<strong>GÅ MUBARAK!:</strong> Over hele verden deltok egyptere i støttedemonstrasjoner mot president Hosni Mubarak. Her holder en egptisk amerikaner i Atlanta fram en plakat med klart budskap. Foto: Rich Addicks / AP
GÅ MUBARAK!: Over hele verden deltok egyptere i støttedemonstrasjoner mot president Hosni Mubarak. Her holder en egptisk amerikaner i Atlanta fram en plakat med klart budskap. Foto: Rich Addicks / AP Vis mer

Rykteflom om at Mubaraks familie skal ha flyktet

Både kona og sønnene til Hosni Mubarak skal ha forlatt Egypt, ifølge ubekreftede meldinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det har i ettermiddag og kveld svirret med rykter om at Hosni Mubaraks to sønner, Alaa og Gamal, skal ha rømt hjemlandet mens titusenvis av egyptere har demonstrert i Kairos gater og krevd at deres far, president Mubarak, gir opp og trekker seg.

Følg Dagbladets livedekning her.

Ved 17-tiden i dag kunne BBCs arabiske kontor melde at «Honsi Mubaraks to sønner har ankommet London».

Egyptisk dementi
En halvtime seinere ble meldingen dementert av den statlige egyptiske tv-kanalen al-Misriyah.

BBC, på sin egen live oppdatering, meldte om korrigeringen fra egyptisk tv.

- Det medfører ikke riktighet i det som flere kanaler har meldt om at Alaa og Gamal Mubarak har reist til London, meldte den egyptiske kanalen.

Full forvirring
Dermed har det oppstått full forvirring: Kan man stole på den statlige tv-kanalen? Har sønnene virkelig dratt? Hvorfor skulle et anerkjent tv-selskap som BBC ta feil?

<strong>SØNNENE:</strong> President Hosni Mubaraks to sønner Alaa Mubarak (til venstre) og Gamal Mubarak, er begge fremstående ledere i farens parti.  Her besøker de tidligere president Anwar al-Sadat's grav i oktober i fjor. Foto: Amr Abdallah Dalsh / Reuters
SØNNENE: President Hosni Mubaraks to sønner Alaa Mubarak (til venstre) og Gamal Mubarak, er begge fremstående ledere i farens parti. Her besøker de tidligere president Anwar al-Sadat's grav i oktober i fjor. Foto: Amr Abdallah Dalsh / Reuters Vis mer

På Twitter kommer gjerne de siste nyhetene først. Men det verserer også mye feilinformasjon og elleville rykter.

Allerede 25.januar verserte ryktene om Mubaraks familie hadde flyktet til London.

Dagbladet har funnet flere ubekreftede meldinger som omtaler Mubaraks sønners flukt til London i kveld.

Mubaraks i London?
Flere tvitrere av dem hevder også å vite adressen hvor Gamal Mubarak skal holde til i London. Ifølge tvitrere, med adresse i England, skal planlegge en demonstrasjon utenfor adressen hvor det antas at Mubaraks familie eier en leilighet.

Også Dagbladets fortreffelige kollega i Sveriges Expressen, Niklas Svensson, har sendt videre det som tilsynelatende er en bekreftende melding fra Al Jazeera om at Mubaraks kone, Suzanne, også skal ha rømt til London.

Svensson har seinere beklaget meldingen.

PRESIDENTFRUE: Suzanne Mubarak Foto: Goran Tomasevic / Reuters
PRESIDENTFRUE: Suzanne Mubarak Foto: Goran Tomasevic / Reuters Vis mer

Fortsatt har ikke Mubarak vist seg i kveld. Det er avventende stemning i Kairo nå.

Mulig arvtager
Gamal Mubarak var inntil i dag den mest sannsynlige arvtageren etter den 82 år gamle presidenten.
Men etter dagens utnevnelse av Omar Suleiman til ny visepresident er det heller usikkert om Gamals sjanser er like gode som før opprøret startet for alvor den 25. januar i Egypt.

Suleiman har til nå vært landets etterretningssjef og tidligere general i hæren.

I går ble også Omar Shafeeq, den tidligere sjefen for luftforsvaret, utnevnt til ny statsminister.

Den siste farao
President Mubarak har overlevd seks attentatforsøk og sykdom, han har knust radikale islamistgrupper og holdt fred med Israel.

Det er derfor motstanderne kaller ham Den siste farao.

- Han har vært ved makten veldig lenge og er veldig slu. Han har utviklet alle mulige teknikker for å håndtere opposisjonelle, noe som han har hatt suksess med, sier Midtøsten-historiker Juan Cole til CNN.

Sviktende helse
82 år gamle Mubarak skal ifølge ryktene ha sviktende helse. Kilder har lenge hevdet at han er døende, og at et regimeskifte i lengre tid har vært under planlegging.

ARVTAGER?: Gamal Mubarak Foto: Ben Curtis/ AP
ARVTAGER?: Gamal Mubarak Foto: Ben Curtis/ AP Vis mer

Mens Mubarak selv skal ha forberedt sønnen Gamal på å overta, har analytikere i omverdenen - som i USA og Israel - lenge ropt varsku med tanke på folkets økende mistillit til regimet og faren for kollaps når Mubarak dør.

FAKTA: Honsi Mubarak (82)

• Pilot og offiser i det egyptiske luftforsvaret, trent i Sovjet og steg i gradene til han ble luftforsvarssjef under Yom Kippur-krigen i 1973.

• Den innledende suksessen gjorde Mubarak til nasjonalhelt og president Anwar Sadat utnevnte ham til visepresident i 1975.

• Seks år seinere ble Sadat drept i et attentat under en militærparade.

• Samme år, i 1981, ble Mubarak president og overtok lederskapet i National Democratic Party (NDP). Noe av det første han gjorde var å erklære unntakstilstand. Det la begrensninger på folks muligheter til å samle seg, ytringsfriheten og ga politiet anledning til å fengsle folk i det uendelige.

• I 1986 satte han inn hæren da egyptisk politi gjorde opprør.

• I 1999 hadde Mubarak satt mellom 20 og 30 000 i fengsel etter at jihadister hadde angrepet en rekke turistmål.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer