TIMELAPSE: Slik så raset på Veslemannen ut - på 32 sekunder. Video: NTB Scanpix Vis mer

Kjemperaset i Veslemannen:

Rystelser fra Bergen til Trondheim

Da det enorme raset i Veslemannen gikk torsdag kveld, gjorde rystelsene utslag i seismiske stasjoner fra Bergen til Trondheim. Fredag morgen får vi fasiten av omfanget av raset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Torsdag kveld gikk det største raset i Veslemannen siden målingene startet i høsten 2014. Såpas kraftige var raset, at det gjorde utslag på målestasjoner fra Bergen til Trondheim.

Seismiske stasjoner i Norsk Nasjonalt Seismisk Nettverk brukes vanligvis for å registrere jordskjelvaktivitet. Det er vanskelig å avgjøre styrken ut fra signalene, men raset gjorde tydelige utslag, ifølge seismolog ved UiB, Mathilde Sørensen.

- At raset ble registrert over et så stort område, indikerer at det dreier seg om et større skred, sier Sørensen til Dagbladet.

SE TV: Direkte fra Mannen. Video: NRK Vis mer

Fortsatt bevegelser

Signalene registreres når noe treffer bakken, slik at rystelser brer seg gjennom jorda.

- Vi har registrert noen av de større rasene tidligere, men bare ved de nærmeste stasjonene. Det er helt tydelig at dette raset er mye kraftigere enn tidligere.

<strong>KRAFTIG:</strong> Registreringer fra fire målestasjoner viser rystelsene. Foto: Norsk Nasjonalt Seismisk Nettverk
KRAFTIG: Registreringer fra fire målestasjoner viser rystelsene. Foto: Norsk Nasjonalt Seismisk Nettverk Vis mer

I 2018 installerte Universitetet i Bergen to seismiske stasjoner i nærheten av Mannen, hvorav den nærmeste er plasser bare få hundre meter fra rasstedet.

Ved midnatt torsdag fortalte vakthavende geolog i NVE, Ingrid Skrede, til NTB at det fortsatt er bevegelse ved Veslemannen.

- Bevegelsene er i et mindre område enn tidligere. Men det er fortsatt bevegelse og en del steinsprang, sa hun.

SE RASET: Her raser Veslemannen. GeologEinar Anda sier til Dagbladet at det er det største skredet på fem år. Video: NRK Vis mer

Håper det er over

Torsdag kveld fortalte NVE-geolog Lars Harald Blikra til Dagbladet at det ser ut til at store deler av Veslemannen har gått. I tillegg ser det ut til at deler av spiret, en opptil 40 meter høy søyle som har stått i fronten og hatt en stabiliserende effekt, har gått.

Blikra er seksjonssjef for fjellskredovervåkingen i NVE, og har fulgt utviklinga i Veslemannen over mange år.

I årevis har beboerne under fjellet måttet evakuere regelmessig på grunn av bevegelser i fjellet. Håpet er at de nå er kvitt problemet for alltid, men det er ikke mulig å avgjøre før dagslyset melder seg fredag morgen.

- Vi må sjekke opp området og se om det er noe igjen av Veslemannen. Det er sikkert litt småtterier igjen, men det ser ut som om mye er gått, sier Blikra.

- Hjertebank: Anne Marit Grøvdal bor bare en mil unna Mannen. Da det gikk et rekordras i Veslemannen seint 5. september, sto hun klar for å se på. Her er reaksjonen hennes. Video: Anne Marit Grøvdal / NTB Scanpix Vis mer

Ordfører i gråt

Da ordfører i Rauma, Lars Olav Hustad (H), ble intervjuet etter raset, var han tydelig lettet over at det hele Norge har ventet på i fem år, endelig ser ut til å ha skjedd.

- Jeg tenker på alle dem som har vært evakuert, og hvor mange av de fantastisk flotte folkene som har stått i det som nå … Endelig kan folk flytte hjem igjen uten at det skal være fare for at de må flytte ut og inn, og ut og inn.

- Og for alle oss i kommunen som har stått på for at dette skal løse seg. Og ikke minst NVE. Alle telefonene og møtene vi har hatt de siste åra – jeg har ikke tall for hvor mange ganger Mannen og Veslemannen har vært tema.

- Men for dem som får flytte hjem igjen er det …, sier Hustad og bryter ut i gledestårer.

Ordføreren satt hjemme i stua da han fikk beskjed om at raset hadde gått. Han erkjenner å ha kjørt litt over fartsgrensa fordi «dette måtte han bare få med seg».

- Beklager jeg trodde ikke skulle få en slik reaksjon, sa han på direktesendt TV.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer