Ryker i tottene på hverandre:
- Meningspoliti

Kari Elisabeth Kaski (SV) avkrevde svar fra finansminister Siv Jensen. Hun forsøker å kneble oss, sier Jon Helgheim (Frp).

KLIMAKRANGEL: Jon Helgheim avbryter Kari Elisabeth Kaski når hun sier at Frp-ere sier mot forskningen. Video: Jørgen Gilbrant Vis mer

Kari Elisabeth Kaski (SV) stilte i dag spørsmål til finansminister Siv Jensen (Frp) i Stortingets spørretime om hun er enig med sin partifelle Jon Helgheim i at rekordsommeren i fjor er en del av en større tendens eller noe man «burde nyte».

Kaski trakk også fram Christian Tybring-Gjedde som fikk trampeklapp og ble valgt inn i Frps sentralstyre under helgens landsmøte etter å ha sagt at han ikke tror forskningen om menneskeskapte klimaendringer.

VANT: Christian Tybring-Gjedde ble valgt inn i sentralstyret i Fremskrittspartiet etter denne valgtalen. I talen tar stortingsrepresentanten fra Oslo et kraftig oppgjør med muslimsk innvandring og slår fast at det norske folk ikke tror på menneskeskapte klimaendringer. Video: Jørgen Gilbrant Vis mer

Jensen: - Utslippene går ned

Nyslått minister Sylvi Listhaug fortalte Dagbladet i forrige uke at det er en pågående diskusjon hvorvidt menneskeskapte klimaendringer eller naturlige variasjoner står bak oppvramingen vi har sett.

Siv Jensen henviste til at klimagassutslippene i Norge er de laveste siden midten av 90-tallet og at regjeringen har stilt seg bak Paris-avtalen.

- Jeg kan opplyse representanten Kaski om at Frps program legger til grunn føre-var-prinsippet og at man støtter de internasjonale avtalene Norge har undertegnet. Og at man skal gjennomføre fornuftige tiltak for å kutte klimagassutslipp og tiltak som stimulerer folk til å gjøre fornuftige valg, sa Jensen fra Stortingets talerstol.

DISKUSJON: Sylvi Listhaug svarer på hva hun mener er vår tids største utfordring. Video: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer

- Eget politi

I vandrehallen utenfor Stortingssalen møter vi Kaski og personen som var bakgrunn for spørsmålet, nemlig stortingsrepresentant Jon Helgheim.

I en opphetet debatt - se videoen øverst i saken - mener Jon Helgheim at vi har fått en ny type politi i Norge.

Ryker i tottene på hverandre:- Meningspoliti

- Klima er et av de få feltene i norsk politikk der vi har et eget politi som er ute og tar enkeltytringer ogdrar det opp til regjeringsapparatet, hvis noen har sagt noe som strider litt mot deres egen oppfatning. De vil kneble ytringer med helt utradisjonelle metoder. Jeg synes det er komisk å se på. Det er en religiøs tilnærming, sier Helgheim i debatten.

Kari Elisabeth Kaski forklarer hva som er problemet med at Helgheim avdramatiserer klimaendringene.

- Jeg synes det er viktig at stortingsrepresentanter og medlem av regjeringen i Norge faktisk tror på forskning og faktisk videreformidler den forskningen som finnes, sa Kaski, før hun ble avbrutt av Helgheim som påpekte at lederen av FNs klimapanel skal ha sagt at Norge kan drive med olje og gass uten at det er noe problem.

Se hele ordskiftet her:

KLIMADEBATT: Kari Elisabeth Kaski (SV) går i rette med Jon Helgheim (Frp) og andre Frp-eres retorikk i klimadebatten. Hun mener de avviser forskningen og fremmer konspirasjonsteorier. Video: Jørgen Gilbrant Vis mer