Rykk fram til år 3001

Arthur C. Clarke med ny science fiction-bok Det nærmer seg år 2001, så science fiction-forfatteren Arthur C. Clarke (79) har like godt hoppet tusen år fram i tida i sin nye bok. Nå har han levert «3001: The Final Odyssey», siste bind i den berømte serien som han startet på slutten av 60-tallet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Først kom «2001», siden fikk vi «2010» og «2061», men nå er det klart for fjerde og siste bolk i Clarkes store science fiction-serie.

Både filmen og romanen «2001: A Space Odyssey» bygde på Arthur C. Clarkes novelle «The Sentinel», og Stanley Kubricks film ble den definitive romfarts- og science fiction-filmen i tida før Steven Spielberg og George Lucas kastet seg ut i universet.

Filosofi og sex

- Det har aldri vært så morsomt å skrive som nå, og ideene bare strømmer ut, skrev den 79-årige forfatteren i en pressemelding mens han arbeidet med den nye boka.

I et intervju utdypet han handlingen en smule:

- Boka handler mest om filosofi og sex - ikke nødvendigvis i den rekkefølgen! Den dreier seg også om planeten Jupiter og dens måner .

Egentlig begynte Clarke på «3001» for ti år siden, men arbeidet måtte utsettes på grunn av Challenger-ulykken. Romferja skulle sende ut romsonden Galileo til Jupiter, og Clarke var en av mange som ventet på mer informasjon om vår store planetnabo. Først flere år seinere fikk Clarke det han trengte av nye opplysninger, og kunne avslutte arbeidet med sin siste romodyssé.

Arthur C. Clarke hører til førstedivisjonen av science fiction-forfattere. Han tilhører samme generasjon som Isaac Asimov, Ray Bradbury og Robert A. Heinlein, og har vært med på å legge grunnlaget for hele sjangeren.

Forutseende

Samtidig har Clarke, som har studert fysikk og matematikk, vært en høyst forutseende forfatter. Det er på en måte ham vi kan takke for alle kommunikasjonssatellittene som svever omkring i verdensrommet - han beskrev muligheten til å sende informasjon på denne måten i avhandlingen «Extra-Terrestrial Relays» i 1945.

Siden 1966 har den britiske forfatteren bodd på Sri Lanka, og var typisk nok tidlig ute med å sende manuskripter som elektronisk post fra Colombo til forlaget i England.