Rystende bilder etter superorkanen

Orkanen Dorian har herjet i øyformasjonen i Karibien de siste dagene. Natt til onsdag ble dødstallet oppjustert, i tillegg til at de første bildene fra de rammede områdene viser massive ødeleggelser.

UNDER VANN: Som følge av Dorians herjinger er store deler av Bahamas oversvømt. Video: CNN. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen / Dagbladet TV Vis mer

Så langt er det bekreftet at sju personer har mistet livet i kategori fem-orkanen Dorian som skylte inn over Bahamas, som ble betegnet som livsfarlig.

Bahamas' statsminister Hubert Minnis opplyser at redningsarbeidet fremdeles er svært utfordrende, og at dødstallet er ventet å stige ytterligere.

Satellittselskapet Iceye publiserte mandag et satellittbilde av Bahamas' hovedøy. Den viser at store deler av øya er oversvømt. Bilder fra før stormen, hentet fra Google Maps, viser at godt over halve øya nå er dekket av vann.

Ifølge nyhetsbyrået AP står flyplassen under to meter vann.

FØR: Et bilde tatt før Dorian slo over Bahamas, viser øya i sin opprinnelige form. Foto: Google Maps
FØR: Et bilde tatt før Dorian slo over Bahamas, viser øya i sin opprinnelige form. Foto: Google Maps Vis mer

- Hold dere i trygghet! er Iceyes kommentar til bildet.

Søndag slo Dorian inn over Bahamas med full kraft. Der har den nå herjet i to døgn.

DØDE: Fem personer er bekreftet omkommet etter orkanen Dorians herjinger på Bahamas. Reporter: Madeleine Liereng. Video: CNN Vis mer

Nedjustert

Fra å være en kategori fem-orkan er den nå nedjustert til en kategori to-orkan. Det vil si at vindkastene ligger på 57 sekundmeter, mot hele 80 da den først rammet.

Ødeleggelsene har uansett vist seg å bli katastrofale. Stormfloa har vært oppe i hele sju meter, og hus og land er ødelagt. Da orkanen lå over hovedøya mandag, sto den nærmest stille mens den harvet opp landskap og bebyggelse og vannstanden hevet seg.

- Vi står midt i en historisk tragedie, sier Bahamas' statsminister Hubert Minnis ifølge NTB.

Ifølge Sky News er en av de omkomne er en åtte år gammel gutt. Han skal ha druknet, opplyser et familiemedlem. Så mange som 13 000 bolighus kan ha blitt påført skader eller blitt ødelagt, ifølge anslag fra Det internasjonale forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåne-foreninger (IFRC) mandag.

MYE VANN: Bahamas hardt rammet av orkanen Dorian. Foto: AP/Ramon Espinosa
MYE VANN: Bahamas hardt rammet av orkanen Dorian. Foto: AP/Ramon Espinosa Vis mer
ØDELEGGELSER: Den amerikanske kystvakta har publisert bilder av de enorme ødeleggelsene. Foto: U.S. Coast Guard
ØDELEGGELSER: Den amerikanske kystvakta har publisert bilder av de enorme ødeleggelsene. Foto: U.S. Coast Guard Vis mer

Nærmer seg USA

Orkanen er nå på vei mot Florida, USA. Det er ventet at den kan nå kysten allerede tirsdag kveld.

Det amerikanske orkansenteret NHC sendte tirsdag ut et ekstremværvarsel der det ble advart mot livsfarlig stormflo og farlig vind når orkanen nå forflytter seg nordover fra Bahamas.

Florida, Georgia og South Carolina har alle beordret og igangsatt evakuering av innbyggere ved kysten, noe som berører bortimot en million personer. Det er alarmberedskap i North Carolina og Virginia, som ligger lenger nord.

Det er imidlertid ikke ventet at orkanen vil treffe land i USA. Trusselen er dermed vesentlig nedjustert - i tillegg til at orkanen nå regnes som en kategori to-orkan.