Ryddet og vasket åsted før politiet kom

Ringerike fengsel kan ha ødelagt for politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ringerike fengsel hadde allerede vasket åstedet hvor overfallet på Terje «Vandreren» Larsen fant sted, lenge før politiet ble varslet om hendelsen, melder Ringerikets Blad.

Først fem timer etter selve overfallet kom politiet til stedet. Etterforskningsleder ved Hønefoss politistasjon, Arne Erik Håkonsen, vil ikke kommentere avisens opplysninger om at åstedet både var ryddet og vasket, og at deler av bevismaterialet var kastet, da politiet kom fram.

Han bekrefter imidlertid at åstedet ikke var sperret av.

- Nei, åstedet var ikke helt slik vi ønsket, sier Håkonsen, som håper dette ikke vil få betydning for fremdriften av etterforskningen eller resultatet av saken.

Det er uansett på det rene at fengselet ikke fulgte retningslinjene som en av kriminalteknikerne ved politistasjonen tegnet opp da han hadde et kurs i åstedsdisiplin med operative førstebetjenter ved fengselet i januar.

- Et slikt kurs går ut på hvordan man skal behandle et åsted fram til politiet kommer, blant annet at man ikke skal røre noe, sier etterforskningslederen.
Fortsatt kritisk
Tilstanden var onsdag fortsatt kritisk men stabil for 49 år gamle Terje Larsen - «Vandreren» - som ble alvorlig skadet da han ble overfalt av en medfange mandag.

En 22 år gammel ransdømt mann er siktet for legemsbeskadigelse med særlig farlig redskap, i dette tilfellet en glassbolle som ble knust mot hodet til Larsen.

Politiadvokat Geir Indal ved Nordre Buskerud politidistrikt opplyser til NTB at 22-åringen har erkjent de faktiske forhold. Ifølge forklaringen skal slaget ha vært en reaksjon på at Larsen urinerte på noe nyvasket tøy som 22-åringen som ganggutt hadde ansvar for.

- Vi vet ikke om dette er riktig, sier Indal.

Han opplyser at politiet har avhørt cirka ti personer, både ansatte og innsatte i fengselet, og har «klarlagt hovedlinjene».


- Ikke rutinesvikt


Avdelingsdirektør Andreas Skulberg i Kriminalomsorgsavdelingen i Justisdepartementet opplyser til NTB at departementet har fått en foreløpig rapport fra Ringerike fengsel og Kriminalomsorgen Region Sør.

- Foreløpig har vi ikke sett noen åpenbar rutinesvikt, eller at denne hendelsen kunne ha vært forebygget på noen måte, sier han.

Skulberg tar forbehold om at nye opplysninger kan komme fram i den endelige rapporten. Han ønsker også å uttrykke medfølelse med de pårørende.

Terje Larsen soner en dom for hytteinnbrudd, og er i flere saker dømt for til sammen 644 slike innbrudd.

(NTB)

<B>TILSTANDEN ENNÅ KRITISK:</B> Terje «Vandreren» Larsen ble svært alvorlig skadd da en innsatt i Ringerike fengsel slo en glassbolle i hodet på ham i går.