varierende grad. For min egen del ser jeg bedre nå hvor godt vi har det i Norge, enn før jeg dro til Kosovo, sier han.