Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

#Metoo:

Rystende historier om sextrakassering fra svenske jurister: - I Norge snakkes ikke dette om

Leder for advokatforeningen mener det er grunn til å tro at også jurister i Norge kan være seksuelt trakassert.

SI IFRA: Partner i advokatfirmaet Elden, Cecilia Dinardi, oppfordrer kvinner til å si ifra. Foto: Tor G. Stenersen / Aftenposten / NTB Scanpix
SI IFRA: Partner i advokatfirmaet Elden, Cecilia Dinardi, oppfordrer kvinner til å si ifra. Foto: Tor G. Stenersen / Aftenposten / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Sverige har mer enn 4000 kvinnelige jurister skrevet under en kampanje mot seksuell trakassering.

Oppropet har fått navnet #medvilkenrätt og retter oppmerksomheten mot seksuell trakassering og overgrep blant advokater og jurister.

  • Har du tips til denne saken? Ta kontakt med Dagbladets journalist på msm@dagbladet.no

Fikk flere hundre henvendelser

Avisa Svenska Dagbladet har omtalt kampanjen som mer enn 4000 har skrevet under på.

- Det burde være spesielt viktig innen en profesjon som skal være dypt engasjert i rettferdighet og like rettigheter for alle. Representerer man loven, er det på sin plass å verne om den, skriver juristene i oppropet.

Initiativtakerne skriver i avisa at de fikk inn flere hundre vitnesbyrd i løpet av et døgn. Der ble det rettet anklager mot blant annet dommere, statsadvokater, ledere og partnere i advokatfirmaer, hvor noen av dem var som følger:

«Jeg og de andre nyansatte kvinnene fikk beskjed om å ta på oss kortere kjoler når amerikanske klienter kom på besøk».

«Når vi velger ut våre praktikanter er det avgjørende om man er pen eller smart. Hvorfor tror du at du fikk plassen, det er jo ikke fordi du er særskilt begavet?»

- Snakkes ikke om

Cecilia Dinardi, advokat og partner i advokatfirmaet Elden, mener seksuell trakassering er noe som ikke snakkes om i bransjen i Norge.

- Jeg kan absolutt tenkte meg at seksuell trakassering forekommer og det bør settes mer fokus på. Vi må legge til grunn at det skjer her, som i Sverige, sier Dinardi og fortsetter:

- Dette er noe som ikke snakkes om. Men det er en mannsdominert bransje og det første som slår meg er at kvinner i bransjen kanskje kan føle på at de ikke skal være noe dårligere en mennene.

Dinardi oppfordrer kvinner som opplever trakassering på arbeidsplassen til å si ifra:

TRAKASSERING: Generalsekretær i advokatforeningen, Merete Smith oppfordrer advokatfirmaer til å ta trakassering på alvor. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix
TRAKASSERING: Generalsekretær i advokatforeningen, Merete Smith oppfordrer advokatfirmaer til å ta trakassering på alvor. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix Vis mer

- Vi vet at dette oppfattes som et tabu, og det er veldig viktig at de som utsettes for slikt skjønner at de ikke har skyld i det selv. Det er utelukkende den som trakasserer som har skylden.

- Skal tas på alvor

Generalsekretær i den norske advokatforeningen, Merete Smith, mener det er fare for at det kan ha skjedd samme i Norge som i Sverige.

- Vi har all grunn til å tro at forholdene i Norge er som i Sverige. Jurister i Norge og Sverige har mye til felles og likner på hverandre, sier Smith.

Hun understreker at advokatforeningen ikke har fått inn noen liknende meldinger, men innrømmer også at det ikke har vært noe særlig fokus på dette tidligere.

- I den grad folk har opplevd overgrep eller trakassering i advokatbransjen skal det tas alvorlig. Dette er en bransje som jobber med rettssikkerhet, og da må man kunne stille strenge krav til advokatfirmaene, sier Smith.

I Svenska Dagbladet har flere jurister delt sine historier og erfaringer med seksuell trakassering og overgrep:

«En dommer i tingretten ble som en mentor for meg. Han var støttende, ga meg tips og råd. En dag kom han inn på kontoret og ville at jeg skulle betale ham tilbake. Med oralsex».

«En mannlig partner spør en kvinnelig ansatt om hun er en slem pike».

#Metoo

Smith mener det er en selvfølge at unge kvinner skal kunne føle seg trygge.

- Advokatbransjen har et klart flertall av mannlige partnere, og blant de unge er antall kvinner mye større. Den siste tids fokus og avsløringer viser at dette også er noe vi bør snakke om i denne bransjen, hvor det skal være en selvfølge at unge kvinner kan føle seg trygge og aldri oppleve at de blir seksuelt trakassert.

Kvinner over hele verden, inkludert Norge, har den siste tiden delt historier om seksuell trakassering i forbindelse med #metoo-kampanjen for å sette søkelys på hvor vanlig dette er.

Kampanjen ble startet av den amerikanske skuespilleren Alyssa Milano etter at en rekke kvinnelige skuespillere sto fram og fortalte at de hadde blitt utsatt for seksuell trakassering eller overgrep av den berømte Hollywood-produsenten Harvey Weinstein.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!