REGJERINGSENDRINGER: Hareide om regjeringsendringene. Video: Ingebjørg Iversen / Dagbladet / NTB Scanpix Vis mer

Rykker ut til Ropstads forsvar på Slottsplassen

- Når han går inn i sin rolle vi det norske folk bli kjent med en person som vil gjøre sitt ytterste for hele folket, sier Knut Arild Hareide om partikollegaen.

NY LIKESTILLINGSMINISTER: Trine Skei Grande tar over jobben som likestillingsminister, selv om Ropstad tar over departementet som tidligere hadde det som ansvar. Selv med kontroversielle uttalelser om tvillingabort mener likevel Skei Grande at Ropstad kunne hatt jobben. Vis mer

Erna Solbergs utvidede firepartiregjering, har akkurat blitt presentert på Slottsplassen.

En av dem som var møtt fram for å ta imot de nye statsrådene, var nylig avgått KrF-leder Knut Arild Hareide.

Han innrømmet at følelsene var noe blandet i dag.

- Alle vet at jeg hadde ønsket meg noe annet, men jeg må ha evnen til å glede meg med dem som har vunnet fram. Det et tre flotte statsråder vi snart skal ta imot på vegne av KrF. Det glede jeg meg over, sa Hareide til pressen.

Kritikk mot Ropstad

KrF får tre statsråder i den utvidede Solberg-regjeringen.

Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad, mat- og landbruksminister Olaug Vervik Bollestad og utviklingsminister Dag Inge Ulstein.

Spesielt mannen som pekes ut som KrFs nye partileder, Kjell Ingolf Ropstad har måttet tåle tøff kritikk.

Den startet for alvor med hans uttalelse i debatten på NRK etter at den nye regjeringsplattformen ble langt fram torsdag, der han uttalte at en bør kunne bære fram to barn om en kan bære fram ett – noe han seinere har sagt var upresis. Flere i KrF har ment at han er for lite samlende til å overta KrF-tronen.

Når han nå trer inn som barne- og familieminister, overføres ansvaret for likestilling til kulturdepartementet.

- Usaklig

Utenfor Slottet tar Knut Arild Hareide Ropstad i forsvar.

- Kritikken mot ham har vært usaklig. Det har vært på et nivå jeg ikke kjenner meg igjen i. Jeg kjenner Kjell Ingolf som en flott og kunnskapsrik mann. Når han går inn i sin rolle vi det norske folk bli kjent med en person som vil gjøre sitt ytterste og beste for hele folket, sier Hareide til Dagbladet.

- Hva tenker du om at han ikke er betrodd likestillingsdelen i Barne- og likestillingsdepartementet?

BARNE- OG FAMILIEMINISTER: Kjell Ingolf Ropstad tar i mot gratulasjoner etter statsråd i dag. Foto: Bjørn Langsem
BARNE- OG FAMILIEMINISTER: Kjell Ingolf Ropstad tar i mot gratulasjoner etter statsråd i dag. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Historien i media om dette er ikke riktig, sier Hareide, trolig med henvisning til anonyme utsagt om at bakgrunnen for at Ropstad ikke får likestillingsdelen skyldes at Solberg vil la Ropstad slippe homoparaden.

- Det var et ønske fra Venstre om å få det. Det skjedde lenge før kabalen var lagt. Ønsket fra Venstre ble imøtegått av Høyre, Frp og KrF, sier Hareide og peker på at Ropstad til gjengjeld får ansvaret for tros og livssynssaker fra kulturdepartementet.

DEMONSTRASJON: Aksjonister viste at de ikke ønsker endringer i abortloven. Video: Ingebjørg Iversen / Dagbladet / NTB Scanpix Vis mer

Taus om egen rolle

Hareide, som ønsket å søke et regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet og Sp, sier det er en dag med litt blandede følelser.

- Men våre flotte statsråder skal løfte situasjonen for fattige, barnas perspektiv og distriks-Norge, og det er veldig bra, sier han.

- Jeg kommer til å gjøre en viktig jobb for å samle KrF og ønsker at de skal lykkes i jobbene, sier Hareide som ikke vil svare direkte på om han nå vil gå inn i rollen som parlamentarisk leder.

- Stortingsgruppa skal møtes seinere og diskutere det, sier han.