FINGERDISKUSJON: Saif al-Islam er her avbildet etter at han ble pågrepet sør i Libya i helga. Hva skjedde egentlig med fingrene hans? Det lurer mange på nå. Samtidig er det klart at Den internasjonale straffedomstolens (ICC) sjefanklager er ankommet hovedstaden Tripoli. ICC ønsker at deres dommere skal være med i rettssaken mot Saif al-Islam. ICC har ønsket å stille al-Islam for retten for forbrytelser mot menneskeheten, mens libyske myndigheter ønsker å stille al-Islam for retten i Libya. Foto: Ammar El-Darwish/Reuters/Scanpix
FINGERDISKUSJON: Saif al-Islam er her avbildet etter at han ble pågrepet sør i Libya i helga. Hva skjedde egentlig med fingrene hans? Det lurer mange på nå. Samtidig er det klart at Den internasjonale straffedomstolens (ICC) sjefanklager er ankommet hovedstaden Tripoli. ICC ønsker at deres dommere skal være med i rettssaken mot Saif al-Islam. ICC har ønsket å stille al-Islam for retten for forbrytelser mot menneskeheten, mens libyske myndigheter ønsker å stille al-Islam for retten i Libya. Foto: Ammar El-Darwish/Reuters/ScanpixVis mer

Rykteflom om Saif al-Islams fingre

Var det opprørssoldater som kuttet av diktatorsønnens tre fingre?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hva har egentlig skjedd med Saif al-Islams fingre? Siden diktatorsønnen ble pågrepet sør i Libya lørdag, har libyske medier meldt at al-Islam muligens har fått kuttet av seg tre fingre. Sjøl skal Saif al-Islam si at skadene skulder et Nato-angrep for en måned siden. Saifs tre fingre diskuteres nå blant mange mennesker i Libya.

Bandasje på høyre hånd Like etter pågripelsen ble Saif al-Islam filmet. Høyrehånda hans er bandasjert. Et libysk tv-program siterte Abdullah Al Zentan, en opprørssoldat fra Zintan. Han sier ifølge britiske The Times at han så «Saif al-Islam fikk kuttet av fingre».

Nettopp Saif al-Islams fingre har ikke gått upåaktet hen blant libyere. Den 21. februar holdt diktatorsønnen en av sine mest berømte taler, der han sa at Libya «ikke var Tunisia, ikke Egypt», og at Kadhafi-regimet ville knuse opprøret. Mens han talte, brukte Saif al-Islam fingrene på høyrehånda for å understreke talens alvor.

I går kveld sa Abdul Rachman Busin, en libysk militærtalsmann følgende:

- Han truet folket. Det var den talen som fikk Libya til krig. Han hadde mulighet til å løse sakene på en fredelig måte, men dyttet folket sitt over kanten, sier Busin ifølge The Times.

En måned gamle skader Busin kan ikke bekrefte om opprørssoldatene har kuttet av Saifs fingre.

- Jeg vet ikke om våre menn kuttet dem av, eller om det var en ulykke som fant sted i forkant av pågripelsen, sier Busin.

The Times viser til et intervju med Saif al-Islam på YouTube, der 39-åringen sier: «Skaden fikk jeg for en måned siden av Nato og takk gud, vi har ikke blitt angrepet av libyere, men angrepet av Nato».

Den ukrainske legen Andrej Merkovsky har behandlet Saif i Zintan. Han skal ha sagt at skadene ser ut til å være en måned gamle, skriver The Times.

Maktkamp Nå er det klart at at militærlederen Osama Jweili fra Zintan har blitt utnevnt til libysk forsvarsminister. Utnevnelsen mener flere at skyldes det faktum at Zintan-soldatene er de som fanget, og nå har Saif al-Islam, på hemmelig sted.

Zintan-ledere har som tidligere opprørsledere fra Misrata presset på for å få bli en del av Libyas maktapparat på grunn av sin aktive rolle under revolusjonen.

Zintan-militærlederen Abdullah Naker har advart om at «hvis vi finner ut at vi får et nytt diktatur, vil vi svare på samme måte», skriver BBC.

Overgangsrådet, NTC, jobber også nå for å gi ministerposter til folk fra Misrata, Zintan og Tripoli, som alle har hatt svært aktive opprørssoldater og ledere under revolusjonen. Siden begynnelsen av november har opprørsgrupper sporadisk kjempet mot hverandre. Derfor er det svært viktig for NTC å unngå favorisering av noen grupper.

Sjefanklager i Libya Diskusjonene om Saif al-Islams fingre kommer samtidig som sjefsanklageren for Den internasjonale straffedomstolen (ICC), Luis Moreno Ocampo, ankom Libyas hovedstad Tripoli. Han sier at Libya kan stille Saif for retten, men ber om at ICCs dommere blir involvert. Libyas overgangsråd har fått kritikk etter at Muammar Kadhafi og hans sønn Muattasim ble lynsjet utenfor kystbyen Sirte i forrige måned.

Hvor Saif al-Islam nå befinner seg, er foreløpig ukjent. Militærsjefene i Zintan, byen der al-Islam skal være, sier at Saif og de andre fangene risikerer å bli drept hvis de offentliggjør hvor de holdes arrestert, melder The Times.

FINGERNEM:  Saif al-Islam, Muammar Kadhafis mest betrodde sønn, dukket plutselig opp på et journalisthotell i hovedstaden Tripoli den 23. august i år. Som alltid veivet han med sine fingre. Nå spekuleres det i at de som pågrep Saif al-Islam kuttet noen fingre på hans høyre hånd. Foto: Paul Hackett/Reuters/Scanpix
FINGERNEM: Saif al-Islam, Muammar Kadhafis mest betrodde sønn, dukket plutselig opp på et journalisthotell i hovedstaden Tripoli den 23. august i år. Som alltid veivet han med sine fingre. Nå spekuleres det i at de som pågrep Saif al-Islam kuttet noen fingre på hans høyre hånd. Foto: Paul Hackett/Reuters/Scanpix Vis mer