Rykteflom på lærerværelset

HAUGESUND(Dagbladet): Noen timer før Birgitte Tengs begravelse, en uke etter drapet, utpekte en lærer ved Kopervik videregående skole tiltalte som hovedmistenkt i saken. Han fortalte en kollega at fetteren trolig ville bli pågrepet under begravelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette kom fram under vitneforklaringen til fetterens klasseforstander i Karmsund herredsrett i går.

_ Læreren trakk meg inn på et rom, like før begravelsen. Han fortalte at tiltalte var hovedmistenkt i saken, og at han ville bli arrestert i begravelsen, sa hun.

Det skulle derimot gå over to år før fetteren ble pågrepet og siktet i saken. Flere av påstandene til læreren ble i går avsannet i retten.

Privat etterforsker

Den 48 år gamle læreren har på mange måter operert som en privat etterforsker i retten. Han har gått inn i dusjen og sjekket om tiltalte hadde merker på kroppen, og han tok notater over fetterens oppførsel og bevegelser i dagene etter drapet.

I retten i går forklarte han at det var flere ting som gjorde at han rettet mistanken mot tiltalte. Han reagerte på fetterens oppførsel i begravelsen, og han tenkte samtidig på utuktsaken året før.

_ Dessuten hadde jeg hørt om en episode hvor tiltalte forsettelig skulle ha helt kokende vann over en medelev, og jeg har hørt at han kastet venner utfor bryggekanten ved en annen anledning, forklarte læreren.

Læreren innrømmet at han aldri hadde sjekket disse påstandene nærmere. Det har tidligere kommet fram i retten at hendelsen med kokende vann var et uhell.

«Delte tanker»

Han benektet å ha spredd rykter i nærmiljøet.

_ Dette er tanker jeg selv har gjort, det må være opptil andre å sjekke de ut, sa han.

Læreren forsøkte på alle måter å fraskrive seg et ansvar overfor påstandene han har satt ut.

_ Jeg har kun delt mine tanker med kona, politiet, rektor og klasseforstanderen hans, sa læreren.

Flere telefoner

I løpet av den første uka etter drapet ringte læreren til politiet ved en rekke anledninger. Han rapporterte om alt han mente var karakteravvik i fetterens oppførsel.

_ Først reagerte du på at tiltalte ikke gråt åpenlyst da en annen lærer er hjemme og overleverer blomster til familien. Deretter reagerer du på at tiltalte i begravelsen viser store fysiske reaksjoner. Hvordan skulle han ha reagert for å tilfredstille deg? ville advokat Arvid Sjødin vite.

_ Jeg har aldri vært ute etter å bli tilfredsstilt. Kun å gi opplysninger jeg mener kunne være nyttige, framholdt læreren.

Rektor hadde mistanke

Også rektor ved skolen forklarte at han tidlig hadde hatt mistanke mot fetteren. Han baserte utsagnene på lærerkollegers vurdering av tiltaltes måte å takle sorgen på. Han hadde også reagert på at tiltalte hadde ringt hans sønn noen dager etter drapet.

_ Ja, det reagerte jeg på. Han pleide ikke å gjøre det, sa rektor i retten.

Uforberedt

En tredje lærer forklarte at han hadde reagert på at tiltalte kom uforbredt til en snøhuletur.

_ Det var spesielt, fordi han ellers alltid var forberedt, mente læreren.

Reagerte

En annen lærer reagerte på at han ikke viste nok følelser etter at han ved et uhell hadde sølt kokende vann på en medelev.

_ I ettertid syntes jeg oppførselen hans var noe påfallende. Og han ba meg heller ikke om unnskyldning, sa læreren.

_ Men han ba eleven og unnskyldning og kjøpte en hamburger til ham, opplyste Arvid Sjødin i retten.

_ Greit, men jeg synes likevel han burde kontaktet meg.

Aktor Harald Grønlien (til venstre) og forsvarer Arvid Sjødin ble i dag stilt overfor en veritabel rykteflom blant lærerne på skolen der tiltalte gikk.