Kjemperaset i Veslemannen:

Rystelser fra Bergen til Trondheim

Da det enorme raset i Veslemannen gikk torsdag kveld, gjorde rystelsene utslag i seismiske stasjoner fra Bergen til Trondheim. Fredag morgen får vi fasiten av omfanget av raset.

TIMELAPSE: Slik så raset på Veslemannen ut - på 32 sekunder. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Torsdag kveld gikk det største raset i Veslemannen siden målingene startet i høsten 2014. Såpas kraftige var raset, at det gjorde utslag på målestasjoner fra Bergen til Trondheim.

Seismiske stasjoner i Norsk Nasjonalt Seismisk Nettverk brukes vanligvis for å registrere jordskjelvaktivitet. Det er vanskelig å avgjøre styrken ut fra signalene, men raset gjorde tydelige utslag, ifølge seismolog ved UiB, Mathilde Sørensen.

- At raset ble registrert over et så stort område, indikerer at det dreier seg om et større skred, sier Sørensen til Dagbladet.

Fortsatt bevegelser

Signalene registreres når noe treffer bakken, slik at rystelser brer seg gjennom jorda.

- Vi har registrert noen av de større rasene tidligere, men bare ved de nærmeste stasjonene. Det er helt tydelig at dette raset er mye kraftigere enn tidligere.

I 2018 installerte Universitetet i Bergen to seismiske stasjoner i nærheten av Mannen, hvorav den nærmeste er plasser bare få hundre meter fra rasstedet.

Ved midnatt torsdag fortalte vakthavende geolog i NVE, Ingrid Skrede, til NTB at det fortsatt er bevegelse ved Veslemannen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer