Mange av dem var her da det smalt natt til lørdag. Sjokkerte pubgjester og folk på jobb så plutselig en mann som dro opp våpen av en bag og begynte å skyte. To av stamgjestene som satt på uteserveringen ble drept i kuleregnet.
Bare halvannet døgn etterpå er mange samlet på puben igjen. Tydelig preget forteller flere av dem justisministeren hva de opplevde natt til lørdag.

«Det kunne vært meg»
- Dette er mennesker som har Per på hjørnet som sin trygge havn. Noen forteller at de satt ved siden av kompisen sin da han ble skutt og døde. Det er veldig sterke inntrykk å høre de fortelle, og ikke minst å se at samholdet er så sterkt. De finner trøst i å prate om det som har skjedd, sier Mehl til Dagbladet.
- Jeg tror veldig mange føler: «Det kunne vært meg». Det er vondt å tenke på at to personer her aldri kom hjem, sier justisministeren, etter å ha satt seg ned og pratet med et titalls gjester på puben søndag kveld.

- Heroisk
Flere av dem klarte ikke å holde tårene tilbake da de fortalte om skrekknatta og mimret over de to vennene som ble drept.
- Det var en veldig hyggelig kveld og plutselig smalt det. Vi prøve å redde flest mulig og bistå folk med å komme seg ut. Vi er som en stor familie her. Jeg kaller ikke de som kommer hit for gjester, men for venner. Denne plassen er bygd på sjel, sier innehaver av Per på hjørnet, Tadzedin «Tasko» Fetisi, som hadde en lang prat med justisministeren.
- Jeg setter utrolig pris på at hun tok seg tid til å komme hit. Vi har hatt en utrolig tøff helg, og vi trengte det her. Det viser samholdet vi har i dette landet, sier Fetisi til Dagbladet.
Mehl lot seg tydelig gripe av innsatsen mange gjorde natt til lørdag og hvor mye stedet betyr for mange.

- Det gjør sterkt inntrykk. Det er nærmest umulig å forstå hva de har vært gjennom. De har gjort en heroisk innsats under et uoversiktlig og voldelig angrep som tok livet av to personer som er stamgjester her. Det er rystende og veldig vondt.
- Det er en brutal vold som har rystet hele Norge. Gjengen her har opplevd noe veldig vondt som går inn på oss alle, sier hun.

Frykt og uro
Dagbladet snakket lørdag med en av dørvaktene på stedet, som sammen med flere andre hoppet på terrorsiktede Zaniar Matapour (43) under massakren. 21 personer ble skadd, ti av dem alvorlig, i angrepet mot Per på hjørnet og homobaren London like nede i gata.

Hoppet på drapsmannen - snakker ut
Allerede natt til lørdag ble Mehl og sentrale regjeringsmedlemmer orientert. Politiet har uttalt at hat kan være motiv for skytingen, og har samtidig en hypotese om psykisk sykdom. PST har karakterisert masseskytingen som islamistisk terror.

- Mange er preget og kjenner på frykt og uro. Vi vet fortsatt ikke motivet, men at folk i det skeive miljøet kjenner på frykt og uro og at folk i det muslimske miljøet frykter stigmatisering, er veldig forståelig. Selv om vi ikke vet at det var intensjonen, har denne volden rammet det skeive miljøet, og Pride-paraden ble utsatt. Volden har fått så kraftige motreaksjoner av kjærlighet og samhold. Mange har vist stort mot i helga, sier Mehl.
- Norge er et trygt og åpent samfunn. Jeg er veldig opptatt av at de som prøver å ødelegge det ikke skal lykkes, sier hun.
Skal evaluere
Det er kjent at siktede Zanier Matapour var inne til bekymringssamtaler med PST for få uker siden etter at han skal ha reagert på Sians koranbrenninger. PST vurderte etter samtalen at mannen ikke hadde intensjon å gjennomføre vold. Matapour er tidligere dømt for vold- og narkotikaforbrytelser.

Søndag ble det kjent at statsforvalteren skal granske helsehjelpen han har fått. På spørsmål om PST og politiets arbeid skal følges opp, svarer Mehl.

Låste alle inne: - Kaotisk
- Jeg er helt sikker på at vi kommer til å lære mye av denne hendelsen. Det er helt naturlig å evaluere dette, og vi vil komme raskt tilbake til hvordan, sier hun.
PST har også hevet trusselnivået fra moderat til ekstraordinær etter skytingen. Arbeidet med å avklare om det kan være flere trusler mot Norge, har vært intenst.
- Situasjonen er uoversiktlig, og man vet ikke hva motivet er. Det er kjent at det er en fare for at voldelige ekstremister kan la seg inspirere av slike angrep. Politiet og PST har jobbet med avvergende etterforskning og satt inn alle tilgjengelige ressurser. Politiet har også innført nasjonal bevæpning inntil videre.