VINNERGNIST: Petter Northug har en vinnergnist som få, og dominerte fullstendig under VM på hjemmebane. Foto: Rasmus Skaug / Dagbladet
VINNERGNIST: Petter Northug har en vinnergnist som få, og dominerte fullstendig under VM på hjemmebane. Foto: Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Rykket fra alle

Petter Northug har startet i Tour de ski og spruter av vinnergnist. Han skaper frykt hos konkurrentene, og stod fram som den sterkeste i 2011.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under VM i Holmenkollen løp han inn til tre gull og to sølv. Ingen andre har et taktomslag og en spurt som han, selv om mange konkurrenter har lagt om treningsopplegget sitt de siste åra.

- VM i Holmenkollen var en én-gang-i-livet-opplevelse. Det er ikke alle idrettsutøvere som opplever noe liknende på hjemmebane. Fem-mila var det viktigste målet på forhånd, og ble den aller største opplevelsen. Det ble høyst sannsynlig mitt absolutte høydepunkt i karrieren. Forøvrig er det en stor ære å være kandidat til årets navn i Dagbladet i konkurranse med mennesker med så viktige samfunnsoppgaver, sier Petter Northug.

I løpet av de ti siste åra har ingen mannlig langrennsløper tatt så mange verdenscup-poeng før jul som Petter Northug gjorde før jul i år. Før Tour de ski hadde han løpt inn 600 poeng.

Vil vinne Sesongen 2010 skulle bli hans store gjennombrudd som klassisk langrennsløper. Dette beviste han ved å ta OL-gull på femmila i Vancouver i klassisk stil. Northug har vunnet sju VM-gull. Fire av dem i individuelle øvelser. I tillegg står han med tretten enkeltseire i verdenscupen. Han vant verdenscupen sammenlagt sesongen 2009/2010. 

Northug ble nummer to i Tour de ski for et år siden. Da vant Dario Cologna. Nå er målet klinkende klart, Petter Northug vil vinne.

- Touren er det eneste og store målet foreløpig. Etterpå vil jeg finne ut hva jeg skal gjøre videre, sier han.

Det kan bli mye å glede seg til. Vår beste mannlige langrennsløper fyller 26 år 6. januar 2012.

Rollemodell Petter Northug har et samarbeid med Redd Barna. Inntil nå har han bidratt med rundt én million kroner i bonusgaver til organisasjonen. Han synes selv han har vært privilegert gjennom oppveksten fordi han har kunnet fokusere på det han syntes var morsomt og givende. Dette er en av grunnene til at han begynte å støtte Redd Barna allerede for flere år siden.

Han er blitt en rollemodell, og tar det ansvaret på alvor. 11. mars neste år inviterer han til barnas Tour de Ski i Granåsen. Northug vil selv delta, og håper det vil dukke opp noen svensker han kan spurte fra. Han forklarer engasjementet med at barn liker å gå på ski og leke, og at det kan føre til at de begynner å konkurrere med ski på beina seinere.