URIKTIG:  Jan Levi Skogvang, tillitsvalgt for flygerne i SAS Norge, sier til Dagbladet at han forholder seg til presentasjonen i morgen - og ikke spekulasjoner i Danmark.  Ledelsen finner stadig nye områder hvor ting kan gjøres smartere. Mitt hovedbudskap er at vi må være positive slik at SAS kommer på rett kjøl, sier han. Foto: Paul Kleiven / Ole Berg Rusten / NTB scanpix
URIKTIG: Jan Levi Skogvang, tillitsvalgt for flygerne i SAS Norge, sier til Dagbladet at han forholder seg til presentasjonen i morgen - og ikke spekulasjoner i Danmark. Ledelsen finner stadig nye områder hvor ting kan gjøres smartere. Mitt hovedbudskap er at vi må være positive slik at SAS kommer på rett kjøl, sier han. Foto: Paul Kleiven / Ole Berg Rusten / NTB scanpixVis mer

- Ryktet i Danmark stemmer ikke i det hele tatt

SAS` flygertillitsvalgt mener SAS ikke er nær konkurs. Hans medlemmer vil skal hjelpe SAS med å komme på rett kjøl.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere i dag meldte TV i Danmark at SAS vil sparke 1000 av sine rundt 15 000 ansatte og redusere lønna med 15 prosent - for å redde selskapet fra en truende konkurs.

Avviser rykter Jan Levi Skogvang, tillitsvalgt for flygerne i SAS Norge og leder for Parat Luftfart, sier til Dagbladet at han forholder seg til presentasjonen i morgen - og ikke spekulasjoner i media.

SAS` kriseplan for å kutte 3 milliarder svenske kroner vil bli framlagt klokka 08 i morgen.

- Vi er selvfølgelig kjent med at det kommer en innsparingspakke. Vi har hatt en fin og åpen dialog med selskapet og vi har kjent til dette de siste månedene, sier Skogvang.

Han mener dansk TVs påstander om konkurs er uriktige og at de i virkeligheten er langt fra konkurs. SAS har også avvist dette.

- Jeg kjenner til innholdet i innsparingspakken, men ikke alle elementene. Ryktet i Danmark er usammenhengende, og stemmer ikke i det hele tatt. Det er trist at dette kommer når det bare er timer igjen før det blir framlagt i morgen.

Skal hjelpe SAS Flygertillitsvalgt Jan Levi Skogvang tror at de fleste ansatte i SAS er forberedt på en sparepakke.

- Jeg tror alle ønsker et konkurransekraftig SAS. Vi skal hjelpe selskapet med å komme seg videre.

Oppsigelseskuttene setter Skogvang i forbindelse med en sentraliseringsprosess og at enheter i Norge og Danmark samles i Sverige.

Han mener oppsigelsene ikke vil gå ut over flygerne.

- Det er klart at det er trist med oppsigelser. Det tror jeg i første rekke dette vil ramme organisasjonen og ikke flygerne. Ledelsen finner stadig nye områder hvor ting kan gjøres smartere. Mitt hovedbudskap er at vi må være positive slik at SAS kommer på rett kjøl.

Historisk sett har SAS vært et tungdrevet selskap, og de ansatte «har vært gjennom en slankeprosess i flere år», understreker Skogvang.

- Jeg tror at 15 prosent kutt i lønn også gjelder oss flygere. Men vi må se på totalitet av det i morgen.

Avventer planen Leder av SAS' norske kabinforening, Anneli Nyberg, sier til Dagbladet at hun kan si svært lite om kuttene.  Dette er hennes femte rundt hvor hennes medlemmer står overfor en spareplan.

- Vi må se planen i sin helhet og inntil da kan jeg ikke kommentere dette.

Hun forteller at hun i kveld har mottatt flere henvendelser fra sine medlemmer, som er svært spente i forkant av morgendagen.

POSITIVT INNSTILT: Tillitsvalgt for flygerne i SAS Norge, Jan Levi Skogvang, sier at hans hovedbudskap er at flygerne er positivt innstilt. Foto: Ole Berg Rusten / NTB Scanpix
POSITIVT INNSTILT: Tillitsvalgt for flygerne i SAS Norge, Jan Levi Skogvang, sier at hans hovedbudskap er at flygerne er positivt innstilt. Foto: Ole Berg Rusten / NTB Scanpix Vis mer

- Etter at planene blir kjent vil jeg kontakte mine medlemmer og kalle inn til møte for å vurdere våre alternativer. Det er også et alternativ at SAS ikke finnes mer, og det vil vi ikke at skal skje. Det vitkigste for meg er at SAS er en trygg arbeidsplass for mine medlemmer.

- Er SAS en trygg arbeidsplass nå?

- Jeg håper det, men situasjonen er krevende akkurat nå.

Leder av SAS` personalklubb, Asbjørn Wikestad, har fortalt at yrkesgruppen han representerer nekter å gå med på lønnskutt. Det ønsker ikke Nyberg å ha en formening om.

- Det for stå for hans regning. Det er helt umulig å kommentere.

Bankkrav Torsdag denne uka skulle tertialrapporten for SAS legges fram, men presentasjonen ble utsatt på grunn av uklarheter mellom konsernet og seks banker om forlengelse av lånerammer på tilsammen 4,7 milliarder svenske kroner.

Den norske og danske stat eier 14,3 prosent hver av SAS, mens svenskene eier 21,4 prosent. Til sammen utgjør det 60 prosent av selskapet.

For at SAS kan få forlenget lånene sine i seks banker, ønsker SAS at regjeringene i de tre landene garanterer for fire milliarder kroner.

Kostnadskutt og garanti er nemlig kravene fra de seks bankene, Danske Bank, DNB, Nordea, Royal Bank of Scotland, SEB og Swedbank.