VOKSER RAKST I MOBILMARKEDET:  Samsungs siste smart-telefon Galaxy S2 kjører Googles operativsystem Android, og fikk terningkast seks i test i Dagbladet.  Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/JUNG YEON-JE
VOKSER RAKST I MOBILMARKEDET: Samsungs siste smart-telefon Galaxy S2 kjører Googles operativsystem Android, og fikk terningkast seks i test i Dagbladet. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/JUNG YEON-JEVis mer

Rykter om at Samsung kjøper Nokia - ingen kommentar

Nokia-aksjene faller som en stein, og markedsandelen halvert etter strategisk feilvalg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samsung nekter å kommentere ryktene om at de er i ferd med å gjøre et forsøk på å kjøpe den finske mobilgiganten Nokia, melder Wall Street Journal.

- Vi kommenterer ikke rykter, sier en talsmann for Samsung til avisa, og Nokias pressetalsmann Mona Kokkonen gir et likelydende svar.

Ryktene dukket opp etter at Nokias toppsjef Stephen Elop avviste at selskapet var i ferd med å bli kjøpt av Microsoft.

I fritt fall Nokia er i fritt fall, og aksjene har ikke vært billigere på 13 år.  Nokia var verdens største mobilprodusent før Apples iPhone og Googles Android-system ble lansert og umiddelbart tok et jafs av smarttelefon-markedet.

For fire år siden var annenhver mobiltelefon som ble solgt i verden  en Nokia. De hadde 50,8 prosent av verdens totale mobilsalg og solgte flere telefoner som alle de andre produsentene til sammen.

I dag er fremdeles hver fjerde solgte mobiltelefon i verden en Nokia, men markedsandelen ser ut til å fortsette å stupe, melder International Business Times. Nest største mobilleverandør i verden er nå Samsung, med en markedsandel på 16,1 prosent. Til sammenligning har Apple 3,9 prosent av markedet, ifølge avisa.

Samsung har stor suksess med å bruke Googles operativsystem Android, og 36 prosent av alle mobiltelefoner solgt i første kvartal i år var en Android. 

Fallet i Nokias salg koples av analytikere til en feil strategi, hvor selskapet valgte å videreutvikle sitt eget operativsystem Symbian fremfor å ta i bruk Googles Android-system for mobiler med touch-skjermer. Det gikk ikke så bra. I fjor høst kastet de toppsjefen og hentet inn Stephen Elop som ny toppsjef.

I april annonserte han at Nokia vil kvitte seg med 3000 ansatte og overføre hele videreutviklingen av Symbian-plattformen til  Accenture. De bestemte seg for å gå for  Microsoft Phone 7 som operativsystem for deres mobiler.

NOKIA-SJEFEN SLITER:  Først var det Microsoft som luktet på å kjøpe Nokia, men de skal ikke ha blitt enige. Nå er det Samsung som kan snappe opp den finske mobilgiganten. Foto: SCANPIX/EPA/MAURI RATILAINEN
NOKIA-SJEFEN SLITER: Først var det Microsoft som luktet på å kjøpe Nokia, men de skal ikke ha blitt enige. Nå er det Samsung som kan snappe opp den finske mobilgiganten. Foto: SCANPIX/EPA/MAURI RATILAINEN Vis mer

Men det skulle bli verre.

Nær halvert i verdi siden februar I går ble selskapet nedgradert av analytikere etter at Elop selv måtte gå ut med et resultatvarsel. Omsetningen i Nokia vil bli betydelig lavere enn forutsatt.

Aksjen har falt 46 prosent siden 9. februar i år, og Wall Street Journal tror nå at det er noen som har tapt store penger på aksjen som vil forsøke å berge noen av verdiene ved å få solgt mobilselskapet.

Og næringslivsavisa peker også på at Nokia fremdeles er verdt 24 milliarder dollar, og at lista over selskaper som har tyngde til å kjøpe dem, ikke er lang.

Nokia hadde ved utgangen av 2010 132,430 ansatte.

Dagbladet ga terningkast fire til Nokias nye toppmodell Nokia E7.
Dagbladet ga terningkast seks til Samsungs toppmodell Galaxy S2, og kåret den til tidenes beste mobil.
Dagbladet ga terningkast seks også til HTCs toppmodell HTC Sensation.

Det er ventet at Apple vil lansere ny iPhone til høsten.

NOKIAS NY TOPPMODELL:  Nokias regionsjef i India, T.S. Sridhar viser fram den nye Nokia E7. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/Noah SEELAM
NOKIAS NY TOPPMODELL: Nokias regionsjef i India, T.S. Sridhar viser fram den nye Nokia E7. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/Noah SEELAM Vis mer