Rykter om at terrorister blander seg med tilskuere

Militæret lover å gå inn «med det første». Terrorgruppen truer med å drepe gisler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tjukk røyk velter opp fra kjøpesenteret i Nairobi i Kenya der terrorister fra al-Shabaab har drept 68 og tatt et ukjent antall gisler. Skytingen fra tidligere i dag skal ha stanset, og det går rykter om at terrorister fra al-Shabaab blander seg med nyskjerrige tilskuere utenfor kjøpesenteret Westgate. Politi prøver å spre folkemassene.

Sikkerhetsstyrker har iverksatt en massiv operasjon for å frigi de siste gislene i kjøpesenteret. Vitner på steder melder om mye skyting og kraftige eksplosjoner, melder AFP og Al Jazeera. En med kilder i det militæret sier til AP at ingen gisler er sluppet fri, og at ingen har klart å flykte, i løpet av natta.

Nå truer gisseltakerne med å henrette personene som fortsatt holdes fanget.

- Vi gir de hellige krigerne inne i bygget tillatelse til å behandle fangene på en måte som tilsvarer presset de selv blir utsatt for, sier al-Shabaab-talsmann Ali Mohamud Rage i en uttalelse på et islamistisk nettsted mandag, skriver NTB.

Og de advarer hæren mot å sette igang aksjonen, slik den nå lover.

OMRINGER: Kenyanske sikkerhetsstyrker forsøker nå å redde de gjenværende gislene i kjøpesenteret. Foto: EPA/DANIEL IRUNGU/NTB SCANPIX
OMRINGER: Kenyanske sikkerhetsstyrker forsøker nå å redde de gjenværende gislene i kjøpesenteret. Foto: EPA/DANIEL IRUNGU/NTB SCANPIX Vis mer

- Israelske og kenyanske styrker har prøvd å ta seg inn i Westgate, men de har ikke klart det. Mujahedin vil drepe gislene hvis fienden bruker makt sier en talsmann, Sheikh Ali Mohamud Rage, i en uttalelse som er postet på nettet.

Hæren sier at det nå er færre enn ti personer som holdes av terroristene tilknyttet det somaliske terrornettverket al-Shabaab. Minst 68 personer er døde etter at de lørdag gikk inn i kjøpesenteret med automatrifler, granater og uttalt mål om å ta ikke-muslimer. Over 150 er skadd.

Cyrus Oguna, en talsperson for hæren, sier at de fleste gislene er frigitt, men oppgir ikke hvor mange det er snakk om.

- De fleste led av dehydrering og sjokk, sier han ifølge Al Jazeera.

Cecile Ndwiga var en av de som greide å rømme i morgentimene i dag. Hun hadde ligget gjemt under en bil i parkeringsgarasjen.

RYKKER INN: Soldater fra den kenyanske hæren utenfor kjøpesenteret. Foto: AP Photo/Jerome Delay/NTB Scanpix
RYKKER INN: Soldater fra den kenyanske hæren utenfor kjøpesenteret. Foto: AP Photo/Jerome Delay/NTB Scanpix Vis mer

- Jeg ringte mannen min, slik at han kunne få soldatene til å komme og redde meg. Jeg kunne ikke bare gå ut. Det var skyting overalt, sier hun ifølge Al Jazeera.

Al-Shabaab har bånd til al-Qaida og en lederskikkelse sier det vil komme nye angrep i Kenya. Gruppen ser på landet som «en krigssone» og vil fortsette til Kenya trekker sine soldater ut av Sør-Somalia, sier den uidentifiserte lederen til den britiske TV-kanalen Channel 4 ifølge NTB.

- Vi vil angripe der vi kan, sier han i intervjuet.

Ifølge al-Shabaab var flertallet av dem som gjennomførte angrepet i Nairobi fra vestlige land. Gruppen meldte på Twitter at angriperne var fra Finland, Sverige, USA, Storbritannia, Canada, Russland, Somalia, Syria og Kenya.