Rykter om storfusjon

En pressemelding fra Financial Times satte i går kveld i gang heftige rykter om at Telenor og Tele Danmark forhandler om en storfusjon. Telenor nektet i går å kommentere ryktene. Heller ikke Tele Danmarks ledelse ville si noe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dersom en fusjon finner sted, vil det resultere i et selskap som fremdeles er mindre enn den svenske rivalen Telia. Ut fra en beregnet børsverdi fra februar, vil det fusjonerte selskapet ha en verdi på om lag 140 milliarder kroner, om lag 20 milliarder mindre enn Telias verdi.

Tele Danmark

 • Omsetning 2000: ca. 22 milliarder kroner
 • Overskudd 2000: ca. 3,6 milliarder etter skatt
 • Antall ansatte: 10900 (april 2001)
 • Markedsandel i Danmark: ca. 45 prosent.
 • En beregning av børsverdiene av de nordiske teleselskapene fra februar i år plasserte Telia øverst (157 mrd.), Telenor på andre plass (73,5 mrd.) og Tele Danmark på fjerde plass (64,4 mrd.).
 • I juni i fjor kjøpte Telenor 53,3 prosent av aksjene i det nest største danske teleselskapet, Sonofon, for ca. 14 milliarder kroner. Det var den til da største selskapsovertakelsen i Danmark.

Må selge Sonofon

Dersom ryktene er sanne, vil Telenor måtte takle et annet problem. Telenor eier allerede 53,3 prosent av Sonofon, Danmarks nest største mobiloperatør.

Denne posten må etter all sannsynlighet selges dersom Telenor fusjonerer med Tele Danmark. Telenor kjøpte seg inn i Sonofon for 15 milliarder i august i fjor.

Tur til Texas

Det amerikanske selskapet Ameritech, eid av telegiganten Southern Bell Corporation, eier 42 prosent av Tele Danmark. Telenorsjef Tormod Hermansen besøkte i fjor Southern Bell i San Antonio i Texas, og insidere i norsk telebransje spekulerte i går på om det er oppkjøp av Ameritechs aksjepost Telenor forhandler om.

Det som er sikkert, er at Telenor er interessert i en stor, internasjonal samarbeidspartner.

Bedre rustet

Tele Danmark er neppe denne partneren, men en fusjon vil gi selskapet økt styrke i internasjonal konkurranse og ekspansjon i framtida.

Telenor ønsker også å komme inn på det svenske markedet, der Telia er klart størst. En fusjon med Tele Danmark synes ikke å gi noe umiddelbart innpass i Sverige, men en fusjon vil trolig gjøre det nye selskapet bedre rustet i konkurransen.

Teleeksperter ble i går overrasket over fusjonsryktene.

- Det er ikke så lenge siden forhandlingene med Telia strandet. Derfor er jeg overrasket over at dette kan komme nå, og det i en størrelsesorden som likner på de forrige fusjonsforsøkene, sier Tore Aarønæs, daglig leder i analyseselskapet Norsk Telecom, til NTB.

Telenor ville i går ikke kommentere opplysningene fra Financial Times.

- Dette er en type spekulasjoner som vi av prinsipp ikke gir noen kommentarer til, sier pressetalsmann i Telenor, Dag Melgaard.

Telenor

 • Telenor er et av Norges største selskap, med en omsetning i 2000 på 37,6 milliarder kroner. Driftsresultatet var på 3629 millioner kroner, og overskuddet etter skatt var på 1076 millioner i 2000.
 • Antall ansatte: 21660 (pr. 1.1.2001)
 • Overskudd 2000: 2 milliarder før skatt
 • Telenor ble notert på Oslo Børs og Nasdaq i New York 4. desember 2000. 53000 privatpersoner kjøpte den gangen Telenor-aksjer. Staten eier vel 77 prosent av Telenor.
 • Internasjonalt satser Telenor spesielt på mobil, Internett, TV-distribusjon og satellittkommunikasjon. Selskapet er markedsleder i Norge.
 • Markedsandel i Norge: ca. 50- 70 prosent på ulike områder.

Heller ikke Tele Danmarks ledelse kommenterte opplysningene i går.

Overraskende

Opplysningene om fusjonsforhandlingene mellom Telenor og Tele Danmark kom helt overraskende på Næringsdepartementets ledelse.

- Nei, dette har jeg ikke kjennskap til, sa en overrasket statssekretær Britt Schultz til Dagbladet seint i går kveld.

Næringsminister Grete Knudsen var i går på reise, og det lyktes ikke Dagbladet å komme i kontakt med henne.

Desorientert

Departementsråd Jan Solberg var like desorientert da Dagbladet snakket med ham.

- Jeg må undersøke nærmere hvor disse opplysningene kommer fra, var alt han ville si til Dagbladet.

Informasjonssjef Øistein Øisjøfoss var like tilbakeholden.