PRESIDENT: Filippinenes president Rodrigo Duterte blir intervjuet etter at han besøkte åstedet i Davao. Foto: Lean Daval Jr. / Reuters / NTB scanpix
PRESIDENT: Filippinenes president Rodrigo Duterte blir intervjuet etter at han besøkte åstedet i Davao. Foto: Lean Daval Jr. / Reuters / NTB scanpixVis mer

Ryktene sier at det planlegges et attentat mot «Filippinenes Trump». Nå har han sikret seg full makt over landets militære styrker

Filippinenes president Rodrigo Duterte erklærer «lovløse tilstander» etter et bombeangrep som drepte minst 14 personer fredag kveld. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Minst 14 personer mistet livet i et bombeangrep i den Filippinske byen Davao seint fredag kveld. Opprørsgruppen Abu Sayyaf har tatt på seg ansvaret for angrepet, som Duterte sier var et terrorangrep.

- Vi behandler dette som en politisak om terrorisme, sier han om angrepet som rammet hjembyen Davao - samtidig som han var på besøk i byen.

En talsmann for Abu Sayyaf, Abu Rami, sier gruppen påtar seg ansvaret for eksplosjonen nær et universitet og hotell, men Duterte sier etterforskere ser på andre mistenkte, blant annet fra narkotikakarteller.

FLERE DØDE: Redningsmannskaper bærer en likpose fra markedsplassen i Davao, som ble rammet av det som trolig var et terrorangrep. Foto: Lean Daval Jr. / Reuters / NTB scanpix
FLERE DØDE: Redningsmannskaper bærer en likpose fra markedsplassen i Davao, som ble rammet av det som trolig var et terrorangrep. Foto: Lean Daval Jr. / Reuters / NTB scanpix Vis mer

De siste dagene har det dukket opp rykter om at det planlegges et attentat mot Duterte (71), som har gått til krig mot narkotikahandel i landet, skriver nyhetsbyrået Reuters. «Krigen» mot narkotika og kriminalitet har så langt krevd over 2 000 menneskeliv siden han tok over makta 30. juni.

Duterte sier selv at drapstrusler er en del av jobben, som president.

- Han spiser den slags drapstrusler til frokost. Dette er ikke noe nytt, sa Dutertes talsperson, Ernesto Abella, torsdag.

Bestemmer over militæret

Fredagens erklæring om «lovløse tilstander» vil gi militæret fullmakt til å gjennomføre tiltak som vanligvis utføres av politiet. Duterte understreker at det ikke er snakk om en unntakstilstand i ordets vanlige forstand.

Talspersoner for Duterte sa fredag at «lovløse tilstander» er forankret i en artikkel i landets grunnlov, som gir presidenten fullt ansvar for alle væpnede styrker og samtidig gir ham rett til å kommandere dem ut for å forhindre - eller slå ned på - voldelige opprør, invasjoner, eller ulovlig vold, ifølge Reuters.

Angrepet fredag kveld rammet Dutertes hjemby Davao, der han også tidligere har vært ordfører i over 20 år før han vant presidentvalget i mai.

Duterte er meget populær i hjembyen, og reiser ofte til Davao i helgene. Det er dermed ikke uvanlig at han befinner seg i området.

- Som president kommer jeg til å fortsette som jeg har gjort i Davao. Doplangere, kjeltringer og unnasluntrere, dere burde skjerpe dere. For hvis jeg er sjef, så blir dere drept, lovte daværende ordfører Duterte under valgkampen tidligere i år.

Skryter av dødsskvadroner

Det er nettopp den harde linja han har lagt seg på i kampen mot de han har utpekt som kriminelle, som har ført til at ryktene om mulige attentatplaner mot ham har dukket opp.

I Davao har han i årevis blitt beskyldt for å ha nære bånd til dødsskvadronene som har tatt livet av over 1 000 kriminelle. Til tider har Duterte skrytt av dødsskvadronene, mens han andre ganger har benektet å ha bånd til dem.

De mange kontroversielle utsagnene har fått mange til å sammenligne han med republikanernes presidentkandidat i USA, Donald Trump. Internasjonale medier har gitt Duterte kallenavn som «Filippinenes Trump» og «Duterte Harry» - etter Clint Eastwoods legendariske karakter som tok loven i egne hender.

16 kritisk skadd

SIKRER SPOR: Politiet sikrer spor på matmarkedet i Davao der en bombe eksploderte fredag. Foto: Lean Daval Jr / Reuters / NTB scanpix
SIKRER SPOR: Politiet sikrer spor på matmarkedet i Davao der en bombe eksploderte fredag. Foto: Lean Daval Jr / Reuters / NTB scanpix Vis mer

Bomben som gikk av fredag kveld på en travel markedsplass i Davao krevde minst 14 menneskeliv. I tillegg er 67 personer skadd, 16 av dem kritisk, opplyser sykehuskilder, ifølge NTB. Øyenvitner foreller til CNN Philippines at de hørte et høyt smell, og TV-bilder viser røyk som stiger opp fra åstedet.

Paolo Duterte, presidentens sønn og varaordfører i Davao, sier fem menn og fem kvinner ble drept på stedet, ifølge Reuters.

- Det er en trist dag for Davao og en trist dag for Filipinene.