- Rygge, jeg? Ikke tale om, han skal rygge ...

Stanset trafikken i begge retninger i 10 minutter.

JER HAR RETT: En personbil og en buss møttes på Høvik. Ingen av førerne ville rygge, og de holdt tilbake trafikken i ti minutter. Foto: HENRIK OLERUD.
JER HAR RETT: En personbil og en buss møttes på Høvik. Ingen av førerne ville rygge, og de holdt tilbake trafikken i ti minutter. Foto: HENRIK OLERUD.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om noen av de hadde brevkurs i judo eller var kretsmester i boksing, er uvisst. Men krangelen var reell og forbipasserende trakk på smilebåndet da det oppstod en scene på Høvik i Bærum som var som hentet ut fra en Fleksnes-episode.

En buss og en personbil møttes ved en innsnevring i veien på grunn av veiarbeid. Veien er for trang til at de kan passere hverandre, og det blir relativt tidlig klart at en av dem må rygge, skriver Asker og Bærum Budstikke.

Ingen rygget Men hvem skulle gi seg først? Hvem var det som hadde rett og hvem var det som tok feil?

Fleksnes - 39 år etterpå Du har ganske sikkert sett den på TV. Marve Fleksnes kommer kjørende med «Modern »i passasjersete i sin lille Morris Mini og møter en herre i Jaguar. Begge blir sittende i bilene sine i påvente av at den andre skal rygge. Sitiuasjonen er fastlåst og tiden går uten at noen av dem viker en tomme.

Den klassiske sketsjen «Trafikk og panikk» er 39 år gammel - episoden på Høvik skjedde tirsdag ettermiddag.

For trangt I den verste rushtiden, like før klokken 17, møttes en Mitsubishi varebil og 151-bussen i Sandviksveien. Veiarbeid pågår, og der er smalere enn vanlig. Bussen stopper og bilen stopper. Det er for trangt til at de kan passere.

- Verken personbilføreren og bussjåføren ville rygge. Jeg gikk der sammen med min far og han begynte å snakke om en Fleksnes-episode. Da tok jeg opp kamera og begynte å fotografere, sier Henrik Olerud til Dagbladet.

Han trodde først at de hadde kollidert, men skjønte med en gang at det ikke var tilfelle.

Det ble raskt lange køer bak bussen på den ene siden og bilen på den andre siden.

- Ingen av førerne gikk ut, begge to satt og kranglet med nedrullet vindu. Minuttene gikk uten at det var noen bevegelse, sier Olerud.

Bilen bak Mitsubishien rygget, slik at han kunne rygge for å slippe forbi bussen. Ingenting skjedde.

Måtte megle Siden de to kranglefantene ikke klarte å løse situasjonen på egen hånd, valgte etter hvert en av sjåførene bak Mitsubishi-en å komme frem.

- Han måtte megle mellom de to sjåførene som tydeligvis begge stod på sitt. Ingen ville rikke på seg, sier Olerud.

Køene vokste seg raskt lange i begge retninger i løpet av de minuttene krangelen pågikk.

Ganske komisk - De stod nok der og kranglet i ti minutter. Vi var der en stund før vi gikk videre. Jeg så ingen som var sint eller irritert. Det hele var ganske komisk, sier Henrik Olerud til Dagbladet.

Føreren av Mitsubishi-en, opplyser til Budstikka at ingen av dem rygget, men at han klarte å få kjørt forbi via en høy kantstein og pukk på sin høyre side. Det bygges ny sykkelvei på stedet, og pukk og kantstein som det ikke er fylt inntil, ligger der i den forbindelse.

Driftsdirektør Willy Johansen i Norgesbuss, som kjører 151-bussen på oppdrag fra Ruter, er helt klar når Dagbladet ringer.

LAAAAAANG KØ: Det ble fort lang kø bak bussen på den trafikkerte veien. Foto: HENRIK OLERUD.
LAAAAAANG KØ: Det ble fort lang kø bak bussen på den trafikkerte veien. Foto: HENRIK OLERUD. Vis mer

- Bilføreren kunne ha rygget to meter bakover, så hadde den floken vært løst, sier han.

Han har i ettertid snakket med bussjåføren, og har mener at han handlet helt riktig i situasjonen som oppstod.

- Hvis du ser på bildet er det lang kø bak bussen. Dessuten er veitrafikkloven helt klar på at vi ikke har lov til å rygge en buss uten ryggekamera. Da må vi ha en mann til å sikre bussen bakover. Det er slutt på den tiden hvor bussene kjørte med billettør, og vi hadde to personer som jobbet på bussen. Dessuten var innsnevringen på bilistens side, sier Willy Johansen til Dagbladet.

Etter at hendelsen fant sted har driftsdirektøren blitt oppringt av føreren av personbilen.

- Mannen som kjørte bilen har ringt til sjåføren og beklaget hendelsen. De har skværet opp, sier driftsdirektør Willy Johansen i Norgesbuss til Dagbladet.

FASTLÅST: Veien var for smal, og ingen hadde til hensikt å gi seg. Foto: HENRIK OLERUD.
FASTLÅST: Veien var for smal, og ingen hadde til hensikt å gi seg. Foto: HENRIK OLERUD. Vis mer