Tapsbombe: Olav Thon uttalte tidligere i år at Rygge kan være en tapsbombe. Han har blant annet gitt flyplasselskapet et rentefrittlån på 100 millioner kroner. Foto: Eivind Yggeseth / Finansavisen
Tapsbombe: Olav Thon uttalte tidligere i år at Rygge kan være en tapsbombe. Han har blant annet gitt flyplasselskapet et rentefrittlån på 100 millioner kroner. Foto: Eivind Yggeseth / FinansavisenVis mer

Rygge-eier tar milliontap

Én av Rygge-eierne har nå tatt milliontap på lån. Det kan fort også bli realiteten for de tre andre, til tross for rekordresultat fra flyplassen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Én av de fire Rygge-eierne synliggjør nå sine tap, samtidig som flyplassen går med rekordoverskudd, skriver Finansavisen.

Det er Olav Thon, Orkla, Østfold Energi og Østfold fylkeskommune som eier selskapet Rygge Sivile Lufthavn, og styret i selskapet besluttet tirsdag å avvikle trafikken etter 1. november dersom Ryanair holder fast på å legge ned basen.

Rygges regnskap for 2015 er ikke offentlig ennå, men ifølge avisen endte flyplassen opp med et overskudd på 22,5 millioner kroner i fjor. Det er det beste resultatet flyplassen har oppnådd, og er 7 millioner kroner bedre enn i 2014.

DNB-lån Uten baseavtalen med Ryanair forsvinner nemlig rundt 1,1 millioner reisende årlig. Hadde det vært en realitet i fjor, ville overskuddet vært snudd til et underskudd på 120 millioner, opplyser flyplassledelsen til Finansavisen.

Det kan gi store tap for eierne, som for seks år siden ga flyplasselskapet et rentefritt lån på en kvart milliard. Orkla Eiendom og Thon stilte opp med 100 millioner hver, Østfold Energi spyttet inn 37,5 millioner, mens Østfold fylkeskommune bidro med resten.

Ifølge avisen er ikke et eneste avdrag betalt på lånet, noe som egentlig ikke var meningen. Men, det er DNB som bestemmer når eierne kan begynne å få tilbake sine penger. Banken har nemlig lånt ut 400 millioner med forfall ved utgangen av 2017, og vil ha sine penger først.

Deres lån er sikret med 1. prioritets pant i terminalbygget, parkeringsplasser, tilkjørselvei, flyoppstillingsplassen og driftstilbehør på flyplassen. Banken har også pant i festeretten Rygge Sivile Lufthavn har med Forsvarsbygg.

Tar tap I tillegg til det garanterte lånet på 250 millioner kroner, har eierne siden oppstarten ifølge avisen spyttet inn 270 millioner i egenkapital. Det udekkede tapet er i dag på 81 millioner.

Østfold Energi har i 2015-regnskapet tapsført 17,5 millioner kroner på sitt lån til Rygge, men ønsker ikke å snakke med Finansavisen. Ingen av de tre andre eierne har tatt tap på sitt låneengasjement til Rygge ennå.

- For Orkla ASA blir dette en vurdering i forhold til avleggelse av 2. kvartalsresultatene, skriver adm. direktør i Orkla Eiendom, Gjert Brun, i en e-post til avisen.

Flere nyheter: Siv Jensen: — Ingen norske flyplasser legges ned på grunn av flypassasjeravgiften
Rygge-ansatte vil aksjonere til siste stund
- Det går mot en stopp. Det gjør dessverre det