Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rykket ut til denne skogbrannen - én time etter ble det slått full drapsalarm

- Mannskapene våre reiste ut og forventet å finne en brann, men ble møtt av noe helt annet.

BRANN: Meldingen til brannvesenet var skogbrann. Da de kom fram til stedet, ble det funnet et forbrent lik. Foto: Dagbladet-tipser
BRANN: Meldingen til brannvesenet var skogbrann. Da de kom fram til stedet, ble det funnet et forbrent lik. Foto: Dagbladet-tipser Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokka viser 13.53 på onsdag, da Oslo brann- og redningsetats biler kjører full utrykning fra både hovedstasjonen og Sagene. Telefonen har ringt få minutter tidligere. Meldingen skilte seg ikke nevneverdig ut fra de som har kommet inn en rekke ganger den siste måneden: skogbrann.

Både brannmannskaper og politi rykker ut til det varslede brannstedet, nordvest for Hammeren ved Maridalsvannet. I mellomtida tikker det inn flere meldinger hos sentralen om brannen.

Et politihelikopter sendes i lufta for å bistå med nøyaktig lokalisering av flammene. Fra to retninger forflytter det seg totalt fire utsendte fra brannvesenet i terrenget. Like før klokka 15 ankommer de det korrekte stedet. Minutter senere blir status i saken brått endret.

Et forbrent lik er funnet i skogen.

- Forventet noe helt annet

- Vi snakket jo om det, at folk kunne være så uforsiktige og tenne opp et kaffebål i skogen når det er gitt så mange advarsler om brannfaren. Mannskapene våre reiste ut og forventet å finne en brann, men ble møtt av noe helt annet, sier brigadesjef hos Oslo brann- og redningsetat, Håvard Bakken.

Han var selv med på utrykningen onsdag ettermiddag, og jobbet blant annet med koordineringen underveis. Tett kommunikasjon med politiet sørget for at minst mulig av bevis på funnstedet ble ødelagt.

- Vi holdt hele tiden kontakt for å forsikre oss om hvordan vi kunne slukke det som gjenstod av brannen, og samtidig gjøre sporsikringen enklest mulig. Det var en ganske begrenset brann, men det var også ekstremt tørt i nærområdet. Vi tok ingen sjanser på at det kunne blusse opp igjen, sier Bakken til Dagbladet.

Pågrepet like ved

Etter at likfunnet ble gjort, gikk to menn fra brann- og redningsetaten ned til nødetatenes samlingspunkt. De returnerte så til funnstedet, da sammen med to fra politiet.

Rett etter ble en 55 år gammel mann pågrepet av politiet i umiddelbar nærhet av funnstedet. Han er siktet for drap og likskjending.

- Vi ble værende i området mer eller mindre hele natta, for å sikre at brannen var skikkelig slukket. I mellomtida jobbet politiet parallelt på stedet, forteller Bakken.

MANN SIKTET FOR DRAP: Torsdag ble en mann pågrepet for drap likskjending, etter at en død person ble funnet i Maridalen i Oslo. Video: Frank Karlsen / Endre Vellene / Dagbladet Vis mer Vis mer

Brannmannskapene som deltok da funnet ble gjort, blir ifølge brigadesjefen rutinemessig avhørt i etterkant. De vil også bli tatt vare på, og får helsetilsyn dersom de trenger det.

- Det er klart, dette var på ingen måte det de forventet, sier Bakken.

Avdøde er identifisert

Dagbladet var torsdag på plass på funnstedet. Svartbrente trestammer og noen kvadratmeter med utbrent jord er alt som er igjen, på stedet hvor brannmannskapene onsdag fant liket.

Torsdag ble det gjennomført omfattende tekniske undersøkelser ved funnstedet. I etterkant er det blant annet sendt materiale til DNA-analyse. Etterforskningen pågår for fullt.

Fredag opplyste politiet at de hadde mottatt en foreløpig obduksjonsrapport og at avdøde er identifisert. Lørdag bekrefter politiet i en pressemelding at avdøde er en etnisk norsk mann i slutten av 30-åra, bosatt i Oslo.

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby sier til Dagbladet at politiet har mistanke om at avdøde kan ha hatt opphold i Maridalen en tid, men han understreker at etterforskningsledelsen ikke er sikre på dette.

Tidligere dobbeltdrapsdømt

Mannen som ble pågrepet like ved funnstedet i Maridalen, gikk tidligere under navnet Johnny Olsen, men har siden skiftet navn til John Edvin Lie (55). På 80-tallet ble han dømt for de såkalte Hadelandsdrapene og tilsto to bomber mot Blitz-huset på 90-tallet.

Lie har bodd i en av teltplassene i nærheten av funnstedet i flere år. 55-åringen nekter for at han besitter noen mobiltelefon.

Torsdag ble det besluttet at han skal varetektsfengsles i fire uker. Han er siktet for drap og likskjending.

- Alt er løgn. Alt er bare løgn, ropte Lie da pressen fikk beskjed om at fengslingsmøtet skulle gå for lukkede dører.

Lies forsvarer, Benedikte Jamth, sier til Dagbladet at hennes klient ikke erkjenner straffskyld. Hun har ellers ingen kommentarer.

Tilhørte høyreekstremt miljø

Den siktede ble i 1982 dømt til 18 års fengsel for Hadelandsdrapene. Den gang het han Johnny Olsen.

Lie og to andre unge menn i et høyreekstremt miljø ble dømt for drap på to venner på en øde skogsvei på Hadeland. Gjerningsmennene og ofrene tilhørte den samme høyreekstreme organisasjonen, Norges Germanske Armé.

Motivet for drapene skal ha vært frykten for at to av medlemmene skulle tyste til politiet etter at de ønsket å trekke seg ut av organisasjonen.

Dagbladet Magasinet brakte i 2016 et lengre intervju med den andre mannen som ble dømt for Hadelandsdrapene. Intervjuet kan leses her.