Rykter om at Rybkin er funnet

Presidentkandidat Ivan Rybkin kan være funnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

nrk.no melder om ubekreftede rykter om at Rybkin er funnet. Informasjonen har de fra nettutgaven av den russiske avisen Izvetia, som skriver at russisk politi har mottatt tips om hvor Rybkin befinner seg. Om han skal være død eller levende, er ikke kjent.

Forsvant

Dagen etter at den sentrale valgkommisjonen innstilte Ivan Rybkin (57) som presidentkandidat, forsvant han.

Tidligere i dag hersket full forvirring om hva som kan ha skjedd. Mindre enn en time etter at politiet stemplet saken som en mulig drapssak, ble etterforskningen innstilt av den russiske riksadvokaten - på grunn av mangel på bevis.

Bortført?

Rybkin er en av Russlands nåværende president Vladimir Putins sterkeste motstandere, og skarpeste kritikere. Han har blant annet stilt seg kritisk til Putins krigføring i Tjetsjenia. Få dager før han forsvant, skrev han et åpent og kritisk brev til Putin i avisa Kommersant.

Rybkins kone har uttalt i media at hun tror mannen må være bortført. Men ifølge sjefen for Moskva-politiet, Kirill Mazurin, har de ingen grunn til å tro at så er tilfelle.

En teori går på at Rybkin har iscenesatt egen forsvinning for å få oppmerksomhet i forkant av presidentvalget 14. mars.

Ifølge det russiske nyhetsbyrået Pravda sitter russiske etterretningsagenter på informasjon som tilsier at Rybkin skal dukke opp i dag.

- Likvidert

Støttekomitéen for Tsjetsjenia tror Rybkin er likvidert - på ordre fra Russlands nåværende president Vladimir Putin. Det går frem av en pressemelding NTB fikk tilsendt av leder Ingvald Godal i går. Godal var tidligere Høyres forsvarspolitiske talsmann.

- Det er overhodet ingen tvil om hvem som står bak denne systematiske likvideringen av politisk opposisjon i Russland. Det kan bare være Vladimir Putin, slik han også har ansvaret for likvideringen av Russlands uavhengige medier, heter det i pressemeldingen.

Komitéen mener videre at Putin står bak dødsfallene til tre andre potensielle rivaler:

  • Sergej Jusjenkov ble skutt i Moskva i april i fjor.
  • Tre måneder senere ble Jurij Sjekotsjihin forgiftet.
  • Aleksandr Lebed døde i en helikopterulykke i 2002.
  • Les mer her

Sjefen for den sentrale valgkommisjonen Alexander Veshnyakov vil ikke uttale seg om hva han tror ligger bak forsvinningen, men sier han har sin egen teori.

SAVNET SIDEN 5. FEBRUAR: Den russiske presidentkandidaten Ivan Rybkin ble meldt savnet av sin kone siden sist søndag.
MISTENKES FOR LIKVIDERING: Russlands president Vladimir Putin.