Rykteflom om at Almskog går av

I en flom av rykter om at Kjell Almskog er på vei ut av selskapet, steg Kværner-kursen kraftig på Oslo Børs i går. Selskapet avviser at Almskog har planer om å trekke seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg mistet munn og mæle da jeg hørte dette ryktet tidligere i dag. Jeg aner ikke hvor det kommer fra, men påstanden er bare tull, sier informasjonssjef Marit Ytreeide.

Kursen steg

I investor- og meklermiljøet var Kværner hett diskusjonstema i hele går. Ifølge de hardnakkede ryktene skulle både konsernsjef Kjell Almskog og styreformann Christian Bjelland allerede i dag stille sine plasser til disposisjon. Rykteflommen bidro sammen med utsikter til høyere oljepris til å drive Kværner-kursen opp hele 7,2 prosent på børsen.

Rolf Utgård, som representerer de Kværner-ansatte i styret, er oppgitt over det han oppfatter som nærmest en kampanje mot selskapet.

- Dette virker som et plantet rykte, sier han til Dagbladet.

Økt spenning

Rykteflommen bidrar til ekstra uro i et fra før urolig Kværner. Striden mellom selskapets styre og ledelse på den ene siden og Kjell Inge Røkke-kontrollerte Aker Maritime på den andre er fra før i ferd med å rive selskapet fra hverandre. Som største aksjonær har Aker Maritime gjentatte ganger beskyldt selskapets styre og ledelse for å ødelegge Kværner. Kværner-ledelsen har på sin side oppfattet Røkkes inntog som fiendtlig.

Ordbruken mellom Kjell Inge Røkke og Kjell Almskog har siden i fjor sommer vært så krass at de to ikke lenger snakker sammen. Samtalekunsten er overlatt til godt betalte jurister.

Mistillit

Rolf Utgård er krystallklar i sin omtale av selskapets største aksjonær:

- Det virker som om Kjell Inge Røkke er opptatt av å skape mest mulig bråk, for på den måten å skape et inntrykk av kaos i Kværner. Antakelig i håp om at det blir lettere å kaste Almskog.

Utgård er spesielt oppgitt over Aker Maritimes brev til Kjell Almskog like før jul. I brevet, som nærmest oser av mistillit, stilles førti kritiske spørsmål om ulike forhold i og rundt Kværner. Kværner-ledelsen har så langt ikke rukket å besvare spørsmålene.

Problematisk konflikt

Hva løsningen på striden mellom Røkke og Almskog blir, tør ingen spå høyt om i Kværner-miljøet.

Men at den høylytte konflikten mellom selskapets største aksjonær og selskapets ledelse er svært vanskelig å leve med, er de fleste enige om.

For å fjerne Almskog er det imidlertid klart at Røkke og hans menn også må kvitte seg med styret. Det har de foreløpig ikke flertall for.

Det kan forklare Kjell Almskogs skråsikkerhet før jul da Dagbladet spurte om han følte sin posisjon som konsernsjef truet.

- Nei, jeg opplever ikke min stilling som truet. Den turbulens vi nå ser, reflekterer nok først og fremst de spesielle forhold på eiersiden.

<B>PRESSET:</B>-Jeg opplever ikke min stilling som truet, konstanterte konsernsjef Kjell Almskog overfor Dagbladet før jul. I går avviste selskapet ryktene om hans avgang.