Rystende avsløringer

I går la et granskingsutvalg fram en rystende rapport om overgrep ved Oslos barnevernsinstitusjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå åpner byrådsleder Erling Lae for at barnehjemsbarna kan få erstatning.

-  Jeg må innrømme at det var en sterk virkelighet vi fikk innblikk i. Overgrepene, både fysisk, psykisk og seksuelt var mye mer utbredt enn det jeg hadde tenkt meg på forhånd, sier Helen Bøsterud, som har ledet utvalget.

Utvalget er oppnevnt av fylkesmannen i Oslo og Akershus og har intervjuet 220 tidligere barnehjemsbarn.

Systematiske overgrep

Rapporten konkluderer blant annet med at det har foregått systematiske avstraffelser av grov karakter. «I de mest ekstreme tilfellene ble barna tvunget til å spise sitt eget oppkast», heter det blant annet i rapporten.

Utvalget har også funnet at mange barnehjemsbarn har vært utsatt for seksuelle overgrep på institusjonene, særlig fram til midten av 70-tallet. Det er særlig ved de to barnehjemmene i Schwensensgate og på Løkkeberg mange har fortalt om seksuelle overgrep.-  Vi mener dette har ført til store vansker for barnehjemsbarna. De sliter med minnene, sier Bøsterud.

Romslig erstatning

Byrådsleder Erling Lae sier at kommunen ønsker å være raus når det gjelder erstatningsutbetalinger til barnehjemsbarn som har vært utsatt for overgrep.

-  Vi beklager den urett som er begått på de institusjoner Oslo kommune har hatt ansvaret for. Det er ikke mulig å gjøre dette godt igjen, men det er mulig å gi en erstatning, sier Lae.

Stortinget har vedtatt at erstatninger til barnevernsbarn er begrenset til 300 000 kroner. Lae vil at Oslo kommune skal bidra i tillegg.

Erstatningsgruppe

-  Vi har et moralsk ansvar for det som har skjedd, og ansvar for en oppreising, både utover det staten gir, og der staten ikke gir erstatning sier Lae, som åpner for at ofre kan få inntil 725 000 kroner i erstatning i særlig grove tilfeller.

Byrådslederen vil nå sette ned en erstatningsgruppe som skal behandle sakene, og hjelpe ofrene med dokumentasjon.

-  Vi er klar over at mange tilfeller kan være vanskelige å dokumentere, men dette arbeidet må ikke ta for lang tid. Her er det folk som i mange år ikke er blitt trodd, og vi skal ikke gjøre lidelsene deres lenger, sier Lae.

Erling Lae, byrådsleder: «Det er ikke mulig å gjøre dette godt igjen, men det er mulig å gi en erstatning.»