Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Full krangel mellom Forsvarsbygg og Orkla/Olav Thon-selskap:

Rygge Sivile Lufthavn kreves for 40 millioner - slår hardt tilbake mot Forsvarsbygg

Frykter konkurs på nyåret.

VIL REISE MOTKRAV: - Vi har gjort opp fram til 1. november, da vi avviklet virksomheten, og så har vi krav mot Forsvaret som vi opplever er like store som det de har mot oss, sier daglig leder i Rygge Sivile Lufthavn (RSL) Pål Tandberg. Her er han foran et Ryanair-fly på flyplassen - før den ble avviklet.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
VIL REISE MOTKRAV: - Vi har gjort opp fram til 1. november, da vi avviklet virksomheten, og så har vi krav mot Forsvaret som vi opplever er like store som det de har mot oss, sier daglig leder i Rygge Sivile Lufthavn (RSL) Pål Tandberg. Her er han foran et Ryanair-fly på flyplassen - før den ble avviklet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I skyggen av en tilsynelatende fastlåst strid om framtida for Rygge flyplass, har en tilspisset konflikt utviklet seg mellom Rygge Sivile Lufthavn (RSL) og Forsvarsbygg.

23. november sendte Forsvarsbygg et krav til RSL på 43 millioner kroner, som gjelder hele forsvarssektoren. Dette inkluderer både forfalte krav, og framtidige krav som RSL ikke ser seg i stand til å betale.

- Når Forsvarsbygg kommer med den type krav, som eneste kreditor, synes vi det er helt urimelig, sier daglig leder Pål Tandberg i RSL.

RSL har bedt om gjeldsettergivelse, men har så langt kommet til kort i forhandlingene.

Kan framtvinge konkurs

Tandberg forteller at forhandlingene pågår med Forsvarsbygg og Forsvarsdepartementet, med ukentlige møter, etter at RSL har fått til avtaler med sine øvrige kreditorer.

I et brev fra advokatene i Forsvarsbygg står det at RSL, «slik det gjentatte ganger er opplyst under forhandlingene i realiteten er insolvent, dvs. både illikvid og insuffisient». Tandberg frykter at Forsvarsbyggs krav snart vil få alvorlige følger.

- Dette kan i verste fall framtvinge en konkurs, som alle taper på, sier han til Dagbladet.

- Hvor raskt kan det skje?

- Det er vel utpå nyåret en gang, sier Tandberg.

Trues med inkasso

For tre dager siden sendte Forsvarsbygg ut en purring til RSL. Da gjensto 2,6 millioner kroner av tidligere ubetalte krav, og en halv million i nye forfalte/fakturerte krav.

«Inndriving av kravene vil skje uten ytterligere varsel hvis ikke restbeløpet på leieavtalen og de øvrige forfalte krav ikke blir betalt innen 14 dager fra i dag», står det i purringen.

«Vedrørende inndrivelse av kravene så vil det bli inndrevet med standard inkassoprosess ved uteblivelse», skriver eiendomssjef Frode Hansen i Forsvarsbygg til Dagbladet.

Flere krav

I tida som kommer vil det renne på med krav, hvis ikke RSL begynner å betale krav for tida etter at flyplassdriften ble avviklet.

Nå signaliserer Pål Tandberg at RSL kan komme til å reise et motkrav.

- Vi har gjort opp fram til 1. november, da vi avviklet virksomheten, og så har vi krav mot Forsvaret som vi opplever er like store som det de har mot oss, sier han til Dagbladet.

- Vi er klar over at de har et annet syn enn det vi har, sier Frode Hansen.

I tillegg til forfalte krav, inkluderer kravlista på tilsammen 43 millioner kroner per 23. november blant annet «vesentlig (i realiteten totalt) mislighold av samarbeidsavtalen om kompaktbase», noe som påfører Forsvaret beregnede tap ved dekningskjøp på rundt ti millioner for 2017-2019.

Et «antesipert» mislighold av leieavtalen for rullebanen med tilhørende arealer for 2017 er en annen stor post, med 12 millioner kroner.

- Tar ikke hensyn

Tandberg sier dette om hva som skjedde da flyplassen ble etablert for cirka ti år siden:

- De private eierne i RSL investerte cirka 300 millioner i Forsvarets anlegg for å få til flyplassen. Det er penger vi ikke har rett til å få tilbake, men det var en dugnad for å få til arbeidsplasser, sier Tandberg til Dagbladet.

Da synes han det er «veldig spesielt» at Forsvarsbygg ikke er mer imøtekommende.

- Forsvarsbygg kjører et løp og tar ikke hensyn til noe av historien. Det synes vi er helt urimelig, sier Pål Tandberg til Dagbladet.

Vil ha gjeldsettergivelse

- Den henstillingen der må han ta med dem som er over oss. Vi har ikke lov til å ettergi krav. Vi har et regelverk å forholde oss til, og et oppdrag fra departementet, sier Frode Hansen i Forsvarsbygg.

I flere måneder allerede har RSL forsøkt å få Forsvarsbygg til å ettergi sine krav, helt eller delvis, men har så langt oppnådd lite.

- Vi har avviklingsavtaler med samtlige kreditorer, og det er bare Forsvarsbygg vi ikke er i mål med, sier Tandberg til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling