Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rykter om planlagt militærkupp i Irak

Påstandene kommer fra flere hold - også fra Iran, mener tidligere statsminister Allawi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ryktene om at Iraks statsminister Nouri al-Maliki er på vei ut surrer fremdeles i luften, ikke bare over Bagdad.

Det startet med at et uvanlig 48-timers portforbud ble innført i den irakiske hovedstaden fredag 29.september.

Omtrent samtidig annonserte amerikanske militære at de hadde avdekket et forsøk på å detonere flere bilbomber innenfor den grønne sonen, et attentatforsøk som ble koblet til en av vaktene til en prominent sunnipolitiker, skriver magasinet
Newsweek i en artikkel.

Nyheten om det mislykkede attentatforsøket fikk sjialederne til å kreve utskiftninger i regjeringen. Ledende politikere fra sadr-grupperingen hevdet det var en gruppe irakiske generaler som var blitt avslørt.

Situasjonen ble ikke bedre av at det dukket opp en nyhetsmelding på en nettside om at tidligere statsminister Ayad Allawi planla kupp fra London.

Mistenker Iran

I et intervju med Newsweek karakteriserer Allawi, som styrte overgangsregjeringen frem til valget i 2005, kuppryktene som tull og tøys, og går langt i å antyde de var del av en svertekampanje fra utenlandske etterretningstjenester.

- Det er bare tull. Hvis jeg skal gjennomføre kupp, så sitter jeg ikke i London (...)Jeg sitter i Bagdad. Og mot hvem skulle jeg gjennomført kupp? Mot de 200 000, 150 000 koallisjonsstyrkene? Mot menneskene som hjalp oss å bli kvitt tyranniet i Irak?

Allawi mener påstandene om hans kupplaner var spredd av en institusjon, en regjering med en etterretningstjeneste og et nettverk, fremfor en politisk gruppering.

EN APRILSPØK:  I et intervju med magasinet Newsweek avviser tidligere statsminister Ayad Allawi ryktene om at han planlegger statskupp fra London. - Hvis dette hadde vært første april, vill jeg sagt at dette var en aprilspøk, sier Allawi til Newsweek. Foto: Scanpix
EN APRILSPØK: I et intervju med magasinet Newsweek avviser tidligere statsminister Ayad Allawi ryktene om at han planlegger statskupp fra London. - Hvis dette hadde vært første april, vill jeg sagt at dette var en aprilspøk, sier Allawi til Newsweek. Foto: Scanpix Vis mer

Etter hans mening hadde ryktesprederne interesse av å «underminere de ikke-sekteriske kreftene og underminere USAs kredibiltet».

Allawi vil ikke si rett ut hvem det er han tenker på.

- Du kan gjette på hvem disse karene er, sier han i intervjuet.

- Jeg antar du snakker om Iran? spør Newsweek-journalisten.

- Det er opp til deg å gjette.

Kupplaner

Men kuppryktene kommer fra flere hold, skriver Washington Posts skribent David Ignatius.

Amerikanske myndigheter skal ha mottatt rapporter om at den fremtredende sunnipolitikeren Salah Mutlak i løpet av sommeren besøkte flere arabiske hovedstader og fremmet ideen om en nasjonal frelsesregjering, angivelig med amerikansk støtte.

image: Rykter om planlagt militærkupp i Irak

Imens skal også irakisk etterretningstjeneste ha diskutert planer om at statsminister Nouri al-Maliki erstattes av en regjeringskommisjon bestående av fem medlemmer, som ville representere landets viktigste fraksjoner og inkludere tidligere statsminister og Allawi.

Saddam og Bush

Med president George W. Bushs innrømmelse av at Irak-krigen minner om Vietnam, og den falne Irak-diktatoren Saddam Husseins åpne brev til det irakiske folk denne uken, er det lite trolig at ryktene kommer til å dø ut med det første.

I brevet som den folkemordtiltalte diktatoren sendte fra fengselscella, oppfordret han opprørerne i Irak om å tilgi sine amerikanske fiender og ba irakere å tilgi hverandre slik at drapene kan opphøre.

<B>FRA FLERE HOLD: </B>Ryktene om at statsminister Nouri al-Maliki skal erstattes av en femmanns regjeringskommisjon, kommer fra flere hold.
<B>MUQTADA AL-SADR: </B>Den sjiamuslimske religiøse lederen Mugtada al-Sadr etter et møte med statsminister Nouri al-Maliki i Najaf i dag. Al-Sadr er ansvarlig for den beryktede Mahdi-hæren som får skylden for mye av volden som skjer i Irak.
<B>SOM VIETNAM: </B>I et intervju med <a href=http://abcnews.go.com/WNT/story?id=2583579>ABC News</a> avviste ikke president George W. Bush sammenlikningen mellom Irak og Vietnam-krigen.
<B>BOMBER LANGS VEIEN: </B>To irakiske barn leker i Baquba 18.august. Sikkerhetssituasjonen langs irakiske veier er blitt stadig forverret som følge av den sekteriske volden.