Rykker inn som historisk kvinnetopp i FN

Generalmajor Kristin Lund hylles av FNs generalsekretær etter utnevnelse til prestisjejobb på Kypros.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Det er ikke første gang Lund bryter likestillingsbarrierer. I 2009 ble hun Norges første kvinnelige generalmajor, som generalinspektør for Heimevernet. I dag er hun utnevnt til FNs styrkeleder for styrkene på Kypros og er i New York for å møte verdensorganisasjonens generalsekretær, Ban Ki-moon i hovedkvarteret.

- Jeg er veldig stolt og glad. Dette er noe jeg virkelig har ønsket meg, sier Lund til Dagbladet.

Propert antrukket i generalmajoruniformen står hun og smiler på kontoret til den norske FN-delegasjonen i en av skyskraperne i Midtown før møtet med generalsekretæren.

- Føler ekstra ansvar Hva betyr det at du er første kvinnelige styrkeleder?

- Det er alltid sånn at når du er først - og det er jo ikke første gang jeg er det - så føler du litt ekstra ansvar med tanke på at det er andre som skal komme etter det, sier Lund.

Den erfarne offiseren har deltatt i mange internasjonale operasjoner blant annet i Afghanistan, på Balkan og i Libanon.

RYKKER INN: Generalmajor Kristin Lund er utnevnt til FNs styrkeleder på Kypros og møter i dag FNs generalsekretær Ban Ki-moon i New York. Foto: Linus Sundahl Djerf / Dagbladet
RYKKER INN: Generalmajor Kristin Lund er utnevnt til FNs styrkeleder på Kypros og møter i dag FNs generalsekretær Ban Ki-moon i New York. Foto: Linus Sundahl Djerf / Dagbladet Vis mer

Den norske FN-ambassøren, Geir O. Pedersen, er stolt over utnevnelsen.

- Dette er en historisk dag fordi dette er FNs første kvinnelige styrkeleder. Det er vi veldig stolte av. Lund har en veldig bred erfaring, og FN får en solid og dyktig person i jobben. Jeg ønsker henne lykke til, sier Pedersen.

FN etablerte en demilitarisert sone etter at Tyrkia invaderte øya i 1974. Den deler øya i Republikken Kypros i sør og en tyrkiske republikken Nord-Kypros i nord. 10. august i år tar Lund over styrken som nå er på om lag 1000 soldater.

Lund håper hun kan bidra til å unngå flere uroligheter og få øya tilbake til en mer normal situasjon.

- Mye å lese - Hva blir de største utfordringene?

- Det er tidlig. Det er offisielt i dag, og jeg har mye å lese meg opp på. Men dette med eiendomsspørsmål er vanskelig. Det er også fortsatt minefelt, og deler av øya er avstengt, og personer er fortsatt savnet, sier Lund.

STOLT: Generalmajor Kristin Lund er i New York for å treffe FNs generalsekretær, Ban Ki-moon. Her sammen med talsmann for forsvarssjefen, Bent-Ivan Myhre. Foto: Linus Sundahl Djerf / Dagbladet
STOLT: Generalmajor Kristin Lund er i New York for å treffe FNs generalsekretær, Ban Ki-moon. Her sammen med talsmann for forsvarssjefen, Bent-Ivan Myhre. Foto: Linus Sundahl Djerf / Dagbladet Vis mer

Hun tror selv at det var hennes lange erfaring fra mange operasjoner som var en viktig årsak til å hun får den prestisjefylte jobben.

- I det siste har jeg også drevet mye med sivil-militært samarbeid. Hvis man skal løse ting, så må man ha en helhetlig tilnærming, sier Lund.

- Tror du at det at du er kvinne vil bety ekstra utfordringer?

- Nei, det tror jeg ikke. Jeg håper de ser på meg som en offiser med mye erfaring, som skal prøve så godt det lar seg gjøre å drive arbeidet videre, sier Lund.