Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rykende fersk prognose: Clinton i ledelsen i Florida

Har fått flest av de tidlig avgitte stemmene, ifølge prognose.

GLAD: En smilende Hillary Clinton møtte pressen tirsdag morgen. Tiden vil vise om også valgresultatet gir henne grunn til å smile. Foto: AFP PHOTO / EDUARDO MUNOZ ALVAREZ / NTB scanpix
GLAD: En smilende Hillary Clinton møtte pressen tirsdag morgen. Tiden vil vise om også valgresultatet gir henne grunn til å smile. Foto: AFP PHOTO / EDUARDO MUNOZ ALVAREZ / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge VoteCastrs prognose har Hillary Clinton så langt fått flest stemmer i Florida.

VoteCastr, i samarbeid med Vice og Slate, gir i dag minutt for minutt-prognoser for hvordan valget vil ende i noen viktige stater, deriblant Florida.

Clinton i ledelsen

Prognosene sier at det er avgitt drøye 3,6 millioner stemmer. VoteCastrs sammenligner det så med stemmene avgitt til Barack Obama og Mitt Romney i 2012.

Hillary Clinton skal ha fått 1 780 573 stemmer så langt i Florida. Det er 42 prosent av Obamas totale stemmetall i 2012.

Donald Trump har fått 1 678 848 av de stemmene så langt. Det er 40,3 prosent av av Romneys totalte stemmetall i 2012.

Tallene betyr at Clinton har fått 48,3 prosent av de avgitte stemmene så langt. Donald Trump har fått 45,5 prosent av stemmene.

I 2012 vant Obama Florida med 0,9 prosentpoeng.

Anslått antall av tidlige stemmer

VoteCastr understreker riktignok at de ikke sier at Clinton vil vinne i Florida, bare at hun på nåværende tidspunkt har en høyere anslått andel av de avgitte stemmene.

Måten VoteCastrs gjør sine anslag på er at de får inn informasjon som er tilgjengelig, nemlig tidlig avgitte stemmer.

Da får de vite hvem som har avgitt stemmer, og kan med den kunnskapen gjøre en kvalifisert gjetning på hvem de har stemt på.

Torbjørn Giæver Eriksen, tidligere statssekretær for statsminister Jens Stoltenberg og svært USA-interessert, bemerker på Twitter at Florida-prognosen gir Clinton tre prosentpoeng mer enn det siste meningsmålingssnittet hos Real Clear Politics.

Kritisk

Den anerkjente analytikeren Jon Ralston er imidlertid kritisk til VoteCast-anslaget:

Han påpeker blant annet at det i målingen skal stå oppført feil antall stemmeberettigede - der det reelle tallet er hele 150 000 annerleders enn VoteCasts oppgitte tall.

Det endelige valgresultatet må man uansett vente en god stund på å få ennå. Klokka tre natt til onsdag norsk tid, kan det meste være avgjort.

Det avhenger av hvor bra Trump gjør det i de østlige vippestatene.

Hvis han taper med stor margin i nettopp Florida og Nord-Carolina, kan Clinton belage seg på å bli USAs neste president.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!