Syria:

Rykker inn i by: - Kan bli blodbad

Kampen om byen Manbij skal ha begynt. Ekspertene frykter at syriske og tyrkiske regjeringssoldater havner i konfrontasjon.

RYKKER FRAM: Disse bildene fra mandag ettermiddag tyrkiske tropper som rykker fram i stridsvogner mot byen Manbij nord i Syria, nær grensa til Tyrkia. Foto:Aaref WATAD / AFP / NTB Scanpix
RYKKER FRAM: Disse bildene fra mandag ettermiddag tyrkiske tropper som rykker fram i stridsvogner mot byen Manbij nord i Syria, nær grensa til Tyrkia. Foto:Aaref WATAD / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SISTE: Klokka 19.30 mandag kveld melder NTB at syriske regjeringsstyrker har rykket inn i Manbij.

I går kveld ble det klart at det syriske regimet og kurderne går sammen om å forsvare Nord-Syria mot tyrkisk invasjon.

På lang sikt kan det bety at Bashar al-Assad rykker nærmere sin ønske om å gjenvinne kontrollen over hele Syria.

Før i dag har det syriske regimet i praksis gitt opp nordøstlige Syria, som kontrolleres av kurdiske selvstyremyndigheter.

STERKE BILDER: En video som sirkulerer på internett skal vise henrettelse av kurdisk fange. Video: Vis mer

Forlatt av USA

Nå rykker syriske myndigheter altså inn i byer de tapte for fem år siden i landets borgerkrig. Byene har tidligere vært beskyttet av amerikanere og holdt av kurderne, sett på som den viktigste allierte i kampen mot IS.

Nå har de omkring 1000 amerikanske soldatene trukket seg vekk fra grenseområdene nord i Syria, og skal ifølge AFP også ha blitt beordret til å forlate landet.

BØNN: Tyrkiskstøttede syriske soldater i bønn like utenfor Manbij. Flere av syrerne som kriger for Syria tilhører islamistiske grupper. Foto: Aaref WATAD / AFP / NTB Scanpix
BØNN: Tyrkiskstøttede syriske soldater i bønn like utenfor Manbij. Flere av syrerne som kriger for Syria tilhører islamistiske grupper. Foto: Aaref WATAD / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Kurderne er forlatt og har inngått avtalen med al-Assad.

- Kampen har begynt

Samtidig rapporteres det om at syriske regjeringsstyrker og tyrkiske soldater står på hver sin side av Manbij, en by med omkring 100 000 innbyggere. Tyrkia har sagt de er klare til å innta byen. Det samme har Syria.

Tyrkiskstøttede styrker sier mandag ettermiddag at de har startet offensiven mot Manbij, som holdes av kurderne.

- Kampen om Manbij har begynt, sier talsmann Mustafa Seijari ifølge nyhetsbyrået AP.

Tyrkiske spesialsoldater skal også delta i angrepet, og ifølge CNN Turk kan man mandag ettermiddag høre trefninger.

- Må reagere raskt

Spørsmålet er om den syriske regjeringshæren vil slå tyrkerne tilbake eller ikke.

- Hvis Tyrkia ikke møter noen annen motstand enn kurderne her, kan Syria risikere at Tyrkia får et ganske stort territorium til slutt. Da vil de skape en ny virkelighet på bakken som gjør at det er veldig vanskelig å fjerne dem. Derfor må Assad-regimet reagere raskt nå, og da er de pragmatiske nok til å inngå et fornuftsekteskap med kurderne. For kurderne handler det om overlevelse, sier professor Jo Jakobsen ved NTNU til Dagbladet om områdene i Nord-Syria som Tyrkia nå prøver å ta kontroll over.

FRYKTER SAMMENSTØR: Eksperter frykter at tyrkiske regjeringstropper og syriske regjeringstropper havner i direkte konfrontasjon i Syria. Foto: Aaref WATAD / AFP / NTB Scanpix
FRYKTER SAMMENSTØR: Eksperter frykter at tyrkiske regjeringstropper og syriske regjeringstropper havner i direkte konfrontasjon i Syria. Foto: Aaref WATAD / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Midtøsten-eksperten tror verken Tyrkias Erdogan eller Syrias Bashar Al-Assad ønsker å gå til krig med hverandre, og påpeker at Russland - som Assad er militært avhengig av - ikke ønsker det.

- Blodig krig

Samtidig advarer han om at situasjonen kan eskalere.

- Paradoksalt nok tar Syria over den amerikanske rollen ved å sikre områdene. Det er noe helt annet å fjerne Tyrkia fra de områdene de allerede er i. Da snakker man blodig krig.

RØMMER: Fem medlemmer av IS skal angivelig ha klart å rømme fra fengselet Navkur. Video: Syrian Defence League (SDF). Vis mer

- Syria er avhengig av Russland, og russerne vil ha minst mulig bråk. Det kan godt skje kamphandlinger og det er et stort potensial for at ting eskalerer, men tyrkiske og syriske myndigheter vil ikke ønske å krige mot hverandre, sier han.

Kan bli konfrontasjon

Forsker og Tyrkia-ekspert, Siri Neset tilknyttet Christian Michelsens Institutt (CMI), tegner opp tre mulige scenarioer for hva som nå kan skje i Nord-Syria:

1: Tyrkia trekker seg tilbake.

2. Avtale mellom Tyrkia, de syriske regimestyrkene og kurderne framforhandlet av Russland.

3. En direkte konfrontasjon mellom tyrkiske soldater og syriske regimestyrker.

- Det verste er en konfrontasjon mellom tyrkiske styrker og syriske regimestyrker. Da snakker vi ikke milits mot milits, eller Tyrkia mot milits, men kamper regulære hærer imellom. Det vil i så fall være krigshandlinger mellom to nasjoner, sier Neset til Dagbladet.

Hun mener det er vanskelig å spå om det skulle bli en slik konfrontasjon, og at Russland sitter med mye av nøkkelen.

-Med USAs tilbaketrekning har de overlatt mye av Syrias skjebne til Russland. Det burde bekymre Nato og Vesten. De blir den viktigste aktøren i å legge føringer for hva som skal skje etter at konflikten er avsluttet. Tyrkia vil gjerne også ha innflytelse her, sier hun.

- Et ordentlig blodbad

Jo Jakobsen understreker at det er en forskjell på å gjenerobre områder tyrkerne allerede har kontroll over, og å ta kontroll over områder tyrkerne til nå ikke har erobret.

- Jeg vil gjette at det blir en kaotisk situasjon i dagene og ukene som kommer og at du vil få trefninger, men det er langt mindre sannsynlig at man får en fullskala krig hvor syrerne kaster ut tyrkerne, sier Jakobsen.

Da snakker han om konfrontasjon mellom syriske og tyrkiske regjeringsstyrker. Det er et helt annet spørsmål hvordan syriske regjeringsstyrker vil takle den tyrkisktstøttede militsen som går under navnet Den frie syriske hær (FSA).

- Det du kan få i større skala, og som kan utvikle seg til å bli et ordentlig blodbad, er det faktum at Tyrkia støtter FSA. Det er noe helt annet for syriske myndigheter å angripe dem enn å angripe tyrkiske regjeringssoldater, sier Jakobsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer