Ryddet vekk 10 000 jobber

Kværners ryddegutt Kjell Almskog har feid 8000-10 000 arbeidsplasser ut av konsernet. Nå varsler han avvikling av ytterligere 3000 arbeidsplasser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De oppunder 10 000 arbeidsplassene er ute av konsernet gjennom salg av datterbedrifter for tilsammen 4,2 milliarder kroner hittil i år. Nedbemanningen på ytterligere 3.000 vil skje i gjenværende kjernevirksomhet - Kværner Oil & Gas.

- Dette er bare slutten på begynnelsen, sier Almskog, som fortsatt håper å få solgt samtlige skipsverft innen årsskiftet.

Etter et knapt år i konsernsjefstolen har Almskog endevendt konsernet ved hjelp av ildrøde regnskapstall, også kalt avsetninger. I annet kvartal 1999 er Almskogs Kværner endelig blitt et overskuddsforetakende - med forsiktige svarte plusstall.

Bedre enn ventet

På Kværners bunnlinje, etter skatt og en lang liste med ekstraordinære poster, står det pluss 16 millioner kroner for annet kvartal.

Ikke all verden av en kvartalsomsetning på over 18 milliarder, men en formidabel forbedring fra første kvartal. Da viste bunnlinja minus 4,9 milliarder kroner.

Kværners resultat er 100 millioner bedre enn analytikerne ventet. Børsen feiret med kursoppgang for Kværner-aksjen: Hurra for Almskog! Men ropet fra aksjemarkedene gjenlydes neppe blant de ansatte i produksjonslokalene under forretningsområdet olje & gass. Almskog varslet tirsdag formiddag en nedbemanning på ytterligere 3.000 personer innen dette kjerneområdet i Norge og Storbritannia.

Nedbemanningen henger tett sammen med prosjekttørken i oljeselskapene. For en drøy uke siden spådde Almskog norske offshore-verft en meget dyster framtid.

Mindre gjeld

Almskog ser ikke like dystert på utsiktene for norsk skipsbygging, selv om også skipsverftene rammes av prosjekttørken i olje- og gassektoren. Det er lyspunkter, særlig for spesialiserte verft, mener Almskog.

- Jeg vil ikke avskrive norsk skipsbygging helt. Men det er uunngåelig at vi får noen færre verft i framtida, sier han. Selv gjør Almskog sitt beste for å bli kvitt samtlige av Kværners skipsverft. Han forteller at det pågår parallelle forhandlinger med flere interessenter på vegne av alle Kværners norske skipsverft.

Ordresituasjonen for de norske Kværner-verftene er vanskelig, med unntak for Florø og Fjeldstrand.

Kværners rentebærende gjeld er redusert mindre enn mange forventet, fra 12,2 milliarder kroner i mars, til 11,3 milliarder kroner i juni. Men Almskog minner om at ikke alle salgene har fått effekt i regnskapet ennå. Dersom Almskog får solgt alt han vil selge, skal gjelda etter planen ned i 4,8 milliarder. Balansen skal ned med 25 milliarder kroner eller rundt 40 prosent.

Netto salgsgevinst på avhendingen av datterbedrifter beløper seg til 500 millioner kroner. Almskog antydet tidligere i år en gevinst på 500-800 millioner kroner.

25 000 færre

Da Almskog overtok etter Erik Tønseth var Kværner en bedrift med 80 000 ansatte på verdensbasis, engasjert i et stort antall bransjer. Alt som ikke sorterer under de nye kjerneområdene - Oil & Gas, E&C (engineering & contracting) og Contruction - er nå i ferd med å bli solgt. Med salgene forsvinner 25 000 arbeidsplasser ut av konsernet.

Det er først og fremst skipsverft som står igjen, og Kværner Masa i Finland er det desidert største verftet som venter på å få nye eiere.

(NTB)

KNALLHARD: Konsernsjef Kjell Almskog har fått Kværner til å bli et overskuddsforetakende