FÅR STØTTE: Kim Pilgaard, tidligere konsulent hos Aleris Ungplan & BOI, får støtte av LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FÅR STØTTE: Kim Pilgaard, tidligere konsulent hos Aleris Ungplan & BOI, får støtte av LO-leder Hans-Christian Gabrielsen. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

LO-lederen tordner mot Aleris

- Rystende hvor brutalt det er

Aleris-saksøkerne som fikk kontraktene sine oppsagt siste uka, krever å få jobbene sine tilbake. Nå får de støtte fra LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Dagbladet har tidligere omtalt Fagforbundets søksmål mot Aleris, som nå omfatter 26 konsulenter som har jobbet for selskapet. Flere av dem sto fremdeles i jobb for Aleris da saken ble kjent, men er sagt opp av selskapet i løpet av den siste uka.

Tirsdag sendte saksøkernes advokat en midlertidig forføyning til Oslo tingrett hvor han ber tingretten nekte Aleris å avslutte kontraktene. Det kreves også at konsulentene får tre inn i stillingene sine igjen.

De 26 saksøkerne har jobbet som selvstendig næringsdrivende konsulenter, men krever i søksmålet å bli ansett som fast ansatte med grunnlag i arbeidsmiljøloven.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen reagerer sterkt på oppsigelsene.

- Det er rystende å høre hvor brutalt det er. Dette er vanlige folk som bare vil ha retten til fast jobb som alle andre, sier han til Dagbladet.

Aleris ønsker ikke å kommentere det nye kravet før det kommer opp for retten.

Les alle Dagbladets saker om Aleris her.

På bar bakke

Kim Pilgaard er en av konsulentene som fikk sparken på epost forrige uke etter 12 år i jobb for BOI, og deretter Aleris Ungplan & BOI.

Dagbladet har sett eposten han mottok fra Aleris.

Her står det at konsulentene kan fakturere for oppsatte vakter, men «Aleris ønsker ikke å benytte seg av foretakets tjenester i oppsigelsesperioden», heter det i eposten.

- Vi verken kan eller vil risikere at vårt gode arbeidsmiljø forstyrres av få personer vi er i rettslig uenighet med. Av den årsak avslutter vi nå kontraktene med de som saksøker oss. Det har vi også anledning til i henhold til oppdragsavtalen, skriver administrerende direktør i Aleris Omsorg, Erik Sandøy, i en epost til Dagbladet.

Konsulentene har altså blitt sagt opp på dagen.

Ettersom konsulentene har jobbet som selvstendig næringsdrivende, har de ikke de samme rettighetene til dagpenger som vanlige arbeidstakere. Pilgaard har lagt seg opp en buffer på to-tre måneder, forteller han.

For andre som ikke har det, kan sosialen bli eneste mulighet. Da må de selge hus og bruke eventuelle sparepenger først.

- Det er opprørende at de mister jobben på denne måten. Det viser hvor viktig det er å få ryddet opp, sier Gabrielsen.

Samme timesats i 10 år

Dagbladet har sett dokumentasjon på at Pilgaard har hatt samme timesats i 10 år. På en faktura fra 2007, har han fakturert 250 kroner i timen på ett tiltak, og 270 på et annet. I oppdragsavtalen fra mars i år, er timesatsen satt til 265 kroner i timen.

- Når man forsøker å si at man vil gå opp i timesats, så får man beskjed om at man kanskje burde få seg en annen jobb, sier Pilgaard.

- Hvorfor har du ikke gjort det?

- Jeg har valgt å stå i det fordi jeg mener dette er en viktig prinsipiell kamp å ta, sier Pilgaard.

Han får støtte fra LO-lederen.

- Dette handler om hva slags arbeidsliv vi vil ha. Vi kan ikke ha det slik at man risikerer å miste jobben over natta fordi man krever sin rett, sier Gabrielsen. Han fortsetter:

- Aleris sier at måten de opererer på er bransjestandard. Da har bransjen feil standard. Vi må ikke komme dit at faste ansettelser ikke lenger blir normalen, sier han.

Administrerende direktør Erik Sandøy i Aleris Omsorg skriver i en epost til Dagbladet at selskapet ikke ønsker å kommentere Pilgaards påstander nå, ettersom saken skal behandles i rettssystemet.