Hagen-forsvinningen:

- Ryktene påvirker etterforskningen

Politiet har vært nødt til å bruke dyrebar tid på å etterforske det som karakteriseres som rykter i forbindelse med Anne-Elisabeth Hagens forsvinning.

<strong>BORTE:</strong> Siden 31. oktober i fjor har politiet etterforsket det som anses som en bortføring av Anne-Elisabeth Hagen (69).
Foto: Privat / NTB scanpix
BORTE: Siden 31. oktober i fjor har politiet etterforsket det som anses som en bortføring av Anne-Elisabeth Hagen (69). Foto: Privat / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Timer har blitt til dager. Dager har blitt til uker. Uker har blitt til måneder - snart sju i tallet. Men i det mørkebrune og hvite huset i Sloraveien 4 på Fjellhamar, mangler det fremdeles en person. Og fremdeles står politiet helt uten svar på hvor Anne-Elisabeth Hagen er.

MANNGARD: Manngard ved boligen til savnede Anne Elisabeth Hagen i Lørenskog. Dagbladet var på plass og rapporterte fra stedet. Video/reporter: Nicolai Eriksen / Elias Kr. Zahl-Pettersen / Dagbladet Vis mer

Telefonstormen fra tipserne har stilnet. Sakte, men sikkert krysses punkt etter punkt på politiets liste med etterforskningsskritt av.

Ifølge politiet gjennomføres det nå konkrete vurderinger rundt oppgavene som gjenstår. Det samme gjøres med tanke på bemanning og ressursbruk. Sommerferien nærmer seg. Det betyr at man også nærmer seg en periode med lavere intensitet i etterforskningen.

Familiære rykter

Uten noen løsning på det som fremdeles anses som en bortføring av kona til milliardær Tom Hagen, har politiet sett seg nødt til å karakterisere all informasjon fra publikum som tips - uavhengig av hva disse er. Politiinspektør Tommy Brøske innrømmer at til tross for at enkelte tips kan virke ubetydelige eller usannsynlige, så har de ikke råd til å la disse forbli ukontrollert.

Svaret på hvor den savnede 69-åringen befinner seg, kan ligge selv på de mest utenkelige steder.

- Vi får også inn det man kan kalle rykter. Jeg kan bekrefte at dette er informasjon som dreier seg om blant annet aktivitet i nærmiljøet, ulike forretningsforbindelser og familieforhold. Vi tar i utgangspunktet alle disse tipsene seriøst, og undersøker dem nærmere. Det er vi avhengige av å gjøre i den fasen vi er i nå, hvor vi fremdeles etterforsker bredt og saken står som uløst, sier Brøske til Dagbladet.

- Påvirker etterforskningen

Men en allerede sprengt kapasitet hos Øst politidistrikt merker også dette godt. Selv om tipsstrømmen har stilnet til nærmest null, jobbes det fremdeles iherdig med å komme seg gjennom bunken - deriblant ryktene.

- Dette påvirker etterforskningen og ressursene, i den grad man setter ut tipsene som oppgaver og jobber med dem på kort eller lang sikt. Jeg vil ikke si at de forstyrrer arbeidet vårt, men det er en del av etterforskningen å vurdere slike henvendelser. Det tar tid, og det kan være er vanskelig å vite hva man kan utelukke eller ikke, sier politiinspektøren og legger til:

- Også i denne saken har vi brukt tid på tips som i ettertid har vist seg å være unødvendig.

Kan komme nye søk

Mens svarene på mysteriet uteblir, holdes en jevn kontakt med familien, både direkte og via bistandsadvokat Svein Holden. En knapp måned har gått siden det ble gjennomført nye søk i området omkring Hagens bolig.

Denne gang ble det også tatt i bruk svenske spesialhunder. Blant dem var politihunden Cross, som også ble brukt i søket etter den drepte journalisten Kim Wall. Da var det gått under en måned siden politiet selv sa at de ikke utelukket drap også i forsvinningssaken.

Flere brune papirposer med funn fra søket ble tatt med fra området ved Langvannet, like ved Sloraveien. Brøske vil foreløpig ikke avsløre hva disse inneholdt.

- Grunnen til søkene, var at snøen var borte, og at det var første anledning til å søke. Det ble gjort noen funn, men jeg kan ikke gå inn på hva det var eller i hvilken grad vi vurderer funnene av betydning for saken, sier han.

Samtidig utelukker han ikke nye søk både i området rundt boligen og andre steder. Noe tidspunkt for dette er imidlertid ikke fastsatt.

Papirets svar

Parallelt med søkene i felt, jobbes det fremdeles iherdig med å undersøke dokumentet som ble funnet i Hagens bolig, samme dag som 69-åringen ble antatt bortført mot sin vilje. Dokumentet som inneholdt en beskjed til familien og krav om omkring 90 millioner kroner i løsepenger, i form av kryptovalutaen Monero, er fremdeles til analyse.

Brøske vil ikke opplyse hvor dokumentet blir oppbevart, men avslører likevel noe av det som blir gjort med funnet i jakten på spor.

- Jeg kan bekrefte at vi undersøker flere ting, herunder både på skriften og innholdet, men også papirtypen det er skrevet på og andre elementer ved dokumentet. Noen undersøkelser gir ikke eksakte svar, mens andre svar genererer nye oppgaver, sier Brøske.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer