Rystende funn om hårprodukter

Ny studie fra USA viser at visse kjemikalier i hårprodukter fører til høyere risiko for livmorkreft.

NYTT FUNN: Ny forskning viser at visse stoffer i hårprodukter kan føre til økt fare for kreft. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB
NYTT FUNN: Ny forskning viser at visse stoffer i hårprodukter kan føre til økt fare for kreft. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Kvinner som brukte visse produkter for å rette hår minst fire ganger årlig hadde betydelig større sannsynlighet for å utvikle livmorkreft, enn kvinner som ikke gjorde det.

Det sier en fersk studie fra National Institutes of Health.

Det skriver NBC News i et eksklusivt intervju med fire kvinner som nå saksøker flere selskaper som selger produkter som inneholder parabener, ftalater og dufter i hårpleieprodukter som forstyrrer det endokrine systemet.

Det endokrine systemet regulerer kroppens hormonproduksjon, og hyppige uregelmessigheter kan i sin tur øke risikoen for livmorkreft.

Ifølge søksmålene har tre av kvinnene vært nødt til å utføre hysterektomi (fjerning av livmor) som følge av kreft - én av dem i en alder av 28.

De påstår at kjemikaliene i produktene som skulle rette håret deres fikk dem til å utvikle livmorkreft.

Grundig studie

Forrige måned publiserte National Institutes of Health (NIH) det nye studien, hvor brukere av produktene ble sammenliknet med andre personer som ikke har anvendt dem.

Forskere bemerket at svarte kvinner kan ha en høyere risiko for å bli påvirket av produktene, da det er mer sannsynlig at de bruker produktene som skal rette hår oftere.

NIH studerte hårpleievanene til mer enn 33 000 kvinner i over ti år, hvor de som brukte kjemiske produkter i håret minst fire ganger i året hadde mer enn dobbelt så høy sannsynlighet for å utvikle livmorkreft.

Forskerne samlet ikke inn informasjon om hvilke merker av hårprodukter kvinnene brukte.

Vil ha advarsel

De fire kvinnene sa at de ikke var klar over at bruken av de kjemiske produktene førte til økt risiko for kreft, fram til NIH kom ut med den nye studien.

I søksmålet hevder de at det aldri var noen advarsel på produktenes emballasje.

DRUKNER: Etter en nødtelefon om at et ni år gammelt barn er i ferd med å drukne, begir politibetjentene seg ut på en intens redningsaksjon for å berge barnets liv. Video: Dagbladet TV / Aurora Illinois Police Department Vis mer

De mener det ikke sto noe som indikerte at normal bruk av produktene kunne føre til høyere risiko for kreft.

Nå ønsker de at hårpleieproduktene som inneholder de spesielle kjemikaliene i seg skal advare brukeren på pakningen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer