Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rystende plastfunn i ferieparadis

Kokosøyene har blitt hjem til hundrevis av tonn med plast.

FORSØPLET: På Kokosøyene fant forskerne hele 238 tonn plast. Foto: Silke Struckenbrock/AFP
FORSØPLET: På Kokosøyene fant forskerne hele 238 tonn plast. Foto: Silke Struckenbrock/AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CNN har omtalt rapporten som ble publisert i Scientific Reports torsdag.

Der kommer det fram at Kokosøyene, som tilhører Australia og ligger sørvest for Indonesia, er forsøplet med hele 238 tonn plast.

Det skal utgjøre hele 414 millioner plastgjenstander, ifølge rapporten. Det meste av søppelet skal ha vært engangsobjekter som flaskekorker og sugerør. Forskerne skal ha funnet nesten en million sko og 37 000 tannbørster.

- Plastavfall finnes nå over alt i havet, og avsidesliggende øyer blir det beste stedet å få et objektivt syn på hvor mye plastavfall som finnes på jorda, sier lederen for forskningsgruppa ved University of Tasmania, Jennifer Lavers.

PLASTAVFALL: På Kokosøyene. Foto: Jennifer Lavers/AFP
PLASTAVFALL: På Kokosøyene. Foto: Jennifer Lavers/AFP Vis mer

«Urørt perle»

Det bor bare rundt 700 mennesker på øygruppa, som omtales som en av Australias «siste urørte perler». Forskerne skal ikke ha besøkt strender som skal ha blitt omtalt som de mest forsøplede.

- Øyer som dette blir kanarifugler i en kullgruve, og det blir stadig viktigere at vi handler på advarslene de gir oss, fortsetter Lavers.

Lavers står blant annet bak en rapport fra 2017 som avdekket at Henderson-øya i Stillehavet er det stedet i verden med mest plastsøppel.

Medforfatter Annett Finger sier at omtrent 12,7 millioner tonn plast nådde havene i 2010.

- Plastsøppel er en veldokumentert trussel mot dyreliv, og har potensielt påvirkning på menneskers helse, sier hun ifølge CNN.

Stort problem

Ifølge australske ABC, påvirkes innbyggerne på øya av denne forurensningen. Men de har liten makt når det gjelder å stoppe den.

Turistguide Kylie James sier til ABC at hun har sett en økning i plastavfall på strendene siden 2007. Hun viser de forurensede strendene til turister.

- Først tenkte vi, «herregud, skal vi virkelig ta folk hit?» Men vi ble enige om at dette var noe turistene måtte være klar over. Det handler om å lære dette videre, og jo mer vi kan dele om dette problemet, jo bedre, sier hun.

Det kan virke som plastproblemet blir stadig større. Nylig omtalte Dagbladet at den amerikanske rekorddykkeren Victor Vescovo fant en plastpose på havets dypeste punkt.

I 2018 slo en studie fast at nesten 3500 biter av plast og annet avfall har blitt oppdaget i dyphavet, dokumentert av dyphavsdykkere og fjernstyrte kjøretøy. Blant avfallet som var dokumentert, var plastpose som ble funnet på 10 898 meters dyp i 1998. Nå har altså Vescovo sett plastsøppel på 10 908 meters dyp.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!