Grenland:

Rykter om smittesalg på Snapchat

Rykter om at coronasmitte selges på Snapchat for en hundrings, har ført til bekymring i hardt rammede Grenland.

HØYT SMITTETRYKK: Smitten har økt kraftig i Grenland den siste tida. Verst er situasjonen i Skien kommune. Foto: Svalastogfoto / Shutterstock / NTB
HØYT SMITTETRYKK: Smitten har økt kraftig i Grenland den siste tida. Verst er situasjonen i Skien kommune. Foto: Svalastogfoto / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

- De ryktene vi har hørt går på russ som kjøper seg mulig smitte for å kunne feire russetida, og for å få coronasertifikat, og at tilbudene spres på Snapchat, sier kommuneoverlege Jan-Arne Hunnestad i Porsgrunn.

Kommuneoverlegen forteller at de så langt ikke har fått bekreftet at det er noe sannhet i ryktene, men at de tas på største alvor.

Han understreker at Porsgrunn er inne i en alvorlig situasjon, og at det kan få konsekvenser for de involverte om ryktene viser seg å stemme.

- Vi ser alvorlig på det, og får vi beviser på at det skjer, vil vi vurdere anmeldelse mot den som bevisst sprer en allmennfarlig sykdom.

BEKYMRET: Ryktene om salg av smitte bekymrer kommuneoverlege Jan-Arne Hunnestad i Porsgrunn. Foto: Hege Schjøth Øverås
BEKYMRET: Ryktene om salg av smitte bekymrer kommuneoverlege Jan-Arne Hunnestad i Porsgrunn. Foto: Hege Schjøth Øverås Vis mer

Smitte for en hundrelapp

Til Telemarksavisa, som først omtalte saken, sier Hunnestad at han har hørt rykter om at coronasmitte tilbys for en hundrelapp.

- Det er viktig å understreke at det er mange sure russ som nå sitter hjemme i isolasjon eller karantene fordi andre har blitt smittet og kan ha brakt smitten videre. Mitt inntrykk er at flertallet av vårt russekull er ansvarsbevisste og tar avstand fra dette, hvis det skjer, understreker Hunnestad overfor Dagbladet.

Han forteller at kommunen jobber med å spre budskapet om hvor store konsekvenser smittespredning kan få.

- Vi ser jo at smitten blant de unge sprer seg raskt til resten av samfunnet i form av smittede nærkontakter og med et stort antall innbyggere i karantene. Foreløpig er det få innlagt på sykehus fra kommunen vår, men det antallet forventes stige når så mange er smittet.

Også SLT-koordinator Natasha Ferguson Finseth i Skien kommune er kjent med ryktene om salg av smitte.

- Vi har ikke fått konkrete bevis eller tips om Facebook-grupper, men det ryktes blant unge, forteller Ferguson Finseth, til TV 2.

Også i Skien tas ryktene på alvor, og kommunen jobber tett med skolene.

UTBRUDD: Russen i Rogaland får kraftige reaksjoner i lokalmiljøet etter at flere russetreff i området har gjort at over 80 russ er blitt smitta av coronaviruset. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Per Thime / Randaberg24 Vis mer

Avlyser russefeiringen

På grunn av den alvorlige smittesituasjonen regionen er inne i, ble det søndag strammet kraftig inn på tiltakene, som nå ligger på regjeringens nest strengeste nivå - nivå 5B.

Så ille er situasjonen at Skien og Porsgrunn, samt nabokommunen Bamble, tirsdag bestemte seg for å avlyse årets russefeiring.

- Vi ser at russefeiringene og andre sammenkomster har bidratt til både smitte og karantene. Med reglene som er vedtatt så er også det meste av slike aktiviteter i praksis forbudt, sa ordfører Robin Martin Kåss i Porsgrunn til Dagbladet tidligere tirsdag.

AVLYSER: Ordfører Robin Martin Kåss i Porsgrunn har sammen med nabokommunene valgt å avlyse årets russefeiring på grunn av smittesituasjonen i Grenland. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
AVLYSER: Ordfører Robin Martin Kåss i Porsgrunn har sammen med nabokommunene valgt å avlyse årets russefeiring på grunn av smittesituasjonen i Grenland. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Skiens ordfører Hedda Foss Five sier til Telemarksavisa at det nå er over 20 russ i kommunen som er smittet.

- Vi ser at de formaningene vi har kommet med, ikke har virket, det er for mange som ikke følger reglene som gjelder. Og selv om det er mange som gjør det, så hjelper ikke det, så lenge de som ikke lytter, sprer viruset, sier Five til avisa.

- Bekymret

Det siste døgnet er det registrert 51 nye smittetilfeller i Skien, mens det i Porsgrunn er bekreftet 23 nye tilfeller.

- For Grenland som helhet har vi kommuneoverlegene jevnlige oppdateringer oss imellom, og selv om det er et ganske likt i de største byene, Skien og Porsgrunn, vet vi av erfaring at det sprer seg raskt til nabokommunene våre siden vi er en felles bo- og arbeidsregion, hvor også mange videregående elever går på skole i en av de andre kommunene, sier kommuneoverlege Hunnestad og legger til:

- Vi er derfor bekymret for utviklingen, men håper at innbyggerne følger rådene og tiltakene for å slå ned denne bølgen også.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer