Rykteflom tvang fram voldtektsvarsel

Barna på Kulstad gikk ubevoktet til skolen i tre dager selv om politiet visste om at ei tiårig jente var blitt voldtatt.

STORT OPPMØTE: Ca. 100 personer hadde møtt fram til foreldremøtet på Kulstad skole i kveld. Foto: HANS PETTER SØRENSEN
STORT OPPMØTE: Ca. 100 personer hadde møtt fram til foreldremøtet på Kulstad skole i kveld. Foto: HANS PETTER SØRENSENVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| VEFSN/OSLO (Dagbladet): Det var den voksende rykteflommen i nærmiljøet på Kulstad som fikk politiet til å offentliggjøre at ei ti år gammel jente ved barneskolen på stedet i forrige uke ble voldtatt. Det kom fram på et foreldremøte på skolen i kveld.

- I går var rykteflommen blitt så stor at vi så oss nødt til å gå ut offentlig med saken, fortalte politistasjonssjef Lisbeth Aarvik ved Mosjøen politistasjon til de over 100 foreldrene som var møtt opp i gymsalen på Kulstad skole.

Frustrasjon Mange foreldre føler seg ført bak lyset fordi det gikk fem dager fra voldtekten ble anmeldt, til skolen ble informert. I mellomtida gikk barn ned i seksårsalderen intetanende og ubevoktet på skoleveien mandag, tirsdag og i går.

- Mange har reagert på at det tok fryktelig lang tid, og er frustrert over at de har latt barna gå alene og ikke visst om det grusomme som er skjedd. Jeg skjønner dem godt, sier leder for foreldrenes arbeidsutvalg (FAU) ved skolen, Tove Bjørnå, til Dagbladet.

Hun understreker at frykten er stor fordi overgriperen ikke er tatt.

- Det er en stor sannsynlighet for at han er i nærheten. Og den følelsen er ikke god. Jeg tror jeg snakker på vegne av alle foreldrene når jeg sier vi vi føler redsel i kombinasjon med uvitenhet.

Ber om forståelse - Vi ber om forståelse for at informasjonen kom såpass seint. Det var på grunn av etterforskningen, forklarte Aarvik, som selv har barn i skolealder.

Politiet har generelt vært svært tilbakeholdne med å gi detaljer om saken, med henvisning til etterforskningens gang og det sårbare lokalmiljøet.

FAU-leder Bjørnå godtar Aarviks forklaring.

BARNESKOLE: Kulstad skole har 340 elever fra 1. til 7. klasse, og overgrepet skal ha skjedd like ved skoleområdet. Foto: HANS PETTER SØRENSEN
BARNESKOLE: Kulstad skole har 340 elever fra 1. til 7. klasse, og overgrepet skal ha skjedd like ved skoleområdet. Foto: HANS PETTER SØRENSEN Vis mer

- Det viktigste er at vi finner ut hva som er hendt, og hvem som er gjerningsmannen, sier hun.

- Mange spørsmål Det har vært strie dager for rektor Jorunn Thingvold. Etter at hun ble informert om voldtektssaken først i går, har hun iverksatt en rekke krisetiltak ved skolen.

- Barna har stilt mange spørsmål i dag, fortalte hun foreldrene.

Skolen har nå styrket inspeksjonen; ingen barn går uten tilsyn så lenge skolen er åpen.

Voldtekten av den tiårige jenta skal ha blitt begått av en tenåringsgutt i et skogsholt som ligger like ved skolen, men er skjermet for innsyn. To andre ungdommer skal ha vært til stede under overgrepet.

- Veldig preget Tiåringen har vært til legeundersøkelse og avgitt dommeravhør. Nå skjermes hun sammen med familien.

- De er veldig preget av det som er skjedd, og håper saken blir oppklart så raskt som mulig, sier Siv-Kristin Hansen, familiens bistandsadvokat, til Dagbladet.

Hun har hatt løpende kontakt med den kriserammede familien siden starten av uka.

- Hva skjer med jenta nå?

BEKYMRET: - Det er en stor sannsynlighet for at overgriperen er i nærheten. Og den følelsen er ikke god, sier Tove Bjørnå, leder for foreldrenes arbeidsutvalg (FAU) ved Kulstad skole. Foto: HANS PETTER SØRENSEN
BEKYMRET: - Det er en stor sannsynlighet for at overgriperen er i nærheten. Og den følelsen er ikke god, sier Tove Bjørnå, leder for foreldrenes arbeidsutvalg (FAU) ved Kulstad skole. Foto: HANS PETTER SØRENSEN Vis mer

- Hun har støtteapparat rundt seg og får profesjonell hjelp. Hun blir ivaretatt på best mulig måte, sier Hansen.

Hun forteller at saken er blant de alvorligste hun har vært borti i løpet av tida som advokat.

HARDT PRØVET: Rektor Jorunn Thingvold ved Kulstad skole har iverksatt en rekke krisetiltak etter at voldtekten av den tiårige eleven ble kjent. Foto: HANS PETTER SØRENSEN
HARDT PRØVET: Rektor Jorunn Thingvold ved Kulstad skole har iverksatt en rekke krisetiltak etter at voldtekten av den tiårige eleven ble kjent. Foto: HANS PETTER SØRENSEN Vis mer