Birgitte Tengs - mann siktet

- Rykter om ham i årevis

Bygdesladderen har for lengst utpekt den siktede mannen som Birgitte Tengs' drapsmann.

ÅSTEDET: Her ble Birgitte Tengs funnet drept i 1995. Reporter: Ralf Lofstad. Video: Kristian Ridder-Nielsen. Foto: Jan-Petter Dahl Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KARMØY (Dagbladet): - Jeg har hørt løse rykter i årevis. De er knyttet til Tengs-saken, forteller en aktør i transportbransjen på Haugalandet til Dagbladet.

Mannen i 50-åra som denne uka ble pågrepet og siktet for å ha drept Birgitte Tengs (17) våren 1995, har også lang fartstid i bransjen.

- Jeg har sett ham, men kjenner ham ikke, forteller transportbransjeaktøren.

- Alltid yngre venner

En tidligere klassekamerat av den siktede husker ham som en sær einstøing, og en som «har gjort ting på kanten».

- Han var litt skrue, og holdt seg alltid for seg selv. Dersom han hadde venner, var det for en kort periode, og alltid folk som var yngre enn ham, forteller mannen.

- Du kom aldri inn på ham - han gikk bare og flirte. Man ble aldri klok på hvor han var på planeten, sier klassekameraten.

- Ble han mobbet?

EINSTØING: Mannen som er siktet for drapet på Birgitte Tengs og mistenkt for drapet på Tina Jørgensen beskrives som en som holdt seg mye for seg selv. Video: Anton Lier. Reporter: Ralf Lofstad. Vis mer

- Nei, jeg så ikke noe slikt. Men så gikk han også alltid rett hjem fra skolen.

Han opplyser også at mannen i ungdommen ikke hadde «vanlige forhold» til jenter.

- Han var ikke akkurat billedskjønn, og var litt overvektig. Det kan ha medvirket til at han isolerte seg, sier klassekameraten.

Mange dyr

Dagbladet har vært i kontakt med naboer og bekjente av mannen på hjemstedet hans, hvor han bor i en enebolig. De underbygger bildet av en einstøing.

- Han holder seg mye for seg selv, sier en nabo - som understreker at mannen slår av en prat når de møtes i nabolaget.

- Han er hyggelig, understreker naboen.

Svært få, om noen, personer er observert inn og ut hos mannen i åras løp. Han skal heller ikke ha hatt noen partner.

- Men han har mange kjæledyr, forteller de bekjente - som er overrasket over at den stillferdige mannen er siktet i en av norgeshistoriens mest omtalte kriminalsaker.

MINNESTEIN: På stedet der Birgitte ble funnet om morgenen 6. mai 1995, er det reist en minnestein. Foto: Carina Johansen / Dagbladet
MINNESTEIN: På stedet der Birgitte ble funnet om morgenen 6. mai 1995, er det reist en minnestein. Foto: Carina Johansen / Dagbladet Vis mer

- Opplysninger et gode

Den siktede mannen nekter straffskyld. Hans forsvarer Stian Kristensen ønsker ikke å kommentere opplysningene om at klienten hans har vært utpekt som Birgittes drapsmann i lokalmiljøet.

- Jeg kan ikke kommentere rykter, sier advokaten til Dagbladet.

- Vanskeliggjøres ditt arbeid av slike opplysninger?

- Nei. Jeg jobber jo i en bransje der opplysninger er et gode. Og det har mange ganger vist seg at gravende journalistikk er et gode. Hvis denne saken kommer til tiltale, kan slik informasjon komme godt med.

Kristensens klient ble fredag fengslet for fire uker med brev-, besøks- og medieforbud. Han er i tillegg til siktelsen også mistenkt for å stå bak drapet på Tina Jørgensen i 2000.

- Hvordan har han det?

EN VERKEBYLL: Dette tenker lokalsamfunnet om mannen som er siktet for å ha drept Birgitte Tengs. Reporter: Ralf Lofstad og Marte Klausen. Video: Kristian Ridder-Nielsen Vis mer

- Som i går. Han har det fremdeles vanskelig, har mange tanker og dårlig søvn. Det han og vi trenger, er å sette oss ordentlig inn i saken og anklagene mot ham.

Sto på liste

Den siktede er tidligere dømt for blant annet vold og utuktig atferd, og har hatt en atferd/framgangsmåte - eller modus - som samsvarer med hva politiet tror skjedde med Birgitte natt til 6. mai 1995.

Han var innkalt som vitne i så vel Birgitte- som Tina-saken på et tidlig tidspunkt, men ble ikke tillagt vekt i etterforskningen, selv om den lokale lensmannen hadde ham på sin mistenkt-liste.

Han har også gjentatte ganger vært anonymt omtalt som gjerningspersonkandidat i bøker, podkaster og TV-serier. Han har hver gang avvist å ha noe med de alvorlige sakene å gjøre.

«Jeg har verken noe med Tina- eller Birgitte-drapet å gjøre. Det er fortida mi som gjør at jeg trekkes inn i disse sakene. Jeg vet at mange snakker dritt om meg, men jeg prøver å heve meg over det», sa den nå siktede mannen til politiet i 2013, ifølge Erlend Frafjords bok om drapet på Tina Jørgensen.

- Som ei bombe

Karmøybuer forteller Dagbladet at nyheten om siktelsen har «slått ned som ei bombe».

- Men jeg tror mange også er lettet - kanskje denne saken nå endelig får en oppklaring, sier en drosjesjåfør, og sikter til den dype splittelsen mellom dem som mener Birigittes tidligere dømte fetter er henholdsvis skyldig og uskyldig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer