Ryel vil bidra til sykehotell

Vil ha utvidet tilbud til kreftpasienter ved Radiumhospitalet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Generalsekretær Anne Lise Ryel tror Kreftforeningen kan være nøkkelen som bidrar til at sykehotellet ved Radiumhospitalet blir en realitet.

- Hotellet vil styrke Radiumhospitalets posisjon som kraftsenter i kreftbehandling og forskning her i landet. Det vil Kreftforeningen bidra til, sier Ryel til NTB.

- Vi vil være en pådriver for å få dette til. Vi er innstilt på ikke bare å sette inn menneskelige ressurser, men også penger. Hvor mye og hvordan har vi ikke tatt stilling til. Det vil være avhengig av utviklingen videre, sier Ryel.

Også LO i Oslo krever at sykehotellet blir realisert, men ikke med private midler. Regjeringen ved Helsedepartementet må snarest gripe inn og bevilge de nødvendige midler, krever LO.

Ikke anbud
Anne Lise Ryel presiserer at det ikke er aktuelt for Kreftforeningen å «legge inn anbud» i bygget, i konkurranse med private investorer - det vil ikke være en naturlig oppgave for foreningen.


- Men vi vil gjerne være med å gi hotellet et innhold, sier Ryel, som sier at Kreftforeningen nå er inne i en diskusjon med Helse Sør-Øst om hvordan den kan bidra.

Flere private investorer med Arthur Buchardt og Petter Stordalen i spissen møtte mandag ledelsen ved Radiumhospitalet-Rikshospitalet. De hadde frist til tirsdag kveld med å komme med konkrete forslag til hvordan hotellet kan finansieres.


Noe mer enn hotell
- Vi ønsker at dette skal bli noe mer enn bare et hotell. Vi ønsker at det skal inngå i en større helhet i kreftbehandlingen. Blant annet bør det omfatte rehabilitering og mestring, og det bør bli et møtested for de ulike pasientgruppene og pårørende, sier generalsekretæren i kreftforeningen.
Kreftforeningen har tidligere bedt om en utredning av såkalte Grønne oaser for kreftsyke - tidligere omtalt på Dagbladet.no.

Ryel ser også for seg internettkafé, helseinformasjon og andre tiltak til beste for dem som er rammet av kreft og deres pårørende. Ved å få til dette, vil Radiumhospitalets posisjon som et nasjonalt tilbud samtidig bli styrket.

Det finnes elementer av dette i en del land, men ikke fullstendig gjennomført noen andre steder, etter det Ryel kjenner til.

PÅDRIVER Generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel, ønsker å bidra til at sykehotellet ved Radiumhospitalet kan utvides til noe mer enn et overnattingsted for kreftpasienter. FOTO: SCANPIX
PÅDRIVER Generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel, ønsker å bidra til at sykehotellet ved Radiumhospitalet kan utvides til noe mer enn et overnattingsted for kreftpasienter. FOTO: SCANPIX Vis mer

- Dette vil være fremtidsrettet og bidra til at Radiumhospitalet fortsatt skal ha en høy status i internasjonal kreftbehandling og forskning, sier generalsekretær Anne Lise Ryel til NTB.

Høring 20. mai
Det ble i ettermiddag klart at Stortingets helse- og omsorgskomité vil avholde åpen høring om sykehotellet ved Radiumhospitalet 20. mai.

- Vi vil invitere helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad (Ap) og styrelederen i Helse Sør-Øst Hanne Harlem. Det blir opp til statsråden selv om hun velger å komme, eller overlater det hele til styrelederen, sier Inge Lønning (H) til NTB.