Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ryddig og effektivt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Statoil er Norges viktigste selskap, og det er heleid av staten. Fungerende oljeminister Anne Enger Lahnstein er selskapets generalforsamling. I går avsatte hun i denne egenskap alle de sju styremedlemmene som staten oppnevner. Årsaken er de ufattelige overskridelsene på utbyggingen av Åsgard-feltet, som nå er beregnet til 17 milliarder kroner. Det tilsvarer vel 14 operahus uavhengig av om de ble lagt til Vestbanen eller Bjørvika. Men var det tilfeldig at den fungerende oljeministeren valgte å la øksa falle akkurat i dag da Høyre-leder Jan Petersen hadde håpet på en plass i rampelyset under partiets landsmøte?
  • Statoildirektør Harald Norvik tok umiddelbart konsekvensen av generalforsamlingens beslutning og stilte sin plass til disposisjon. Det synes vi er riktig og ryddig. Sist det var en liknende massakre i statens oljeselskap, var i 1987 da oljeminister Arne Øien byttet ut det daværende Statoil-styret, og direktør Arve Johnsen måtte gå på grunn av overskridelsene ved byggingen av raffineriet på Mongstad ved Bergen.
  • Det er tungvektere som blir avsatt når et Statoil-styre blir kastet. Ut denne gangen toger banksjef Kjell O. Kran i spissen for LO-sjef Yngve Hågensen, konsernsjef Tormod Hermansen og Vital-sjef Gunn Wærstad.
  • Vi registrerer at den handlekraftige beslutningen får støtte av opposisjonspartiene Høyre og Arbeiderpartiet. Vi går ut fra at en Ap-regjering ville ha gått like resolutt til verks mot det samme styret selv om sentrale Ap-strateger som Hågensen og Hermansen var medlemmer.
  • Lahnsteins generalforsamlingsbeslutning skaper klare linjer og markerer at statsselskapet Statoil fungerer slik et privat selskap ville ha gjort i en tilsvarende situasjon der et sentralt og kostbart prosjekt er kommet ut av kontroll. Vi går ut fra at det nye styret kommer raskt på plass og kan ta stilling til direktørspørsmålet. Det er rimelig å tro at et nytt styre ikke har noe annet valg enn å gi Norvik avløsning, selv om han, i likhet med forgjengeren Johnsen, har hatt mange suksesser i sine elleve år i selskapet.