Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Rystende erstatning for ødelagte tenner

STAVANGER/HAUGESUND (Dagbladet): Berit Alne (45) har fått munnen sin ødelagt av tannlegen og skaden vurdert til 180 000 kroner. Forsikringsselskapet Vesta vil gi henne 13 000.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg fikk helt sjokk. Jeg er blitt framhevet som skrekkeksempelet, og så får jeg nesten minst av alle! sier en forferdet Berit Alne.

Haugesund-kvinnen er ett av over hundre ofre for tannlegen, som har mistet retten til å praktisere. Alne er blant dem som er verst rammet av feilbehandling.

Etter 15 års lidelser er underkjeven hennes fullstendig ødelagt, og ifølge en kjeveekspert ved Haukeland sykehus vil det koste 180000 kroner å gi henne et nytt sett tenner.

- Jeg kan ikke spise og orker ikke å gå ut blant folk. Jeg må ha nye tenner for å ta fatt på livet igjen, sier Alne.

50 beløp

Vesta, tannlegens forsikringsselskap, har nå betalt ut ca 50 enkeltbeløp fra 5000 til 55000 kroner. Det er i flere tilfeller langt under det som trengs for å bøte på skadene.

- Jeg kan ikke gå inn på enkeltsaker, men vi forholder oss til at forsikringen bare skal dekke de merkostnader som har fulgt av feilbehandlingen. Men vi forvalter ikke den evige sannhet. Vi har bare sendt ut et forslag til minnelig løsning, sier informasjonsdirektør Hans Wilhelm Gullestad, som åpner for at partene kan diskutere saken.

De drøyt hundre tannlegeofrene har engasjert advokat Ola Lunde til å kjempe for sine rettigheter.

- En hån

- Dette er en ren hån mot Alne og alle de andre som har blitt utsatt for denne feilbehandlingen.

Hele argumentasjonen fra Vesta viser at de ikke har forstått hva slags skader disse menneskene har fått, sier Ola Lunde.

Det var professor Knut Tornes ved Universitetet i Bergen som takserte Alnes skade. Han ble overrasket over at Vestas tilbud var så lavt.

- Det er ingen tvil om at det er tannlegen som er skyld i skadene. Skal hun få en ny, brukbar tanngard, vil det koste 180000 kroner, slår Tornes fast.