Kjemperaset i Veslemannen:

Rystelser fra Bergen til Trondheim

Da det enorme raset i Veslemannen gikk torsdag kveld, gjorde rystelsene utslag i seismiske stasjoner fra Bergen til Trondheim. Fredag morgen får vi fasiten av omfanget av raset.

TIMELAPSE: Slik så raset på Veslemannen ut - på 32 sekunder. Video: NTB Scanpix Vis mer

Torsdag kveld gikk det største raset i Veslemannen siden målingene startet i høsten 2014. Såpas kraftige var raset, at det gjorde utslag på målestasjoner fra Bergen til Trondheim.

Seismiske stasjoner i Norsk Nasjonalt Seismisk Nettverk brukes vanligvis for å registrere jordskjelvaktivitet. Det er vanskelig å avgjøre styrken ut fra signalene, men raset gjorde tydelige utslag, ifølge seismolog ved UiB, Mathilde Sørensen.

- At raset ble registrert over et så stort område, indikerer at det dreier seg om et større skred, sier Sørensen til Dagbladet.

SE TV: Direkte fra Mannen. Video: NRK Vis mer

Fortsatt bevegelser

Signalene registreres når noe treffer bakken, slik at rystelser brer seg gjennom jorda.

- Vi har registrert noen av de større rasene tidligere, men bare ved de nærmeste stasjonene. Det er helt tydelig at dette raset er mye kraftigere enn tidligere.

KRAFTIG: Registreringer fra fire målestasjoner viser rystelsene. Foto: Norsk Nasjonalt Seismisk Nettverk
KRAFTIG: Registreringer fra fire målestasjoner viser rystelsene. Foto: Norsk Nasjonalt Seismisk Nettverk Vis mer

I 2018 installerte Universitetet i Bergen to seismiske stasjoner i nærheten av Mannen, hvorav den nærmeste er plasser bare få hundre meter fra rasstedet.

Ved midnatt torsdag fortalte vakthavende geolog i NVE, Ingrid Skrede, til NTB at det fortsatt er bevegelse ved Veslemannen.

- Bevegelsene er i et mindre område enn tidligere. Men det er fortsatt bevegelse og en del steinsprang, sa hun.

SE RASET: Her raser Veslemannen. GeologEinar Anda sier til Dagbladet at det er det største skredet på fem år. Video: NRK Vis mer

Håper det er over

Torsdag kveld fortalte NVE-geolog Lars Harald Blikra til Dagbladet at det ser ut til at store deler av Veslemannen har gått. I tillegg ser det ut til at deler av spiret, en opptil 40 meter høy søyle som har stått i fronten og hatt en stabiliserende effekt, har gått.

Blikra er seksjonssjef for fjellskredovervåkingen i NVE, og har fulgt utviklinga i Veslemannen over mange år.

I årevis har beboerne under fjellet måttet evakuere regelmessig på grunn av bevegelser i fjellet. Håpet er at de nå er kvitt problemet for alltid, men det er ikke mulig å avgjøre før dagslyset melder seg fredag morgen.

- Vi må sjekke opp området og se om det er noe igjen av Veslemannen. Det er sikkert litt småtterier igjen, men det ser ut som om mye er gått, sier Blikra.

- Hjertebank: Anne Marit Grøvdal bor bare en mil unna Mannen. Da det gikk et rekordras i Veslemannen seint 5. september, sto hun klar for å se på. Her er reaksjonen hennes. Video: Anne Marit Grøvdal / NTB Scanpix Vis mer

Ordfører i gråt

Da ordfører i Rauma, Lars Olav Hustad (H), ble intervjuet etter raset, var han tydelig lettet over at det hele Norge har ventet på i fem år, endelig ser ut til å ha skjedd.

- Jeg tenker på alle dem som har vært evakuert, og hvor mange av de fantastisk flotte folkene som har stått i det som nå … Endelig kan folk flytte hjem igjen uten at det skal være fare for at de må flytte ut og inn, og ut og inn.

- Og for alle oss i kommunen som har stått på for at dette skal løse seg. Og ikke minst NVE. Alle telefonene og møtene vi har hatt de siste åra – jeg har ikke tall for hvor mange ganger Mannen og Veslemannen har vært tema.

- Men for dem som får flytte hjem igjen er det …, sier Hustad og bryter ut i gledestårer.

Ordføreren satt hjemme i stua da han fikk beskjed om at raset hadde gått. Han erkjenner å ha kjørt litt over fartsgrensa fordi «dette måtte han bare få med seg».

- Beklager jeg trodde ikke skulle få en slik reaksjon, sa han på direktesendt TV.