Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ryels reviderte

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Det er 20 år siden Stortinget vedtok likestillingsloven. Som første land i verden fikk vi året etter et likestillingsombud som skulle håndheve loven. Nå skal den revideres av Barne- og familiedepartementet, og før helga leverte ombudet inn sitt samlete forslag til lovendring. La det være klart: Den som trodde at det ikke lenger var behov for en lov som har som uttalt formål å bedre kvinnens stilling i landet der kvinner og menn trolig er mer likestilte enn de fleste andre steder, tar hermed grundig feil.
  • Likestillingsombud Anne Lise Ryel foreslår å skjerpe loven på vegne av kvinnene. Forslaget er friskt og inneholder en rekke kontroversielle utspill som er egnet til å vekke debatt, selv innen rekkene av de kvinner som synes kvinnesak og feminisme er noe vrøvl som hører hjemme på historiens skraphaug.
  • To forslag står sentralt: «Ryels reviderte» vil styrke lovbestemmelsene mot sextrakassering ved å innføre et forbud i likestillingsloven i tillegg til bestemmelsene i arbeidsmiljøloven. Forbudet skal også gjelde forhold utenfor arbeidslivet. I tillegg mener hun at ombudet må få sanksjonsmuligheter når loven brytes, og at loven må få klare regler om erstatningsplikt på linje med lovgivningen i Sverige og Finland.
  • Familiedepartementet må nå i gang med et stort utredningsarbeid basert på mer enn ombudets innspill, hvis det skal bli noen vesentlig lovendring før år 2000. For vår del vil vi på prinsipielt grunnlag advare mot at andre instanser enn domstolene tildeles sanksjonsmuligheter for brudd på norsk lov på så følsomme områder som forholdet mellom kjønnene. I praksis vil erstatningen dreie seg om forbigåelser i arbeidslivet. Vi ser også faren for stor forvirring hvis en særlov skal benyttes for å rette oppmerksomheten mot eventuell skjult sextrakassering av kvinner også utenfor arbeidslivet.
  • Poenget med en lovendring må være at den er med på å rette oppmerksomheten mot nye og forsømte områder der kvinners stilling fortsatt står tilbake for mannens. Likestillingsombudets forslag er i hovedsak et nødvendig skritt framover.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!