- Ryktene blir ikke mer sanne av at de står i Alfa

Forsvarsledelsen avviser kategorisk mannebladets framstilling.

STRIDENS KJERNE: Reaksjonene har vært voldsomme etter nedleggelsen av Heimevernets spesialavdeling HV016. Nå beskyldes forsvarssjef Harald Sunde for å strippe Heimevernet, og endre landets forsvarspolitikk, uten å spørre Stortinget om lov.

Foto: Håkon Eikesdal
STRIDENS KJERNE: Reaksjonene har vært voldsomme etter nedleggelsen av Heimevernets spesialavdeling HV016. Nå beskyldes forsvarssjef Harald Sunde for å strippe Heimevernet, og endre landets forsvarspolitikk, uten å spørre Stortinget om lov. Foto: Håkon EikesdalVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gjennom sin talsmann Christian Øverli avviser forsvarssjef Harald Sunde påstandene i mannebladet Alfa om at nedleggelsen av HV 016 er noen personlig vendetta eller kan knyttes til antipatier eller et ydnmykende nederlag under «Øvelse Elg» i Nord-Odal i 1998.

- Dette er gamle rykter som er forsøkt kolportert inn til en rekke norske medier. Ingen har bitt på før Alfa. Ryktene er usanne og blir ikke mer sanne av at de står i Alfa, skriver Øverli i en epost til Dagbladet.

- Hvorfor ble ikke soldatene i HV016 informert om nedleggelsen før samme dag som nyheten kom på Søndagsrevyen, slik det står i artikkelen, og hvorfor var det ikke drøftinger med soldatene slik det skal være etter Arbeidsmiljøloven?

- Retningslinjene for intern omorganisering ble fulgt.

- Har Sunde noen kommentar til at han med nedleggelsen av HV016 angivelig har halvert terrorberedskapen i Norge?

- Dette beror på den misforståelsen om at HV016 har vært en del av kontraterrorberedskapen i Norge. Terrorbekjempelse på norsk jord er Politiets ansvar og Politiet har gjort det tindrende klart at HV016 aldri har hatt noen rolle i dette.

- Har Sunde på egen hånd har lagt om norsk forsvarspolitikk uten å spørre stortinget om lov?

- Omorganiseringen ligger innenfor Forsvarssjefens myndighetsområde. Forsvarsministeren har redegjort for saken i Stortinget. Som kjent, kjenner Stortinget kun Forsvarsministeren, ikke etatssjefen, etter norsk parlamentarisk sedvane og statsskikk, svarer Øverli på vegne av forsvarssjefen.

• Les også: «Skitten maktkamp» da HV016 ble lagt ned

ALFA: det er mannebladet Alfa som i sin kommende utgave skriver om et angivelige skittent maktspill og forsvarssjefens personlige vendetta mot spesialavdelingen HV016. Faksimile: Alfa
ALFA: det er mannebladet Alfa som i sin kommende utgave skriver om et angivelige skittent maktspill og forsvarssjefens personlige vendetta mot spesialavdelingen HV016. Faksimile: Alfa Vis mer