Ryktekasting i byretten

Journalist Pål Refsdal (bildet) beskyldte Norsk Folkehjelp for narkobruk og seksuelle overgrep mot mindreårige i Angola. Organisasjonen anmeldte «Norges tøffeste krigsjournalist» for å ha forsøkt å få en leiemorder til å drepe dem. I dag braket de sammen i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da rettssaken startet klokka 9 i Oslo byrett, var det intet hjertelig gjensyn mellom Pål Refsdal (36) og hans tidligere arbeidsgiver Norsk Folkehjelp (NF). Refsdal saksøker bistandsfolkene for opptil en halv million kroner. I tillegg vil han renvaskes for beskyldningene om at han skal ha bedt en angolaner om å ta livet av tre nordmenn i Norsk Folkehjelp.

- Det startet med intriger og gnisninger som kuliminerte med disse åpenbart sjikanøse beskyldningene, sa Refsdals advokat Per Danielsen i innledningen sin.

Kjæresten overnattet

La oss ta den komplekse og pikante historien fra starten:

Pål Refsdal hadde et halvårlig engasjement for Norsk Folkehjelp i Angola i 1995. 36-åringen har i flere år jobbet som krigsjournalist og bistandsarbeider. I Angola skulle han jobbe med mineryddingsprosjektet til NF, men kom raskt i konflikt med arbeidsgiveren. Han var uenig i de økonomiske prioriteringene og brøt interne regler ved å la sin angolanske kjæreste overnatte hos ham.

FAKTA om Pål Refsdal

  • Den norske frilansjournalisten Pål Refsdal har vært i medias søkelys en rekke ganger siden 1980-tallet.
  • I 1985 fulgte Refsdal mujahedin-geriljaen i Afghanistan og deltok i flere angrep mot sovjetiske styrker.
  • Året etter fulgte Refsdal en gruppe tamilske separatister som forsøkte å ta seg fra India til Sri Lanka i båt. Utenfor kysten av Sri Lanka ble båten beskutt av et marinefartøy. Refsdal hoppet over bord, og ble reddet først halvannen time senere av et indisk fiskefartøy.
  • Refsdal fulgte på 1980-tallet også flere geriljagrupper i Mellom-Amerika, og ble av ukebladet Vi Menn omtalt som Norges «tøffeste krigsreporter».
  • Etter et mellomspill som hjelpearbeider for Norsk Folkehjelp og Redd Barna, og presse- og informasjonsoffiser for den norske FN-bataljonen i Bosnia, dro Refsdal til Kosovo der han samarbeidet tett med den kosovoalbanske UCK-geriljaen.

  • I juni 1998 ble Refsdal såret under et jugoslavisk angrep. Først etter tre måneder på geriljaens primitive feltsykehus, forlot han provinsen. Noen måneder senere vendte han tilbake.

Da engasjementet gikk ut i september 1995, fikk han ikke fornyet kontrakt, og han giftet seg med kjæresten og dro hjem til Norge. Refsdal forteller at han hadde hørt en rekke rykter som uroet ham. Nordmenn i NF skal blant annet ha hatt sex med mindreårige og brukt narkotika.

- Jeg gjorde Norsk Folkehjelp oppmerksomme på disse påstandene, men det virket ikke som om de ønsket å komme til bunns i saken, sier Refsdal til Dagbladet.no.

- Sex på hotellrom

Da kona hans var på ferie tilbake i Angola sommeren 1996, skal hun ha møtt flere NF-folk på diskotek. Hun fortalte at den ene var sammen med en 15-årig jente som hun kjente igjen. Jenta skal ha fortalt at hun hadde hatt sex på et hotellrom med den ene nordmannen - en familiefar som var sjef i Norsk Folkehjelp.

Disse opplysningene delte Refsdal med NF, som satte igang en intern undersøkelse. Denne avdekket ingen kritikkverdige forhold, og Statsadvokaten i Oslo valgte å ikke etterforske saken. Norsk Folkehjelp forlangte da at Refsdals kone skulle ta tilbake beskyldningene.

- Jeg oppfattet det slik at de kom til å saksøke oss. Derfor dro jeg til Angola for å skaffe beviser, sier Refsdal til Dagbladet.no.

- NF handlet ansvarlig

Det var under denne turen han angivelig skal ha forsøkt å få en leiemorder til å drepe tre navngitte nordmenn som hadde jobbet i Angola. Denne angolaneren fortalte Norsk Folkehjelp om Refsdals påståtte forslag som han hadde avslått.

- Det ville vært uansvarlig av Norsk Folkehjelp å ikke videreformidle disse opplysningene til politiet, sa NFs advokat Arne Meltvedt i sin innledning.

Ifølge NF forklarte angolaneren at Refsdal tilbød ham 25 000 dollar for å ta tre liv, men han ønsket ikke å forklare seg for politiet. Han kommer heller ikke til rettssaken som trolig blir avsluttet i morgen.

- Min klient kjenner denne mannen og vet at han er en kriminell. Han skal ha drept konen sin ved å kaste henne ut vinduet, og han skal være involvert i narkotikakriminalitet, sier advokat Danielsen.

Krever 500 000 kroner

Han mener at leiemorder-påstandene var så absurde at NF aldri skulle ha spredt dem videre. Danielsen mener at det er særlig kritikkverdig at også Utenriksdepartementet ble informert.

- Jeg er forundret over at Norsk Folkehjelp kunne strø om seg med slike påstander om en frilansjournalist. De burde beklaget dem, sier Danielsen til Dagbladet.no.

Han krever at NF betaler Refsdal opptil 300 000 kroner i oppreisning for ærekrenkelsene pluss 50 000 kroner fra hver av de fire NF-mennene som er involvert.

Ingen aviser eller andre nyhetskanaler omtalte anmeldelsen mot Refsdal i 1997, men Danielsen mener at Refsdal fortjener oppreisning for å ha fått «sitt gode navn og rykte» svertet av Norsk Folkehjelp.

- Politietterforskningen gjorde meg uaktuell for en jobb jeg søkte på i Flyktningerådet. Jeg kunne også bare glemme å jobbe for FN, sier Refsdal til Dagbladet.no.

Holdt seg unna Angola

I ettermiddag fortalte han Retten hva han har hørt om Norsk Folkehjelps ansatte i Angola. Det skal dreie seg om seksuelle overgrep, narkotika og våpen. Etter at han ble anmeldt av NF, valgte han å ikke involvere seg ytterligere.

- Det ble mer styr av dette enn jeg hadde forventet. Jeg har ikke forsøkt å finne ut mer om det som har hendt i Angola, sier Refsdal til Dagbladet.no.

MENER DET VAR HEVN: Norsk Folkehjelp tror at Refsdal spredte stygge rykter om dem for å ta hevn for at de ikke ville ansette ham. Advokat Arne Meltvedt (venstre) representerer Norsk Folkehjelp og Dag Høiland (høyre) er NF-sjef i Angola.
INJURIE-EKSPERTEN: Per Danielsen mener at Norsk Folkehjelp bør betale for påkjenningene de har påført Pål Refsdal.