Rypejakt endte på sykehus: - Litt panikk

Dag-André Mo (43) skulle bare «prøve å skaffe litt mat». Det gikk ikke akkurat slik han hadde sett for seg.

SKADD: Dag-André Mo måtte sy flere sting etter den mislykkede rypejakta. Foto: Privat
SKADD: Dag-André Mo måtte sy flere sting etter den mislykkede rypejakta. Foto: Privat Vis mer
Publisert

To uker har gått siden Dag-André Mo fra Sogndal tok hagla fatt og kjørte opp til fjellet Lusaskard for å skyte rype.

Han så for seg at det skulle bli en rask affære, og at han kom til å være tilbake før han skulle på jobb seinere på dagen.

- Jeg bestemte meg i hui og hast for at jeg skulle prøve å skaffe litt mat, sier Mo, som først fortalte historien sin til Sogn Avis.

Én time inn i jakta fikk han øye på dem; rypene som letta framfor ham. Ett av skuddene til Mo traff blink.

43-åringen så seg imidlertid ikke fornøyd helt ennå. Han satte kursen i samme retning som resten av rypeflokken fløy.

Det var da det gikk galt.

- Jeg begynte å følge etter, og etter to-tre minutter skulle jeg gå ned et lite dalsøkk. Det var ikke spesielt bratt, men der jeg gikk var det mosekledd, sier han.

SPISER: En slange i Malaysia har endret jaktmarker, og forviller seg inn på en lokal gård. Det ender ikke godt. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Newsflare Vis mer

- Datt med full tyngde

Dagene i forveien hadde vært preget av tunge regnbyger.

Dermed skled Mos venstrefot framover, mens høyrefoten ble hengende igjen, forteller 43-åringen.

- Jeg datt med full tyngde med hele kroppen ned mot bakken og fikk en stor strekk på kneet i høyre bein. Det føltes som at noen tok en slegge og slo mot kneet mitt.

Han sier at han raskt forsto hva som hadde skjedd, etter å ha hørt liknende historier tidligere: Muskulaturen på framsida av låret var revet av.

Som «å ta tak i hver del av et kyllinglår og knekke det mot hverandre», beskriver Mo, som ble liggende i mosen.

- Jeg fikk noen voldsomme smerter akkurat da det skjedde, og tenkte på at det kunne bli en utfordring at jeg lå der alene. Så det var litt panikk der og da, men smertene roet seg ganske fort.

- Måtte slepe meg oppover

Ved hjelp av hagla forsøkte han å heise seg opp, men så snart kneet bøyde seg knakk det sammen igjen, forteller han videre. Mo klarte å fiske opp telefonen og slå nødnummeret.

Dekningen var så dårlig at personen ved alarmsentralen ikke klarte å høre hva han sa. 43-åringen innså at han var nødt til å komme seg høyere opp i terrenget.

- Siden jeg ikke klarte å gå, måtte jeg slepe meg oppover ved å holde fast i gress og lyng.

Omsider fikk Mo gitt beskjed til alarmsentralen om hvor han befant seg. Kort tid etter var en luftambulanse på plass, som fraktet ham til Førde sentralsykehus.

RYPA: Her er rypa Dag-André Mo skjøt på jakt for to uker siden, ved siden av det skadde beinet hans. Foto: Privat
RYPA: Her er rypa Dag-André Mo skjøt på jakt for to uker siden, ved siden av det skadde beinet hans. Foto: Privat Vis mer

Advarer

Allerede dagen etter operasjonen ble han skrevet ut av sykehuset.

- Jeg kan gå på foten så lenge den er strak, og har en hjelpeskinne som holder kneet på plass. Hagla er byttet ut med krykke.

På tross av at historien endte godt til slutt, nøler ikke Mo når han får spørsmål om han har dratt lærdom av det som skjedde:

- Aller helst bør man ikke gå alene på jakt. Mange går i fjellet alene, og da er det i det minste viktig å informere om hvor en skal, ha en viss formening om mobildekningen og aller helst ha med seg en jaktradio, sier 43-åringen.

Han håper hans historie kan bidra til å forebygge at andre opplever det samme.

Når det gjelder rypa han skjøt, ligger den fortsatt i fryseren.

- Jeg tenker at jeg skal bli i litt bedre form først, slik at jeg kan kokkelere den skikkelig. Den er det jeg som skal spise.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer