FALLSKJERM:  Konsernsjef Tony Haywards framtid i BP er etter alt å dømme tema når BPs styre møtes i London mandag. Selv om selskapet avviser at det har besluttet at Hayward må gå, melder flere medier at han trolig vil bli erstattet av amerikaneren Bob Dudley (bak til høyre). FOTO: JIM YOUNG/REUTERS  / SCANPIX
FALLSKJERM: Konsernsjef Tony Haywards framtid i BP er etter alt å dømme tema når BPs styre møtes i London mandag. Selv om selskapet avviser at det har besluttet at Hayward må gå, melder flere medier at han trolig vil bli erstattet av amerikaneren Bob Dudley (bak til høyre). FOTO: JIM YOUNG/REUTERS / SCANPIXVis mer

Ryktene svirrer om fallskjerm for BP-sjef

Kan få fallskjerm på nesten 120 millioner kroner når han går av, melder flere medier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| BPs toppsjef Tony Hayward (53) kan få en fallskjerm på nesten 120 millioner kroner når han går av, melder flere medier.

Opplysningene om den mulige fallskjermen kan skape ny uro omkring det britiske oljeselskapets håndtering av oljelekkasjen i Mexicogolfen.

Mandag er det duket for styremøte i London, men BPs styre har så langt avvist at det har besluttet å bytte ut topplederen. Meldingene om Haywards snarlige avgang blir i stedet stemplet som spekulasjoner.

Det er avisene The Times og Financial Times som skriver at Hayward er ventet å få en fallskjerm og pensjonspakke på om lag 12 millioner pund. Pengene tilsvarer ett års lønn samt pensjon for BP-sjefen som har fått kraftig kritikk for måten han har håndtert oljekatastrofen på.

Amerikaner overtar? Ifølge de to britiske avisene er det ventet at Hayward blir byttet ut med amerikaneren Bob Dudley, som nå er ansvarlig for opprenskningsoperasjonen i Mexicogolfen.

Han vokste opp i Mississippi, ett av områdene som nå er rammet av oljesølet fra BPs anlegg.

BPs omdømme er blitt kraftig svekket etter eksplosjonen om bord på oljeriggen «Deepwater Horizon» 20. april, en ulykke som tok livet av elleve personer og førte til den verste miljøkatastrofen i USAs historie. Opptil fire millioner fat råolje har lekket ut i sjøen og tilgriset store kystområder. Selskapets aksjeverdi har sunket med 40 prosent siden ulykken, men mandag steg kursen med over 2 prosent.

Klønete sjef Omdømmet til BP er ikke blitt noe bedre av at Hayward flere ganger har kommet med uttalelser der han har forsøkt å bagatellisere katastrofens omfang og BPs ansvar.

«Det er ikke vi som har stelt i stand denne ulykken, men det er vårt ansvar å ta hånd om den, å stoppe lekkasjen, å ta hånd om oljen på utsiden, å sikre at det ikke blir noen eller bare litt miljøskade,» uttalte han til TV-selskapet CBS 3. mai.

Senere har han flere ganger gjentatt at han tror miljøskadene blir små.

Og da han fikk spørsmål om de som er rammet av katastrofen, framstilte han seg selv som ett av ofrene.

«Ingen vil mer enn jeg at dette skal ta slutt. Jeg vil ha livet mitt tilbake,» sa Hayward, en uttalelse han senere beklaget og beskrev som sårende og tankeløs.

Kritisk Obama Men det har ikke vært nok til å gi Hayward tilliten tilbake. Blant dem som har kritisert ham er president Barack Obama, som har gitt klar beskjed om at hvis det hadde vært opp til ham, ville Hayward fått sparken.

Hayward startet sin karriere i BP for 28 år siden, og tok over som administrerende direktør i 2007.

Lekkasjene fra oljebrønnen er nå midlertidig stanset med en spesialkonstruert hette. Operasjonen for å tette brønnen permanent er utsatt til uken som begynner 2. august.

(NTB)